Get Adobe Flash player

Projekte „Multimedijų žurnalistikos ypatumai, etika ir tendencijos“ užsiregistravo dalyvauti net 122 šalies mokyklos, džiaugiamės, kad Radviliškio Lizdeikos gimnazija buvo tarp 12 šio projekto nugalėtojų. Lapkričio 20 dieną gimnazijoje lankėsi žurnalistai Karolis Pilypas Liutkevičius ir Mindaugas Drigolas, atstovaujantys šiuolaikinių medijų agentūrai „Nanook“, kuri buvo įkurta 2014 metais. Šios agentūros tikslas – vienyti žurnalistinius, dokumentinius bei kūrybinius projektus, todėl jaunieji žurnalistai meta iššūkį nusistovėjusioms normoms ir taisyklėms, kviečia diskutuoti, kurti, keliauti ir pasakoti apie tai. Žurnalistai prisipažino, kad „esame tam, kad papasakotume istorijas“, todėl savo dėmesį jie skiria išskirtiniems įvykiams, istorijoms, originalioms jų formoms, bet tuo pačiu laikosi tarptautinių žurnalistikos etikos standartų. Lizdeikos gimnazijos aktų salėje susirinkę moksleiviai ir mokytojai klausėsi pranešimo „Multimedijų žurnalistikos ypatumai, etika ir tendencijos“, kuris dažnai pereidavo į diskusijas, netrūko šmaikščių komentarų, replikų ar pastebėjimų (žurnalistai savo darbą palygino su bandelių kepimu, kai bandelės gali ir pridegti). Susitikimo metu diskutuota, kaip tapti geru žurnalistu, kokios yra tikro žurnalisto savybės, kaip parašyti išskirtinį straipsnį, kuris sudomintų skaitytoją, taip pat pristatyti agentūros darbuotojų parengti projektai: „Žymės: pereiti praeitį“ (skirtas tremties tematikai), „Galia nugalėti“ (apie parolimpinį sportą, projektas, pelnęs tarptautinį apdovanojimą), „Vienodos dienos“ (apie moterų kalėjimą), taip pat autoriai pristatė šiuo metu rengiamus projektus: „Kenija“ (apie masajų genties gyvenimą), „Dūšelės“ (pasakojimas apie digerius, jų kasdienybę), „Nauja romų karta“ (pristatomas kitoks požiūris į romų tautą) ir kt. Paskaitoje žurnalistai kalbėjo apie  žurnalistikos inovacijas, naujų technologijų pritaikymą darbe (virtualią realybę, papildytą realybę), kompiuterinių žaidimų naudą, kuriant žurnalistinius multimedijų pasakojimus, taip pat buvo diskutuojama apie žiniasklaidoje pateikiamas suklastotas naujienas, nuotraukas, melagingus faktus, hiperbolizuotus straipsnių pavadinimus („antraštinis masalas – geras būdas didinti skaitytojų skaičių“), todėl reikėtų ne tik pasidomėti straipsnio autoriumi, bet ir filtruoti žurnalistiką taip atskiriant melą nuo tiesos.

multimj_1 multimj_2

Apibendrindami susitikimą žurnalistai pakvietė mokinius ir mokytojus įsijungti į projektą „Dideli maži ekranai.“ Tai medijų raštingumo projektas Lietuvos mokykloms, skirtas tobulinti ir skatinti autovizualinių medijų raštingumą. Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija ir Ugdymo plėtotės centras bendradarbiaudami su „Nanook“ medijų agrentūra siekia, kad jauni žmonės suvoktų, kaip veikia medijos, todėl bus ne tik skaitomi pranešimai, bet ir organizuojamos kūrybinės dirbtuvės, kurios, tikimės, užsuks ir į mūsų gimnaziją.

Laima Verbickienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien12
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę12
mod_vvisit_counterŠį mėnesį12