Get Adobe Flash player

Tiems, kas myli knygą, gimtąją kalbą, domisi istorija ir yra savo krašto patriotai, šalia kitų įsimintinų dienų svarbi turėtų būti ir kovo 16-oji – Knygnešio diena. Tai diena, kurios, išskyrus lietuvius, neturi nė viena tauta, o mes galime didžiuotis tais žmonėmis, kurie spaudos draudimo laikais skleidė lietuvišką žodį.

emanuelis 2 gaivelien knygneio dienai

Kovo 16 dieną pirmų gimnazijos klasių mokiniai rinkosi į gimnazijos aktų salę, netradicine istorijos ir geografijos pamoka paminėti Knygnešio dieną.

Gimnazijos bibliotekininkė priminė, kad 2017 metai yra paskelbti kalbos kultūros metais, lietuvių kalba yra unikali, amžių patikrinta vertybė, mūsų tautos išlikimo ir savasties garantas, kurį visomis išgalėmis privalome branginti ir saugoti. Ja rūpinosi, jos grožį išaukštino kalbininkai, rašytojai, savo gyvybe rizikavo knygnešiai. Juk knygos žmonijai yra tas pats, kas ir atmintis žmogui. Jose – sukauptos žinios ir amžiaus patirtis.1864–1901 metai – tai nedidelė mūsų tautos istorijos atkarpėlė, tačiau joje telpa žūtbūtinė lietuvių tautos kova už gimtąjį žodį, už savo egzistenciją. Bibliotekininkė papasakojo ir apie žymiausią mūsų krašto ir Lietuvos knygnešį Juozą Zauką. Mokiniai teisingai atsakė ir į bibliotekininkės užduotą klausimą, kurioje Radviliškio rajono vietoje yra pastatytas paminklas Knygnešiams.

Mokiniai Domas Morkis ir Rokas Banys paruošė ir parodė įdomų pasakojimą apie knygnešystę. Pagilinti ir patikrinti savo žinias mokiniai susiskirstė į keturias komandas, kurių atstovai turėjo teisingai sudėlioti dėlionę, kurioje vaizduojami žymiausi lietuvių tautinio atgimimo veikėjai, ir iliustruoti pateiktą tekstą apie knygnešius ir slaptąsias lietuviškas mokyklas.

Viktorinos metų mokiniai išklausė ir labai įdomų ketvirtos klasės gimnazisto Mato Vaitiekūno pasakojimą apie Ustronės vienkiemį, kuriame įsikūręs knygnešių muziejus. Šiandien Ustronės sodyba – tautos gyvybingumo, pasipriešinimo carinei priespaudai simbolis, sulaukiantis daug lankytojų, kuriuos čia traukia ne tik praeities istorija, bet ir unikali gamta.

Renginio pabaigoje komandos pristatė teisingai atliktas užduotis.

Prisiminta Knygnešių istorija skatina mokinių pilietiškumą, primena mūsų tautos istoriją, skatina nepamiršti garbingos mūsų tautos praeities.

Daiva Gaivelienė, Lizdeikos gimnazijos bibliotekininkė


Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien130
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę130
mod_vvisit_counterŠį mėnesį130