Get Adobe Flash player
UNESCO Asocijuotųjų mokyklų tinklo iniciatyva Lizdeikos gimnazijoje viešėjo ir paskaitą skaitė Vilniaus universiteto daktarė, mokslo darbuotoja Urtė Neniškytė. Ji – pirmoji Lietuvos mokslininkė, neseniai gavusi L‘Oreal Baltic – UNESCO stipendiją „Mokslas moterims“. Jaunoji mokslininkė papasakojo apie savo pasirinkimą ir nueitą karjeros kelią. Tapti mokslininke ji svajojo nuo šeštos klasės, tačiau Urtė tikina, kad ji tikrai nesiekia pripažinimo, pirmiausia ji dirba darbą, kuris jai yra be galo įdomus. Paskaitos pradžioje mokiniai buvo trumpai supažindinti su mokslininkės darbo dosjė: 2002–2006 m. Vilniaus universitete įgijo biochemijos bakalaurą; 2006 m. stažavosi Europos molekulinės biologijos laboratorijoje Heidelbergo mieste Vokietijoje; 2006–2008 m. Vilniaus universitete apsigynė biochemijos magistrą; 2007–2008 m. stažavosi Heidelbergo universiteto BIOQUANT institute Vokietijoje; 2008–2012 m. Kembridžo universitete Jungtinėje Karalystėje apsigynė biochemijos mokslų daktaro laipsnį; 2013–2016 m. podoktorantūrinė Marie Curie stažuotė Europos molekulinės biologijos laboratorijoje Monterotonde Italijoje; nuo 2016 m. mokslo darbuotoja Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro Neurobiologijos ir biofizikos katedroje.

nenikyt 1 nenikyt 2 nenikyt

Marijos Sklodovskos Kiuri stipendijos siekusi ir ją gavusi Urtė užsienyje pradėjo gilintis į neuromokslų sritį. Mokslininkė papasakojo, kad labiausiai ją domina smegenų veikla. Jos tikslas – išsiaiškinti, kokiu principu smegenys pasirenka, kurias smegenų tinklo jungtis pašalinti, kurias palikti, todėl ji bando atsakyti į klausimus, kurie padėtų gydyti tokias ligas kaip autizmas ir šizofrenija.

Lektorė trumpai pristatė savo darbo procesą: pirmiausia labai daug skaito, paskui suplanuoja ir atlieka tyrimus, po to analizuoja rezultatus. Ji paragino mokinius mokytis programuoti, nes tai – būtina darbo dalis. Mokslininko darbas – ilgas ir kruopštus, gautas rezultatas dažnai ne toks, koks buvo suplanuotas. Viena iš būtinų darbo dalių – dotacijų rašymas, kad būtų skirtas finansavimas tyrimams. Jaunoji mokslininkė pasidžiaugė, kad VU Gyvybės mokslų centre turi puikias darbo sąlygas. Dr. Urtė Neniškytė nuoširdžiai ir ilgai bendravo su mokiniais, atsakė į jiems rūpimus klausimus.

Biologijos mokytoja Asta Šmukštienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien25
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę25
mod_vvisit_counterŠį mėnesį25