Get Adobe Flash player

2499 Piliakalniai – tarsi saviti mūsų gimtosios žemės metraščiai, istorinės praeities pažinimo šaltinis. Minint LR Seimo paskelbtus Piliakalnių metus, Lietuvos vaikų ir jaunimo centras kartu su partneriais 2017 m. organizavo nacionalinį moksleivių festivalį „Piliakalnių Lietuva“, kuriame dalyvavo ir Radviliškio Lizdeikos gimnazijos mokiniai. Reklamos ir leidybos būrelio mokiniai pasirinko du – komiksų ir filmuko – konkursus.

Domėdamiesi Radviliškio krašto piliakalniais, mokiniai išsiaiškino, kad Lietuvos teritorijoje piliakalniai siekia žalvario amžių, kai suintensyvėjo prekyba ir kovos dėl žemių. Piliakalniai yra įdomūs ir reikšmingi Lietuvos istorijos kultūros paveldo objektai, kuriuose slypi ir praeities kovų pėdsakai, ir kasdienio gyvenimo nuotrupos, ir senosios religijos atspindžiai. Radviliškio rajone yra septyni oficialiai į Kultūros vertybių registrą įrašyti piliakalniai, iš kurių šeši yra saugomi valstybės. Iki šių dienų išlikę daugybė su piliakalniais susijusių legendų ir pasakojimų apie vietovių atsiradimą, apie garbingas kovas su priešais, apie žmonių pasiaukojimą ir meilę ginant laisvę.

Remdamiesi surinkta medžiaga, mokiniai perpasakojo girdėtas arba patys sukūrė naujas istorijas apie Radviliškio rajone esančius piliakalnius ir tapo konkursų laureatais. Nedas Ganys Oginskas dalyvavo pasirinkto piliakalnio išskirtinumą pristatančio filmuko (video treilerio) konkurse ir pristatė Kudinų piliakalnį. Filmukas, kuriame vaidino 4D klasės mokinė Austina Turčinaitė, laimėjo 1-ąją vietą (mokytoja Jolanta Kvedarienė). Net trys prizinės vietos laimėtos komiksų konkurse. Mokiniai turėjo sukurti istorinio įvykio ar išgalvotos istorijos, susijusios su Lietuvos piliakalniais, pasakojimą, kurį sudaro nuosekliai sudėlioti paveikslėliai su trumpučiais žodiniais tekstais. Konkursui pateikti komiksai apie beveik visus Radviliškio rajone esančius piliakalnius, trys iš jų pelnė apdovanojimus: Agnės Goštautaitės (4D klasė) komiksas apie Ramulėnų piliakalnį – 1 vieta, Justinos Karenauskaitės (3A klasė) – apie Velžių ir Šiaulės piliakalnius – 2 vieta ir Rugilės Petrauskaitės (4D klasė) – apie Šiaulės piliakalnį – 3 vieta.

Festivalio ,,Piliakalnių Lietuva“ konkursai – netradicinis būdas, pasirinkus komiksų ar video treilerio žanrą, susipažinti su gimtojo krašto piliakalnių istorija ir ją kūrybiškai perteikti. Kadangi komiksų kūrimas yra įdomus ir mokiniams patrauklus būdas pasakoti istorijas, mokytojų J. Kvedarienės ir S. Karenauskienės iniciatyva, parengtas mokinių kūrybinis darbas „Piliakalnių Lietuva“, kurį sudaro atvirlaiškiai su komiksais apie Radviliškio rajono piliakalnius. Mokytojų nuomone, tokie darbai ne tik skatina geriau pažinti gimtojo krašto vietoves, bet ir pasitelkus istorinius įvykius ugdyti mokinių iniciatyvumo ir kūrybiškumo kompetencijas.

Mokinių laureatų darbus galite peržiūrėti https://lvjc.lt/piliakalniu-lietuva-2017-kurybiniu-konkursu-darbai/

Lietuvių kalbos mokytoja Sandra Karenauskienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien9
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę9
mod_vvisit_counterŠį mėnesį9