Get Adobe Flash player

Valstybės atkūrimo šimtmečio akivaizdoje praeitis turėtų būti suvokiama ne tik kaip priežastis iškilmingai paminėti ypatingą sukaktį, bet ir kaip paskata susimąstyti apie praeities svarbą dabarčiai. Todėl Radviliškio Lizdeikos gimnazija, įprasmindama šią svarbią tautai ir valstybei datą, jau 23 kartą organizuoja Lietuvos mokinių konkursą „Žynys“ ir rajono mokinių konkursą „Žyniukas“, kurių tikslas – skatinti mokinius domėtis Lietuvos valstybės istorija, šiuolaikinio gyvenimo procesais ir logiškai mąstyti. Renginio dalyvius lizdeikiečiai pasveikino menine kompozicija „Skiriu Lietuvai“, primindami ne tik modernios Lietuvos svarbiausius šimtmečio pasiekimus ir istorinius skaudulius, bet ir senojoje Lietuvoje puoselėtą Lietuvos valstybingumo tradiciją.

img_0294 img_0300 img_0306 img_0315 img_0339 dsc_0122 dsc_0267 vicemeras dsc_0386 dsc_0151 csc_0171 dsc_0259 dsc_0467 dsc_0476 dsc_0505 dsc_0582 dsc_0610 dsc_0749 dsc_0794 dsc_0800 dsc_0826 dsc_0874 dsc_0885 dsc_0893 dsc_0955 dsc_1108 dsc_1164

Lizdeikos gimnazijos direktorė Ina Bajarauskaitė pastebėjo, kad šis konkursas kasmet sukviečia jaunus žmones, norinčius savo intelektą ir žinias skirti Lietuvai. Lietuvos Respublikos Seimo narys, Radviliškio miesto Garbės pilietis, Lietuvos mokinių konkurso „Žynys“ globėjas prof. Vytautas Juozapaitis, sveikindamas konkurso organizatorius ir dalyvius, akcentavo, kad Lizdeikos gimnazija kasmet suranda naujų meninės raiškos būdų, kaip nuoširdžiai ir gražiai paminėti Vasario 16-ąją. Profesorius linkėjo: ,,Mylėkime Lietuvą savyje, o ne save Lietuvoje“. Radviliškio rajono savivaldybės mero pavaduotojas Kazimieras Augulis džiaugdamasis jaunąja karta taip pat ragino mylėti Lietuvą ir jai skirti savo žinias. Šventėje dalyvavo ir renginio globėjos Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Plukienė, Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto paslaugų centro Suaugusiųjų ir jaunimo neformaliojo ugdymo skyriaus metodininkė-projektų koordinatorė Edita Varneckienė.

Šiais metais konkursas sulaukė 20 žynių iš Šiaulių, Panevėžio, Kauno, Tauragės ir Radviliškio rajono gimnazijų, o rajono mokinių „Žyniuko“ konkurse dalyvavo 42 mokiniai. Kol jaunieji eruditai atliko užduotis, jų mokytojai ir gimnazijos svečiai dalyvavo savižinos praktikume „Motyvuok save, kad galėtum motyvuoti mokinius“. Gimnazijos psichologė Reda Maselskienė, naudodama įvairius žaidybinius metodus, paskatino mokytojus geriau, giliau pažinti save, akcentuodama, kad ir mokiniams yra labai svarbi kuo įvairesnė veikla, padedanti susivokti savyje ir aplinkoje.

Po pietų mokiniai galėjo rinktis įvairias veiklas. Abiturientai susitiko su Lietuvos Respublikos Seimo nariu Vytautu Juozapaičiu ir diskutavo apie šių dienų aktualijas. Profesorius pasidalino savo įžvalgomis apie dabartinę situaciją Lietuvoje, kokiomis nuotaikomis gyvename šimtmečio išvakarėse. Pasak jo, jauni žmonės turi domėtis savo valstybe, būti aktyvūs savo krašto piliečiais. Jie turi suprasti, siekti ir norėti prisidėti prie Lietuvos kūrimo. Žyniai ir vyresniųjų klasių mokiniai susitiko su poetu, filosofu, pedagogu Liutauru Degėsiu. Paskaitoje „Kaip surasti, suprasti, susikurti save“ buvo akcentuota, kad nieko nedarydamas savęs neatrasi, mokytojas išmokyti negali – jis tik padeda arba trukdo. Todėl labai svarbu pačiam imtis iniciatyvos, bandyti, ieškoti, klysti, keisti, svarbiausia – nestovėti vietoje.

