Get Adobe Flash player

Metų pradžioje minimos trys ryškiausios Lietuvos datos: Sausio 13-oji, Vasario 16-oji ir Kovo 11-oji. Tai dienos, turėjusios didžiausią reikšmę Lietuvos valstybingumui XX amžiuje, nes jos padėjo lietuviams atkurti ir apginti šalies nepriklausomybę. Laisvė – tai didžiausia kiekvieno žmogaus ir tautos vertybė. Deja, dažnai ji reikalauja aukų, kartais labai didelių. Tikrąjį lietuvių tautos ryžtą ir pasiaukojimą parodė 1991 m. Sausio 13-osios įvykiai, kurių metu Lietuvoje buvo mėginta įvykdyti valstybės perversmą panaudojant Sovietų Sąjungos ginkluotąsias pajėgas.

26323_3 26323_4 26323_5 26323_6 26323_7

Sausio 11 d., penktadienį, Lizdeikos gimnazijos diena prasidėjo netradiciškai. Įžengus į gimnaziją mokytojus, mokinius ir svečius pasitiko kompozicija „Krauju mes Lietuvą apgynėm“. Prisimenant Sausio 13-osios laisvės siekį ir paaukotas gyvybes, 8 val. ryto gimnazijos mokyklos languose sužibo žvakių liepsnelės. Per ketvirtą pamoką aktų salėje vyko pilietiškumo pamoka. Pamokos pradžioje 2A klasės mokinys Dovydas Paškauskas padėjo prisiminti 1991-ųjų sausio 13-osios įvykius: iškilusį pavojų prarasti gimstančią viltį gyventi laisvėje, žuvusius prie Vilniaus televizijos bokšto, pasiryžėlius savo kūnais sustabdyti sovietų tankus prie Aukščiausiosios Tarybos rūmų ir sovietų karius, ginančius imperiją. Mokiniai susikaupę stebėjo sausio įvykių chronologiją, filmuotos medžiagos vaizdus, baisėjosi sovietų veiksmais, kai buvo nužudyti, tankų vikšrais sutraiškyti beginkliai žmonės, kurie niekam negrasino ir nekėlė jokio pavojaus.

Antroje pamokos dalyje vyko pirmųjų klasių viktorina, kurios metu pirmokai parodė puikias žinias apie žmogaus teises, jų įgyvendinimą Europos Sąjungos šalyse. Prisiminta „Visuotinė žmogaus teisių deklaracija“, kuri buvo priimta JTO. Mokiniai padarė išvadą, kad Sovietų Sąjunga, būdama JTO nare, nesilaikė deklaracijos nuostatų. Aktyviai savo klasių komandas palaikė bendraklasiai, kurie padėjo atsakyti į klausimus, jei draugai negalėjo pateikti teisingo atsakymo. Geriausias žinias parodė ir tapo nugalėtoja 1C klasė, tik vien balu atsiliko 1B, trečiąja vieta džiaugėsi 1D klasė.

Apibendrindami pamoką ir istorinius įvykius padarėme išvadą, kad tomis lemtingomis dienomis valdžia viena nebūtų buvusi pajėgi apginti laisvės siekių. Visiems laisvę mylintiems žmonėms tada reikėjo stoti petys į petį. Ir tai jie padarė. Šiandien Lietuva laisva ir didelė, ją iškėlė ir išaukštino žuvusiųjų didvyriškumas, dvasios tvirtybė, laisvė ir meilė. Taip netradiciškai, bet įdomiai ir turiningai paminėjome tragiškus sausio 13-osios įvykius.

Istorijos mokytoja metodininkė Gražina Vasiliauskienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien13
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę13
mod_vvisit_counterŠį mėnesį13