Get Adobe Flash player

„Mokymasis be mąstymo beprasmis. Mąstymas be mokslo – kenksmingas,“ – teigė įžymus mąstytojas Konfucijus. Siekdami sudominti mokinius gamtos ir tiksliaisiais mokslais, jų įvairove, skatindami mokinių mąstymą, siejant teoriją su praktinėmis užduotimis, Radviliškio Lizdeikos gimnazijos mokytojai lapkričio 9 dieną organizavo tiksliųjų ir gamtos mokslų konferenciją „Tyrėjo diena – 5“. Šio renginio iniciatorėmis jau penktą kartą tapo biologijos mokytojos metodininkės Asta Šmukštienė, Lionė Semeniukienė ir matematikos mokytoja metodininkė Jurgita Caporkienė. Konferenciją rėmė Radviliškio rajono savivaldybė, Radviliškio SJNUC. Renginį pradėjo Lizdeikos gimnazijos direktorės pavaduotoja Inga Veberienė, kuri priminė susirinkusiems, nuo 2002 metų kasmet lapkričio 11-ąją UNESCO skatina visame pasaulyje minėti Pasaulinę mokslo dieną, kuri yra skirta atkreipti visuomenės dėmesį į mokslo svarbą, supažindinti su jo naujovėmis, skatinti jaunimą domėtis mokslu, jo laimėjimais. Būtent mokslo dienai ir buvo skirta konferencija „Tyrėjo diena – 5“. Susirinkusius svečius, mokytojus ir mokinius pasveikino gimnazijos direktorė Ina Bajarauskaitė, kuri pasidžiaugė, kad į šį renginį kasmet atvyksta daug įdomių pranešėjų, kurie leidžia mokiniams patirti naujų atradimų, pasijusti tyrėjais ir jaunaisiais mokslininkais, taip stiprinamas mokinių susidomėjimas moksline veikla, formuojami mokslinio mąstymo, bendradarbiavimo ir tyrimo įgūdžiai. Konferencijos dalyvius ir svečius sveikino Radviliškio rajono savivaldybės administracijos žemės ūkio skyriaus vedėjas Alfredas Juozapavičius ir Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Radviliškio rajono agentūros vedėjas Mingaila Saulevičius.

dsc_0150.nef dsc_0199.nef dsc_0211.nef dsc_0238.nef dsc_0247.nef dsc_0263.nef

Dėstytojų bei studentų komanda, atvykusi iš Vilniaus universiteto, Vytauto Didžiojo universiteto, KTU Panevėžio technologijų ir verslo fakulteto, Radviliškio rajono visuomenės sveikatos biuro bei kitų įstaigų specialistai pakvietė ne tik gimnazijos, bet ir rajono mokinius ir mokytojus (Jaunimo m-klos, Pakalniškių pagrindinės mokyklos, Šiaulėnų M. Šikšnio gimnazijos ir Grinkiškio J. Poderio gimnazijos) dalyvauti netradicinėse pamokose ir paskaitose, atlikti įvairius praktikos darbus ir eksperimentus. VU sveikatos ir sporto centro docentė dr. Jūratė Armonienė paskaitoje „Žmogaus ekologija“ pakvietė klausytojus diskusijai apie fizinio aktyvumo ugdymo veiksnius žmogaus organizmui. Pranešėja skatino jaunus žmones nelaikyti pykčio savyje, o kalbėti su aplinkiniais apie tai, kas sukelia agresiją, kokios yra pykčio formos ir kaip jas įveikti. Klausytojams buvo pateikta užduotis – iššifruoti sveiko europiečio kodą – 035140530, kurio laikytis rekomenduoja Europos kardiologų ir Lietuvos kardiologų draugijos. VU dėstytojas, VŠĮ Gamtos mokslų ugdymo centro vadovas, mokslininkas dr. Paulius Lukas Tamošiūnas paskaitoje „Ar galime apgauti virusus“ kalbėjo ne tik apie virusus, jų sandarą, įvairovę, veiklą žmogaus organizme, bet ir ragino mokinius diskutuoti apie tai, ar įmanoma apgauti virusus, kaip žmogaus imuninė sistema atpažįsta virusus ir apsisaugo nuo jų, kaip žmogus įgyja imunitetą. LAMMC Žemdirbystės instituto mokslininkas dr. Vaclovas Stukonis perskaitė pranešimą „Europos ekologinis tinklas Natura 2000“, kuriame supažindino su ES ekologiniu tinklu Natura 2000, jo įsteigimo istorija, Lietuvos įsijungimu į šio tinklo kūrimą, taip pat kokios teritorijos Radviliškio rajone priklauso šiam tinklui.

