Get Adobe Flash player

Sparčiai modernėjančiame pasaulyje ypač svarbūs yra gamtosaugos ir sveikatinimo klausimai. Šiaulių Didždvario gimnazijos mokytojų inicijuotoje 7-ojoje Tėvo Jurgio Ambrozijaus Pabrėžos vardo respublikinėje mokslininkų, mokytojų, dvasininkų ir mokinių konferencijoje „Žmogaus ekologija“ diskutuota apie aplinkos įtaką žmogaus sveikatai ir žmogaus įtaką aplinkai bei šių dviejų sąveikos krypčių pasekmes, dalytasi gerąja patirtimi, kaip galima prisidėti prie žmogaus sveikatinimo ir gamtos tausojimo.

dsc_0325 30426_1

Plenariniame posėdyje išklausyti 7 pranešimai. Šiaulių miesto visuomenės sveikatos biuro specialistė Ilona Kuodienė pranešime „Maistas ir smegenys“ įtaigiu vaizdu ir pasirinktu neįprastu pranešimo žanru – pasaka aptarė šių dienų gamtosaugos ir žmogaus sveikatos sąsajas, paskatino susimąstyti apie gyvenamąją aplinką ir sąmoningo požiūrio į sveikatą formavimą. Šiaulių šv. Ignaco Lojolos bažnyčios rektorius, kunigas jėzuitas Stanislovas Kazėnas pristatė Tėvo Ambrozijaus, kurio vardu pavadinta konferencija, gyvenimo nuostatas ir veiklą, skatino kiekvieną sau atsakyti į klausimus: kas aš esu, kodėl aš esu? ir kaip esu? Šiaulių universiteto doktorantė Irina Barabanova pristatė ekologinės mokyklos ir ekologinio universiteto idėjas, aplinkos išteklių tausojimo ir atsakingo elgesio iniciatyvas pasaulyje ir Lietuvos švietimo sistemoje. VDU ŽŪA doktorantė, Šiaulių Salduvės progimnazijos mokytoja Neringa Juškevičiūtė analizavo bitininkystės situaciją Lietuvoje. Mokslininkė pristatė bičių namų „evoliuciją“ nuo korio medyje iki šiuolaikinių daugiaaukščių avilių ir akcentavo, jog bitėms labiausiai kenkia žmogaus, siekiančio naudos, veikla. J. Janonio gimnazijos mokytoja Danutė Kratukienė pranešime „Ekologinis sąmoningumas: nuo kūrinijos bendrystės iki tarnystės“ aptarė žmonių požiūrį į ekologiją ir sąmoningą veiklos pasirinkimą. Šiaulių Didždvario gimnazijos III kl. mokinė Gytautė Adomaitytė pranešime „Kūrybinė erdvė – įrankis tautino kostiumo interpretacijai“ pasakojo apie kūrybos įtaką žmogaus emocijoms. Neformaliojo ugdymo organizatorės Daiva Rozgaitė-Udrienė ir Laura Pikelienė žaismingai, su vaidybos elementais pakvietė visus įvertinti savo indėlį į sveikatą ir gamtos saugojimą, paragino pradėti nuo paprasčiausių buitinių situacijų, tokių kaip pasivaikščiojimas miesto gatvėmis su savo mėgstamiausiu moliniu puodeliu kavos...

Antroji konferencijos dalis iš Šiaulių P. Višinskio bibliotekos konferencijų salės persikėlė į Didždvario gimnazijos kabinetus. Darbas vyko 4 sekcijose, kuriose mokslininkai, mokytojai ir mokiniai pristatė savo atliktus tyrimus ar vykdytas veiklas, dalinosi idėjomis ir gerąja patirtimi. Konferencijoje dalyvavo ir pranešimus skaitė gausus būrys lizdeikiečių.

IB klasės gimnazistės Danielė Kriščiukaitytė bei Natalija Kuzmenko (mokytoja A. Panova) dirbo sekcijoje „Šiuolaikinio žmogaus dvasingumas“. Nemažai šios klasės mokinių yra gimnazijos muziejaus gidai. Domėdamiesi mokyklos istorija,Tėvo Stanislovo metų – 2018-ųjų – rudenį vyko į Paberžę, iš ten parsivežtos medžiagos pagrindu paruoštas ir perskaitytas pranešimas „Tėvas Stanislovas – muziejininkas“. Pranešime pabrėžiama, kad minėtas kunigas, vienuolis rinko įvairiausius senus rakandus, nieko, kas žmogaus rankų padaryta, neišmesdavo – sutvarkydavo, prikeldavo antram gyvenimui. Iš viso to gebėjo kurti grožį savo aplinkoje. IIIA klasės mokinės Rosita Jasaitytė, Emilija Špokaitė skaitė pranešimą „Pažintis su grybų karalyste“ (mokytoja A. Šmukštienė) ir dalijosi įgyta patirtimi renkant grybus, aptarė rastų grybų rūšis ir priminė, kaip dera rinkti grybus nepažeidžiant miško paklotės. 4A klasės mokinės Justina Karenauskaitė ir Goda Karenauskaitė pranešime „Sveikata visus metus“ (mokytojos L. Semeniukienė, S. Karenauskienė) pristatė Lizdeikos gimnazijoje įgyvendintą projektą – 12 iššūkių sveikatinimo tema. Pasak abiturienčių, kiekvieną mėnesį, gavus naują iššūkį, sunkiausia buvo atrasti vis kitą metodą ar veiklos formą, kaip atskleisti temą. O iššūkių buvo tikrai įdomių: „Burnelė – ne šiukšlynas, skrandis – ne sąvartynas“, triukšmo prevencija, juoko terapija ir pan. Taip pat pranešimą skaitė biologijos mokytoja L. Semeniukienė ir lietuvių k. mokytoja S. Karenauskienė. Mokytojos pranešime „Sveikatinimo veiklos Lizdeikos gimnazijoje“ pristatė Lizdeikos gimnazijoje įgyvendintus sveikatinimo ir gamtosaugos projektus bei vykdytas veiklas.

Reikia pastebėti, jog didelė dalis Šiaulių Didždvario gimnazijos konferencijoje mokinių skaitytų pranešimų – abiturientų baigiamieji darbai iš chemijos, biologijos, kitų dalykų, pavyzdžiui: „Bioplastiko dangos įtakos vitamino C kiekiui obuoliuose tyrimas, priklausomai nuo drėgmės ir temperatūros“ arba „Pasirinktų gyvulinės ir augalinės kilmės riebalų šviežumo nustatymas titravimo metodu“. Konferencijoje mokiniai tarsi „repetavo“ baigiamojo darbo gynimą. Produktyvi praktika. Mokslininkai pristatė atliekamus tyrimus, o mokytojai dalinosi praktine ugdomosios veiklos patirtimi. Pranešimų gausa ir įvairovė rodo, kad šiandienos žmogus supranta, kaip svarbu gyventi darnoje su gamta, rūpintis gyvenamąja aplinka bei savo fizine ir emocine sveikata.

Lietuvių kalbos mokytojos metodininkės S. Karenauskienė ir A. Panova

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien15
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę15
mod_vvisit_counterŠį mėnesį15