Get Adobe Flash player

Gamta juokauti nemėgsta, ji visada teisinga, visada rimta,

visada griežta; ji visuomet teisi. Klysta ir apsirinka tik žmonės.

J. V. Gėtė

Kasmet Radviliškio Lizdeikos gimnazijoje vykstančios tiksliųjų ir gamtos mokslų konferencijos „Tyrėjo diena“ viena iš veiklų yra mokinių išvyka į kurį nors Lietuvos universitetą. Gimnazijos bendradarbiavimas su universitetais yra tikslingas, nes mokiniams sudaroma galimybė ne tik susipažinti su studijų programomis, bet ir pabendrauti su studentais, išgirsti, kokių savybių reikia pasirinkus tam tikrą profesiją ir kokie iššūkiai laukia studijų metais. Be to, mokiniams sudaromos sąlygos patiems pabūti tyrėjais ir padirbėti laboratorijose, atliekant eksperimentus ar įvairius skaičiavimus.

asu_1 asu_2 asu_3 asu_4 asu_5

Šiemet penkiasdešimt lizdeikiečių lankėsi Aleksandro Stulginskio universitete, siūlančiame įvairias studijų programas, susijusias su agronomija, miškininkyste ir ekologija, vandens ūkiu ir žemėtvarka, žemės ūkiu ir inžinerija bei socialiniais mokslais. Pirmiausia studijų skyriaus specialistė Giedrė Giedraitytė supažindino su ASU siūlomomis studijų kryptimis, apžvelgė stojimo sąlygas, aptarė specialybių perspektyvumą ir tolesnės veiklos galimybes. Taip pat savo patirtimi studijuojant ASU pasidalino ir mūsų kraštietė, Lizdeikos gimnazijos auklėtinė Eglė Jasiukaitytė.

Lietuva nuo seniausių laikų yra vadinama agrarinės kultūros kraštu, todėl mūsų šalyje gilios žemdirbystės tradicijos, kurios modernėjant pasauliui taip pat kinta ir prisitaiko prie naujų ekonominės plėtros sąlygų. Būtent docento dr. Vytauto Liako paskaita apie šiuolaikinį žemės ūkį padėjo suprasti, kad žemės ūkis yra viena iš perspektyvių ir modernių mokslo šakų, pritraukianti daugybę inovacijų ir suteikianti galimybę tobulėti. Remdamasis konkrečiais pavyzdžiais ir studentų sėkmės istorijomis, docentas parodė, kokios atsiveria mokslo ir verslo perspektyvos šiuolaikiniame pasaulyje. Pasak docento, ASU moko ne dirbti, o galvoti, kaip efektyviai panaudoti ir pritaikyti žinias darbo procese.

Po studentiškų pietų moksleiviai pasidalijo į tris grupes ir lydimi studentų ir savo mokytojų A. Samulienės, L. Semeniukienės ir S. Karenauskienės aplankė po tris laboratorijas. Doktorantė Vita Smalstienė supažindino su augalų mitybos procesu ir parodė, kaip yra tiriamas dirvožemis, kaip nustatomas jo rūgštingumas, kokios savybės būdingos augalams, kai jiems ima trūkti tam tikrų maisto medžiagų. Mokiniai, remdamiesi tyrimo aprašais, naudodami cheminius tirpalus ir mokslinius prietaisus, patys atliko bandymus ir skaičiavimus, nustatydami dirvožemio tipą, mineralų ir kitų medžiagų kiekį augaluose.

Agronomijos fakultete aplankyta agrolaboratorija, kurioje lektorė dr. Ramunė Masienė papasakojo apie genetiškai modifikuotus organizmus, apie naujas augalų veisles, išvedamas pasitelkus biotechnologijas. Lektorė pristatė mikrovegetatyvinio dauginimo (iš nedidelės augalo dalies, pavyzdžiui, 1 cm augalo lapo) ir selekcinės medžiagos kūrimo metodus, kurie parengti atlikus tyrimus in vitro (dirbtinėje mitybinėje terpėje) sistemoje. Mokiniai laboratorijoje apžiūrėjo sudaigintus įvairių augalų mėginukus, kuriems yra sudaromos sterilios sąlygos ir stebima, kaip jie vystosi ir auga. Tokiu būdu atliekant mokslinius skaičiavimus nustatoma, kokios sąlygos yra geriausios pasirinktam augalui, kad būtų padidintas jo našumas ir užtikrinta derliaus kokybė.

Doktorantė Dalia Televičiūtė kartu su moksleiviais atliko bandymus su vaisiais ir daržovėmis. Buvo nustatomas antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčio vitamino C kiekis morkose ir bulvėse, obuoliuose ir citrinose. Bandymo metu sutarkuojamas pasirinktas vaisius ar daržovė, pasveriamas reikalingas kiekis, pasitelkus cheminius regentus nusodinami baltymai ir titravimo būdu apskaičiuojamas vitamino C kiekis. Šioje laboratorijoje studentai tiria įvairius maisto produktus, aiškinasi jų sudėtį ir nustato kokybę.

Viešnagė ASU neprailgo, išklausytos teorinės paskaitos ir atlikti eksperimentai laboratorijose praturtino ir papildė žinių bagažą, galbūt kai kam atvėrė karjeros perspektyvą. Juk jaunam žmogui apsispręsti, ką studijuoti, nėra lengva, neužtenka vien perskaityti specialybių aprašus, būtina pačiam pamatyti ir patirti. Todėl gyvas pokalbis su patirtį turinčiais specialistais, besidalijančiais savo profesinėmis subtilybėmis ir negailinčiais patarimų, yra labai svarbus renkantis specialybę, galimybė aplankyti mokslines laboratorijas, atlikti keletą bandymų ar tiriamųjų darbų kaip ir pasivaikščiojimas studentų miestelyje, susipažįstant su studentiško gyvenimo privalumais ir trūkumais, taip pat gali padėti renkantis studijų kryptį.

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Sandra Karenauskienė


Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien18
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę18
mod_vvisit_counterŠį mėnesį18