Get Adobe Flash player

Š.m. lapkričio 12–18 dienomis Lizdeikos gimnazijoje 3-ius metus iš eilės buvo rengiama Šiaurės šalių literatūros savaitė – ilgiau nei 20 metų trunkantis kultūros projektas, kurio tikslas – skleisti skaitymo džiaugsmą, platinti literatūrą ir skatinti šiaurietišką pasakojimo tradiciją. Gimnazijoje buvo organizuojamos netradicinės, integruotos pamokos, kurių metu gimnazistai ne tik garsiai skaitė ir klausėsi, bet ir kūrė Šiaurės šalių žemėlapius, aptarinėjo pabėgėlių problemas geografijos, lietuvių kalbos, tikybos, etikos ir dailės pamokose.

13211_2 13211_4 13211_5 13211_6 13211_7

Šiaurės šalių literatūros savaitę pradėjo mokytoja G. Dauneckytė, akcentavusi, kad Šiaurės šalių literatūros savaitės renginiai gimnazijoje įtraukia vis daugiau mokinių. Tai puiki galimybė susipažinti su šių šalių literatūra, išbandyti savo garsinio skaitymo gebėjimus. Ne paslaptis, kad vis mažiau jaunų žmonių laisvalaikiu atsiverčia grožinės literatūros kūrinį, o garsinis skaitymas tampa tikru iššūkiu. 2A kl. mokiniams toks renginys jau antrąkart. Praėjusiais metais lietuvių kalbos pamokoje garsiai ištrauką skaitė daugiau ar mažiau skaitovo įgūdžių turintys mokiniai. Šiemet prie jų išdrįso prisijungti ir keletas kitų, kuriems skaityti sekėsi gana gerai. Daugiau nerimo ir jaudulio patyrė 2D kl. mokiniai, panorę dalyvauti šiame renginyje. Anot mokinių, nedrąsu buvo prieš klasės draugus ir svečius garsiai skaityti, nors namuose ruoštasi – susipažinta su tekstu, patikslintas kai kurių žodžių kirčiavimas, tačiau jaudulį nuslėpti skaitant buvo sunku. Smagu, kad abiejų klasių mokiniai atsakingai ruošėsi, klasės draugai atidžiai klausėsi, o kai kurie panoro perskaityti ir visą kūrinį.

Integruota tikybos ir dailės pamoka (mokytojos I. Zabulienė ir I. Andriušaitienė) „Draugystės palaikymas tarp kultūrų“ buvo skirta šiaurės tradicijų puoselėjimui. Netradicinėje pamokoje gimnazistai lavino ne tik skaitymo ir pasakojimo tradicijas, bet ir savo kūrybinius gebėjimus, kūrė šiaurės šalių mistiškas būtybes – trolius.

1A ir 1C kl. mokiniai su mokytoja J. Plukiene lietuvių kalbos pamokose taip pat įsitraukė į Šiaurės šalių bibliotekų savaitės renginius, apie kuriuos jiems papasakojo bibliotekininkė E. Urbonienė. Pirmokai skaitė ištraukas iš norvegų rašytojo Simono Strangerio romano „Tie, kurių nėra“, svarstė apie imigrantų problemas, bandė įsijausti į jų situaciją. Be kita ko, tokie renginiai, anot mokinių, skatina juos skaityti naujausią literatūrą, išleistą paaugliams.

3A kl. mokiniai lietuvių kalbos pamokoje (mokytoja R. Šimkuvienė) skyrė rašytojo Simono Strangerio romano „Tie, kurių nėra“ ištraukų skaitymams. Mokiniai įsitraukė į knygos garsinį skaitymą, susidomėję sekė Emilijos išgyvenimus netikėtai atsidūrus situacijoje, kurioje išmėginamos jos nuostatos apie tai, kas teisinga ir kas ne, diskutavo, kaip pasielgti, kai dokumentų neturintis pabėgėlis pabeldžia į duris. Trečiokai išsakė savo požiūrį į pabėgėlius, suvokė, kad žmonės dažniausiai bijo to, ko nepažįsta, svarstė, kaip tapti tolerantiškesniems, humaniškesniems, kodėl reikia padėti ir kas gali padėti patekus į sudėtingą situaciją. Mokiniai priėjo prie išvados, kad literatūra moko analizuoti įvairias situacijas, gilintis, ieškoti problemų sprendimo būdų.

Minint Šiaurės šalių bibliotekų savaitę bei Tolerancijos dieną, 1B kl. mokiniai (mokytoja D. Sakalauskienė) taip pat diskutavo apie pabėgėlius. Į pagalbą buvo pasitelktas Nepatogaus kino klasės projekto filmas „Pasaulyje lyg namuose“. Filme pasakojama apie 5 vaikus, atvykusius į Danijos raudonojo kryžiaus prieglaudą iš „karštųjų taškų“: Sirijos, Afganistano, Pakistano. Filmo aptarimo metu mokiniai stengėsi pabūti pabėgėlio „kailyje“ ir suvokti, kad tai nėra lengva. 3g klasių mokiniai geografijos pamokose bandė „prisijaukinti“ geografines informacines sistemas ir kūrė interaktyvų žemėlapį „Žymiausi šiaurės šalių rašytojai“. Su žemėlapiu galite susipažinti paspaudę nuorodą https://arcg.is/1q8qWa

1E kl. mokiniai integruotoje geografijos ir lietuvių kalbos pamokoje ,,Pabėgėlių problema pasaulyje bei jos atspindžiai rašytojo S. Strangerio romane „Tie, kurių nėra“ (mokytojos G. Abromikienė ir D. Poškienė) aptarė pabėgėlių problemas pasaulyje. Skaitydami ištraukas mokiniai svarstė, kaip reikėtų elgtis situacijoje, kai žmogaus moralinės nuostatos prasilenkia su teisėmis, kritiškai vertino veikėjų poelgius. Mokiniams namuose buvo pateikta kūrybinė užduotis: parašyti laišką nelegaliam migrantui. Laiškuose mokiniai išdėstė savo požiūrį į pabėgėlius bei išryškino savo poziciją, aptardami šią opią problemą.

Taigi, Šiaurės šalių literatūros savaitė dar kartą įrodė, kad tokie renginiai skatina jaunąją kartą ne tik skaityti, bet ir susimąstyti apie pasaulio problemas bei įprasmina jaunimo galimybių panaudojimą geresniam gyvenimui.

Bibliotekos informacija

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien16
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę16
mod_vvisit_counterŠį mėnesį16