VU Studentų gamtininkų mokslinės draugijos atstovai Tomas Pocius ir Gretė Vaičaitytė papasakojo apie įdomų ir savitą gyvūnų pasaulį, jų elgsenos ypatybes. Pranešimai „Mimikrija: gyvūnai irgi moka apgaudinėti“, „Gyvūnų elgsenos įvairybės“ atskleidė įvairioms gyvūnų grupėms būdingą elgesį, jų komunikacijos būdus. KTU Panevėžio technologijų ir verslo fakulteto priėmimo organizavimo administratorė Rugilė Draugelytė pamokoje „Smagioji elektronika“ kvietė žaismingai ir smagiai pasižiūrėti į sudėtingą elektronikos ir technikos pasaulį. Moksleiviai praktiškai patyrė bei išbandė elektronikos subtilybes, susipažino su skirtingais elektros grandinių elementais, diskutavo apie technologijų svarbą kasdieniniame gyvenime, pramonėje ir jos vystymąsi ateityje. Palangos insekatariumo arachnologas Edgaras Čepukovskis pamokoje-mini zoologijos sode „Vorai“ ne tik demonstravo gyvus vorus, bet ir supažindino su šių gyvūnų klasifikacija, biologinėmis ypatybėmis, primindamas, kad visus gyvus sutvėrimus reikėtų saugoti. Kai kuriems mokiniams šie padarėliai nepasirodė meilūs, tačiau pamatyti terariumuose ar net paliesti juos buvo išties įdomu. VDU Akademinio jaunimo mokslinės draugijos „Modusas“ atstovai Tautvydas Rušas, Neringa Barauskaitė, Augustinas Šarkinas, Raminta Žukauskaitė pamokoje „Cheminiai eksperimentai“ priminė mokiniams, kas yra rūgštis, bazė, druska, išmokė šiuos elementus atskirti, taip pat supažindino su oksidacinėmis reakcijomis.

Džiugu, kad į šį projektą kasmet noriai įsijungia ir Radviliškio rajono atstovai. Radviliškio rajono savivaldybės administracijos žemės ūkio skyriaus vedėjas Alfredas Juozapavičius pranešime ,,Gamtos įvairovę puoselėjantis žemės ūkis“ aptarė žemės ūkio kaip verslo šakos reikšmę valstybei, žemės ūkio svarbą aprūpinant gyventojus sveiku ir saugiu maistu, o Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Radviliškio rajono agentūros vedėjas Mingaila Saulevičius kalbėjo apie ekologinę padėtį mūsų rajone. Radviliškio visuomenės sveikatos biuro specialisčių Justinos Koriznaitės, Skaidros Armonienės ir Ievos Vileikytės edukaciniame užsiėmime „Kūno analizatoriaus duomenys“ mokiniams ne tik buvo pristatytas kūno masės analizatorius, kuris parodo KMI riebalų, raumenų, skysčių kiekį organizme, kaulų masę bei nustato žmogaus biologinį amžių, bet ir parodytas jo praktinis panaudojimas nustatant pilnamečių paskaitos dalyvių KMI. Taip pat mokiniai noriai išbandė streso matuoklius, pasimatavo girtumo akinius, kurie sukėlė didelių problemų judant. VŠĮ Radviliškio rajono pirminės sveikatos priežiūros centro gydytojas odontologas Ernestas Dapkus pranešime „Iššūkiai šiuolaikinėje odontologijoje“ kalbėjo apie odontologijos kaip mokslo šakos ateitį. Merginoms labai patiko susitikimas su mineralų terapeute Amoreta Kurklinskiene, kuri daug metų domisi natūraliais mineralais, jų energijos įtaka žmogui. Pranešimas „Akmenys, mineralai – sveikatinimas, gyvenimo harmonizavimas“ supažindino su mineralų grupėmis, gydomosiomis akmenų savybėmis, taip pat mokiniai turėjo galimybę apžiūrėti mineralų kolekciją, pasirinkti tinkamą akmenį pagal savo zodiako ženklą.

