Get Adobe Flash player

Spalio 3 d. 1–2 gimnazinių klasių mokiniai, anglų kalbos mokytojos Ingos Veberienės iniciatyva, gimnazijai įsitraukus į Lietuvos mokinių neformaliojo centro koordinuojamą respublikinį projektą „Neformaliojo vaikų švietimo paslaugų plėtra“, dalyvavo edukacinėje programoje Vilniuje „Mikroorganizmai mūsų aplinkoje“. Mokiniai išklausė paskaitą, kurios metu sužinojo, kokia bakterijų nauda žmogui, gaminant maisto produktus, kokie mikroorganizmai paplitę mūsų aplinkoje ir jų nauda gamtoje. Pakartojo pamokose gautas žinias apie organizmų karalystes. Sužinojo įdomių faktų, kad bakterijos išskiria antibiotikus, o probiotinės bakterijos palaiko imunitetą. Bakterijos gamina aukso, sidabro mikrodaleles, biocementą, elektrą. Bakterijų išskiriamas toksinas – botulinas naudojamas grožio procedūroms.

1266_1 1266_2 1266_3 1266_4

Spalio 2d. vykdant respublikinį projektą „Sveikata visus metus“ gimnazijoje vyko akcija „Draugui ištiesk tik švarią ranką“, kurios metu mokiniai, lankantys „Sveikuolių“ būrelį, pirmos pamokos pradžioje pristatė, kodėl reikia plauti rankas ir kokiomis infekcinėmis ligomis galima užsikrėsti dėl nepakankamos arba netinkamos rankų higienos. Tarsi tęsinys gimnazijoje vykusios akcijos, edukacinės kelionės metu mokiniai dar kartą pasikartojo, kaip apsisaugoti nuo bakterinių ligų. Išvykos metu mokinai taip pat aiškinosi, kodėl mieliagrybiai – mūsų gerieji mikroskopiniai kaimynai, kokia pelėsinių grybų žala ir kokia virusų nauda, kokios yra bakterijų ir mielių, pelėsinių grybų formos ir kaip vyksta auginimas laboratorijoje.

Praktikos darbo metu mokiniai pakartojo mikroskopo sandarą, patys pasigamino bakterijų, mielių, pelėsinių grybų preparatus, džiovino, pridegino, dažė ir stebėjo savo padarytus preparatus pro mikroskopą. Pasijuto tikrais tyrėjais ir jaunaisiais mokslininkais.

Kitas kelionės etapas – aplankytas Vilniaus universiteto gyvybės mokslų centras. GMC jungia tris VU padalinius – Gamtos mokslų fakultetą, Biotechnologijos ir Biochemijos institutus. Gyvybės mokslų centre aplankyta dumblių paroda ir zoologijos muziejus. Gimnazistai sužinojo, kad gyvybės mokslų centre studijuoja per 800 bakalauro ir magistro programų studentų (biochemijos, biofizikos, genetikos, mikrobiologijos ir biotechnologijos, molekulinės biologijos, neurobiologijos, ekologijos, kt.). Zoologijos muziejuje mokiniai pamatė mamuto kaukolės dalį, kuri rasta Lietuvoje, stebėjo eksponatus iš Radvilų kolekcijos, sužinojo, kuo skiriasi moters ir vyro skeletai, stebėjo 1000 paukščių kolekciją, sužinojo, koks mažiausias paukštis, kad kolibrių kolekcija pati seniausia, brangiausias paukštis – rojaus paukštis, varna protingas paukštis, o elgsenos tyrimai atliekami su krankliais. Grafas Konstantinas Tyzenhauzas, garsus ornitologas, daugelio Europos mokslo organizacijų narys, padovanojo 3000 paukščių ir kiaušinių kolekciją, tačiau ne viskas išliko iki šių dienų. Mokiniai žavėjosi egzotinių drugelių, žinduolių kolekcijomis. Sužinojo, kas yra inkliuzai, – tai prieš 50 milijonų metų gintare užsikonservavusi ir iki mūsų dienų išsilaikiusi augalija bei gyvūnija, jos tyrimai padeda atskleisti klimato ir geografines sąlygas.

Kelionė buvo įdomi, prasminga, mokiniai grįžo įgiję naujų žinių, pilni įspūdžių ir emocijų.

Biologijos mokytoja Lionė Semeniukienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien6
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę6
mod_vvisit_counterŠį mėnesį6