Get Adobe Flash player

Jau keletą metų Lizdeikos gimnazijos gamtininkai domėjosi grybais: rinko informaciją, grybavo ir fotografavo Radviliškio apylinkių miškuose. Nors šie metai grybams augti ir nebuvo palankūs, tačiau su gamtininkais nutarėme, kad atėjo laikas surengti netradicinę grybų parodą. Šio darbo ėmėsi 3 klasės gimnazistės Rosita Jasaitytė ir Emilija Špokaitė. Mokinės ne tik apibendrino jau sukauptus duomenis, bet ir pačios grybavo ir fotografavo miško gėrybes.

413_1 413_2 413_3 413_4

Surengtoje parodoje gimnazijos bendruomenei pristatyta ypatinga Žemės gyventojų karalystė – grybai, tai įdomūs ir saviti, visur paplitę organizmai. Mikologai teigia, kad jų gali būti apie 1,5 milijono, o žinoma 100 000 rūšių, Lietuvoje žinoma apie 6500 rūšių. Grybautojus labiausiai domina kepurėtieji grybai, iš jų praktiniu požiūriu svarbių yra 120–140 rūšių, kitos – menkavertės arba retos. Parodos stende buvo pateikta informacija apie grybų įvairovę, mitybos būdus, dauginimosi ypatybes, primintos grybavimo taisyklės, grybų reikšmė ekosistemoms, žmogaus mitybai. Nuotraukose moksleiviai ne tik atpažino visiems gerai žinomus grybus, bet ir pamatė tuos, kuriuos radę nustembame, nes jie yra neįprastos spalvos ar nematytos vaisiakūnio formos: mėlynasis nuosėdis, rudasis ausūnis, šakočius. Renkant grybus parodai miškas nebuvo dosnus, radome tik keletą žinomų grybų: 18 kepurėtųjų grybų rūšių, 6 rūšis parazitinių grybų, 2 kerpių rūšis. Teko gerokai padirbėti, kol juos apibūdinome. Parodoje pristatėme ir nuodingų bei nevalgomų grybų rūšis, priminėme, kad grybautojai turi būti atidūs, gerai apžiūrėtų, ką deda į krepšį, nerinktų nežinomų grybų. Nuodingieji grybai reikalingi miškui, tegu ten jie ir lieka.

Grybų paroda sudomino ne tik mokinius, bet ir mokytojus bei gimnazijos darbuotojus. Vieni stebėjosi, kad ir kerpės – grybai, kiti tik parodoje sužinojo, kad juodos dėmės ant klevo lapų – mikroskopiniai grybai, kurie puikiai auga tik tuomet, kai lietūs nerūgštūs. Netilo diskusijos apie tai, kad visiems gerai pažįstama ir renkama pilkoji meškutė (paalksnis) – nevalgomas grybas ir kai kurių mikologų laikomas net nuodingu. Parodos lankytojai turėjo galimybę apžiūrėti grybų sporų paveikslėlius ir pro mikroskopą pamatyti baravyko kepurėlės apatinėje pusėje esančias sporas.

Taigi, ši netradicinė paroda tapo ne tik mokinių atlikto tiriamojo darbo pristatymu, bet ir priminimu, kad į mišką reikia eiti ne tik tikintis pilnų krepšių gėrybių, bet ir gerų įspūdžių, mažų atradimų bei pažinimo džiaugsmų.

Biologijos mokytoja Asta Šmukštienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien10
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę10
mod_vvisit_counterŠį mėnesį10