Get Adobe Flash player

Ar mokėtume suteikti pagalbą žmogui, staiga netekusiam sąmonės? Ką daryti situacijoje, kai sustoja širdis, smegenys negauna deguonies ir ima mirti. Pirmosios 4 minutės po širdies sustojimo vadinamos auksinėmis, todėl teisingai suteikta pirmoji pagalba gali išgelbėti žmogaus gyvybę. „Auksinės minutės“ yra savanoriškas jaunų gydytojų ir medicinos studentų projektas, kurio dalyviai siekia ne tik gerai apmokyti kuo daugiau moksleivių, kaip atlikti gaivinimą širdies sustojimo atveju, bet ir pasiekti, kad privalomas gaivinimo mokymas nuo 2020 metų taptų oficialia Lietuvos moksleivių švietimo programos dalimi.

1486_1 1486_2 1486_3 1486_4 1486_5

Sausio 31 d. Lizdeikos gimnazijoje lankėsi medicinos studentų projekto savanorių komanda. Tai VU medicinos studentai: Emilis Gegeckas, Šarūnas Raudonis, Toma Kavaliauskaitė, Tautvilė Smalinskaitė. Smagu, kad Toma ir Tautvilė – radviliškietės, buvusios Vaižganto gimnazijos mokinės. 2 valandų gaivinimo mokymus išklausė ir praktines užduotis atliko 64 2–3 klasių gimnazistai.

Būsimieji gydytojai nuoširdžiai stengėsi įgyvendinti savo tikslą – pamokyti gimnazistus, kaip atlikti žmogaus gaivinimą, sustojus širdžiai, kaip padėti užspringusiam žmogui. Gimnazistai susikaupę vykdė užduotis, sužinojo, kaip teisingai kviesti greitąją pagalbą, kaip panaudoti defibriliatorių. Daugelis apie žmogaus gaivinimą girdėjo biologijos, žmogaus saugos pamokose, patys apie tai skaitė, tačiau tik keletas buvo bandę tai daryti praktiškai. Šių mokymų metu atlikti širdies masažą ir dirbtinį kvėpavimą turėjo kiekvienas mokymų dalyvis, dirbdamas su manekenu. Išmokti, kaip teisingai padėti užspringusiam, nereikia nė manekeno, mokiniai mokėsi padėti vienas kitam.

Dėkojame mokytojai Ingai Veberienei už iniciatyvą pakviesti projekto „Auksinės minutės“ savanorių komandą.

Biologijos mokytoja Asta Šmukštienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien13
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę13
mod_vvisit_counterŠį mėnesį13