Get Adobe Flash player

Istorinių įvykių supratimas ir vertinimas nėra lengvas dalykas, nes mokyklinės programos ir vadovėliai orientuoja daugiau į žinias nei į supratimą. Integruodami lietuvių literatūros, istorijos ir pilietinio ugdymo pamokas, galime geriau įsivaizduoti ir suprasti, ką teko patirti žmonėms, atsidūrusiems istorinių įvykių sūkuryje. Todėl antrokams buvo pasiūlytas projektas – aptarti partizanų kasdienybę (istorijos mokytoja Vaida Jankūnienė, lietuvių k. ir lit. mokytoja Sandra Karenauskienė). Mokiniai pasirinko neįprastą žanrą – trumpametražio filmo kūrimą, inscenizuojant partizanų gyvenimą. Įgyvendinant projektą pirmiausia reikėjo perskaityti partizano Dzūko dienoraščius ir remiantis juose pateikta informacija bei išvykos į Mėnaičius metu surinkta medžiaga sukurti filmo siužetą. Partizanus globojusio ir savo sodyboje įrengusio partizanų bunkerį ūkininko Stanislovo Miknio dukra ne tik papasakojo apie savo šeimos rizikingą veiklą, bet ir leido pasinaudoti autentiškais partizanų daiktais, saugomais bunkerio ekspozicijoje. Šią netradicinę veiklą Lizdeikos gimnazijos 2B klasės mokinai Viktorija Domrina, Rokas Banys ir Domas Morkis pristatė respublikinėje konferencijoje „Mano Lietuvos šimtmetis: nuo savivaldos iki kasdienio gyvenimo“ Šiaulių universitete.
1831582_7 1831582_8 1831582_9 1831582_10 1831582_11 1831582_12


Plenariniame posėdyje lizdeikiečių skaitytas pranešimas ir filmuko peržiūra sulaukė didžiulio susidomėjimo – mokiniai buvo pakviesti dalyvauti dar tik kitais metais vyksiančiuose respublikiniuose renginiuose ir konkursuose. Seimo narys, humanitarinių mokslų daktaras Stasys Tumėnas po plenarinio posėdžio, kalbindamas gimnazistus ir jų mokytojus, skatino domėtis ne tik istoriniais įvykiais, bet ir vietovardžių kilme. Be to, konferencijos dalyviai iki pietų dalyvavo ekskursijoje po modernią Šiaulių universiteto biblioteką, kurioje gali lankytis ne tik universiteto bendruomenė, bet ir miestiečiai ar miesto svečiai. Biblioteka yra pritaikyta ir žmonėms su negalia, sudarytos sąlygos dirbti net ir regos negalią turintiems žmonėms. Apžiūrėjome garsųjį Pinigų kambarį, didžiausią knygą, kurią Lietuvos šimtmečio proga sukūrė ir išleido šiauliečiai, taip pat ir kilnojamąsias ekspozicijas. Po pietų darbą tęsėme grupėse: klausėmės pranešimų apie žymius mūsų krašto žmones, susipažinome su mokinių atliktais tiriamaisiais darbais, dalyvavome diskusijose. Įgijome ne tik žinių, bet ir viešojo kalbėjimo patirties, garsindami gimtąjį miestą ir jo apylinkes, be to, užmezgėme kontaktus su kitomis Lietuvos gimnazijomis ir pasisėmėme idėjų naujiems projektams.
Gimnazistai savo kūrybinį darbą pristatys balandžio 27 d. vyksiančioje istorijos konferencijoje Lizdeikos gimnazijoje.

Lietuvių k.ir lit. mokytoja metodininkė Sandra Karenauskienė


Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien18
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę18
mod_vvisit_counterŠį mėnesį18