Mažiesiems konkurso dalyviams buvo pasiūlyta parašyti arba nupiešti sveikinimą Lietuvai. Pasak bibliotekininkės Daivos Gaivelienės, pradinukai labai kūrybingi ir išradingi, nustebino savo darbų originalumu ir netgi brandumu. 5–8 klasių mokiniams buvo skirtas projektas „SkaitMENINIS muziejus“. Mokiniai išbandė „Pabėgimų kambario“ žaidimą, kai naudodamiesi skaitmeninėmis technologijomis mokiniai supažindinami su svarbiausiomis Lietuvos valstybės kultūros vertybėmis. Pasak mokytojos Laimos Duglas, tai įdomus ir netradicinis mūsų istorijos ir kultūros žinių įgijimo ar pakartojimo būdas. Renginio metu veikė gimnazijos muziejus, mokytojos Alvydės Panovos paruošti gidai pirmą kartą atvykusius į konkursą supažindino su gimnazijos istorija, tradicijomis ir mokinių mėgstamomis veiklomis.

Šiais metais Lietuvos Žyniu tapo Kipras Tallat Kelpša iš Šiaulių Didždvario gimnazijos, 2-oji vieta atiteko Kauno rajono Garliavos Jonučių gimnazijos mokinei Gabijai Šegždaitei, o 3-ioji – Ugnei Tylenytei iš Šiaulių Didždvario gimnazijos.

Rajono mokinių konkurso „Žyniukas“ nugalėtojai: 3 klasių grupėje I vieta – Viktorija Rušaitė (Baisogalos mokykla-darželis), II vieta – Aistė Asačiovaitė (V. Kudirkos progimnazija), Arvydas Stonkus ( Baisogalos mokykla-darželis);.4 klasių grupėje I vieta – Denis Čelianov (V.Kudirkos progimnazija), II vieta – Aistė Jankūnaitė (V.Kudirkos progimnazija), III vieta –Vilūnė Viržikauskaitė (Baisogalos mokykla-darželis); 5–6 klasių grupėje I vieta – Virginijus Skumanas (Šiaulėnų M.Šikšnio gimnazija), II vieta – Elinga Chlevickaitė (Vaižganto progimnazija), III vieta – Rokas Mickus (V.Kudirkos progimnazija) ir Lukas Krištapas (Gražinos pagrindinė mokykla); 7–8 klasių grupėje I vieta – Ignė Glebauskaitė (Baisogalos gimnazija), II vieta – Miglė Juodžbalytė (Gražinos pagrindinė mokykla), III vieta – Zigmantas Bajoras (Gražinos pagrindinė mokykla).

Direktorė, sveikindama jaunus išmintingus žmones, džiaugėsi, kad Lietuvos Valstybės atkūrimo sukaktys, kasmet gimnazijoje įprasminamos Žynio ir Žyniuko konkursais, nepraranda susidomėjimo ir aktualumo jau daugiau nei du dešimtmečius ir tikisi, kad kitais metais konkursas taip pat sulauks dalyvių iš skirtingų Lietuvos vietų. Be to, šiemet prie konkurso organizavimo prisidėjo radviliškiečiai, lankantys Trečiojo amžiaus universitetą. Tai dar kartą įrodo, kad noro pažinti ir veiklos niekada nestinga tiems, kas nestovi vietoje, o yra ieškojimų kelyje.

Sandra Karenauskienė, lietuvių kalbos mokytoja metodininkė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien9
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę9
mod_vvisit_counterŠį mėnesį9