Prasminga, kad į „Tyrėjų dienos“ veiklą aktyviai įsijungė ir Lizdeikos gimnazijos mokytojai. Chemijos mokytojos metodininkės Nijolė Buračienė ir Daiva Krištopaitė-Larina savo užsiėmimų metu lyg kokios šamanės mokė namuose išvirti kvapnų rankų darbo muilą, kuris yra naudingesnis nei pirktas parduotuvėje, nes jame daugiau natūralių medžiagų, o fizikos mokytojas metodininkas Romas Povilianskas kvietė mokinius išplėsti įprastas mokslo suvokimo ribas, peržengti mikropasaulį ir panirti į makropasaulį iki pat astronominės visatos. Lizdeikos gimnazijos sveikatos priežiūros specialistė Gražina Žiaunienė diskutavo su mokiniais apie atsakingą antibiotikų vartojimą gydant užkrečiamas ligas.

Grupelė mokinių, vadovaujami VU dėstytojo, VŠĮ Gamtos mokslų ugdymo centro vadovo dr. Paulius Luko Tamošiūno, atliko praktines užduotis. 9–10 klasių mokiniai pamokoje „Ypatingo pieno gamyba (Pieno be laktozės gamyba)“ bandė iš pieno išskirti laktozę, o 11–12 klasių mokiniai pamokoje „Keisto laiško paslaptys (PGR reakcija)“ atliko elektroforezę ir mėgino J. Basanavičiaus laiške nustatyti jo DNR. Didelė grupė mokinių tą pačią dieną taip pat lankėsi Kauno Aleksandro Stulginskio universitete, kur dalyvavo edukaciniuose užsiėmimuose. Šios išvykos organizatorė biologijos mokytoja Lionė Semeniukienė.

Penktą kartą įvykusi konferenciją dar kartą patvirtino, kad tokie renginiai yra patrauklūs ir įdomūs net ir tokiam mokiniui, kuris nelabai domisi gamtos ir tiksliaisiais mokslais. Konferencijos iniciatorės Asta Šmukštienė ir Jurgita Caporkienė teigė, kad visų mokinių neįmanoma nuvežti į kitas edukacines vietas, todėl gimnazija sudaro sąlygas edukacinę veiklą organizuoti mokykloje. Pasibaigus konferencijai mokytojos pasidžiaugė, kad mokiniai turėjo galimybę susitikti su įvairiais lektoriais: mokslininkais, aukštųjų mokyklų dėstytojais, studentais, rajono įstaigų atstovais. Taip jie galėjo prisiliesti prie mokslo naujovių, galbūt ši konferencija paskatino kai kuriuos iš jų pasirinkti tinkamas studijas ateityje. Taigi, susitikimai su mokslo žmonėmis, diskusijos, eksperimentai, praktinės užduotys – šie ir kiti alternatyvaus mokymo metodai skatina Lizdeikos gimnazijos mokinių aktyvumą, smalsumą, mokymosi motyvaciją, ugdo mąstymą ir kūrybiškumą.

Lizdeikos gimnazijos mokytoja Laima Verbickienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien15
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę15
mod_vvisit_counterŠį mėnesį15