Get Adobe Flash player

Pirmąją gegužės savaitę Lizdeikos gimnazijos mokiniai, projekto „Šiandieninis mokinys – atsakingas verslininkas rytoj“ dalyviai, svečiavosi Makedonijoje. Gimnazistus Makedonijos sostinė Skopje pasitiko pietietišku karščiu ir gausybe skulptūrų miesto centre. Dalyvaudami STRET projekte lizdeikiečiai aplankė Briuselį, Rijeką ir Skopje. Visų išvykų metu mokiniai dalyvavo mokymuose, gilino žinias apie socialinį verslumą ir socialines įmones. Baigiamoji projekto dalis – GALA EVENT renginys Skopje.

2862245_1 2862245_2 2862245_3 2862245_4 2862245_5 2862245_6 2862245_7

Dar balandžio 4–22 dienomis trijose projekte dalyvaujančių šalių gimnazijose vyko fotografijų konkursas „Gėris yra aplink mus, tik reikia jį pamatyti“. Lizdeikos gimnazija sulaukė 16 nuotraukų filantropijos tema. Dešimt geriausių nuotraukų iškeliavo į baigiamąjį renginį Makedonijoje. Savo geriausias konkurso nuotraukas taip pat pristatė ir kroatai bei makedoniečiai. GALA EVENT renginyje nuotraukos buvo pristatytos dalyviams ir svečiams. Surengtame aukcione nuotraukos turėjo būti parduotos, o gautos lėšos, mokinių pasiūlymu, paaukotos labdarai. Mokiniai patys pasirengė šiam renginiui: paruošė nuotraukas aukcionui, vykdė svečių registraciją bei patys vedė renginį. Visus susirinkusius pasveikino Makedonijos projektų ir švietimo nacionalinės agentūros vadovas Dejanas Zlatkovski. Su savo socialine veikla svečius supažindino laikraščio „Veidas į veidą“ žurnalistai, įvairius renginius ir veiklas finansuojančio banko atstovai bei nevyriausybinės organizacijos „Gerumas“ savanoriai. Antroji renginio dalis – nuotraukų aukcionas. Jis truko valandą, per kurią svečiai galėjo siūlyti savo pinigų sumą pasirinktai nuotraukai. Beveik visos nuotraukos buvo parduotos. Fotografijų aukcione buvo surinkta daugiau nei dešimt tūkstančių makedonietiškų dinarų ir parduotos beveik visos lietuvių, kroatų ir makedonų moksleivių nuotraukos.

Makedonijos kraštovaizdžiu, kalnais mokiniai pasigrožėti galėjo vykdami į Ochrido miestą. Ochridas vadinamas gražiausiu Makedonijos miestu. Jis yra pietvakariuose prie to paties pavadinimo ežero. Šie svarbūs objektai nuo praėjusio šimtmečio buvo įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Ochrido ežeras yra pats giliausias (giliausioje vietoje skaičiuojama net 288 metrai gylio) ir seniausias Balkanų ežeras. Nenuostabu, kad jo pamatyti kasmet atvyksta daugybė keliautojų, kurie domisi gamtos stebuklais. Jis užima apie 2600 kvadratinius kilometrus ir yra prie Albanijos bei Makedonijos sienos. Ochridas mus pasitiko gaivia vėsa ir lietučiu, tačiau tai nesutrukdė aplankyti žuvininkystės centrą, kur veisiami ir auginami upėtakiai. Grožėjomės siauromis miesto gatvelėmis, aplankėme Šv. Sofijos bažnyčią, vieną iš svarbiausių šio miesto viduramžių laikotarpio bažnyčių, kurioje saugoma ypatinga Dievo motinos ikona.

Makedonijoje laikas prabėgo labai greitai. Paskutinę projekto dieną mokiniai vėl susirinko į „Rade Jovčeski-Korčiagin“ gimnaziją, kurioje dirbo pirmas dvi projekto dienas. Užsiėmimus vedusi Irina Janevska su mokiniais diskutavo, kaip tikslingai panaudoti aukcione gautas lėšas, kurios buvo konvertuotos į eurus ir gauta 180 eurų suma. Mokiniai nutarė pinigus paskirstyti trims projekte dalyvaujančioms mokykloms vienodai – po 60 eurų. Pagrindinė iškelta sąlyga – gauti pinigai turi būti investuoti su galimybe gauti didesnius dividendus. Lizdeikietė Rugilė Hokušaitė tapo atsakinga už sėkmingą pinigų investavimą.

Mokiniai projektinę veiklą įvertino teigiamai: išvykas, naujas pažintis lydėjo sunkus ir atsakingas darbas mokymų metu. Užsiėmimų metu užduoti namų darbai suteikė puikią galimybę pagilinti savo žinias socialinių įmonių veikloje, aplankyti ne vieną socialinės atsakomybės nevengiančią ir nemažai veiklų finansuojančią įmonę.

Istorijos mokytoja Vaida Jankūnienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien16
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę16
mod_vvisit_counterŠį mėnesį16