Kalėdos yra Kalėdos, nors ir karantino metu. Juk sakoma, kad šventė visuomet prasideda nuo paties pastangų ją susikurti. Svarbiausia šventėms ruoštis kartu. Žinoma, niekas neatstos gyvo bendravimo, taip paprastai per vaizdo pokalbius sunku nusiteikti pozityviai. Šios Kalėdos buvo proga pajausti, kiek daug mes turėjome, kai galėjome laisvai bendrauti. Nors šios Kalėdos kiek kitokios, svarbiausi dalykai nesikeičia – tai šiluma ir džiaugsmas, kuriuos kiekvienas visuomet nešiojame savo širdyje bei galime pasidalinti su kitais. Šiais metais mums pavyko pasidalinti pačiomis geriausiomis emocijomis su auklėtoja ir bendraklasiais net ir nebūnant šalia jų!
Artėjančių Šv. Kalėdų proga mes ir mūsų nepakartoja auklėtoja nusprendėme kepti pyragą (receptas pateiktas mažam pyragui, jei norėsite gaminti didelį, visko reikės dėti dvigubai daugiau). Auklėtoja visuomet žino, kaip reikia mus pralinksminti bei praskaidrinti dieną, todėl pasiūlė iškepti kalėdinį pyragą. Išgirdę apie šią idėją susidomėjome, bet kartu šiek tiek ir susirūpinome tuo, kaip mums pavyks jį iškepti, nes tai nebuvo bet koks pyragas, kurio gaminimo videoįrašą galima rasti You Tube socialiniame tinkle. Tai buvo mūsų mylimos auklėtojos firminis receptas. Taigi susidomėję ir užsidegę kepimo idėja nusprendėme, jog turime ir mes pabandyti iškepti tokį pyragą. Nors buvome labai linksmai nusiteikę, bet truputį nerimavome, nes tai buvo pirmasis mūsų pyrago kepimas nuotoliniu būdu.
Iškepę pyragą kiekvienas savo namų virtuvėje jungėmės į Zoom platformą ir pasidalinome įspūdžiais, kaip mums sekėsi kepti šį kalėdinį skanėstą. Visų pyragai buvo skirtingai gražūs ir skanūs. Kai kuriems nelabai pavyko iškepti norimos formos ir skonio pyragą. Galima sakyti, jog kalėdinis kepinys mus dar labiau suvienijo šiuo sunkiu laikotarpiu, nes visi kartu tarėmės dėl kepimo proceso, smagiai dalijomės patarimais ir įspūdžiais. Mums pavyko sukurti šiltą ir jaukią nuotolinio bendravimo atmosferą, šventinę nuotaiką. Esame labai dėkingi savo klasės auklėtojai už šią vienijančią mus į kolektyvą ir skanią idėją.
Kalėdinio pyrago receptas
Tešlai reikės:
397 ml (1 indelis) kondensuoto pieno,
1 kiaušinis,
7 šaukštai miltų (su kaupu, tik ne Everesto dydžio),
1 šaukštelis sodos.
Pertepimui reikės:
500 g (25%–30%) grietinės,
cukraus pagal skonį (kad jaustųsi),
rūgščios druskelės (turi išeiti saldžiarūgštis),
vanilinio cukraus (2–3 arbatiniai šaukšteliai),
1 stiklinė pieno,
1 šaukštas su kaupu želatinos.
Darbo eiga:
Stiklinę pieno sumaišome su šaukštu želatinos ir paliekame, kad išbrinktų. Orkaitę reikia įkaitinti iki 180° C. Kondensuotą pieną supilame į indą, įmušame kiaušinį (tik ne putpelės didumo) ir išmaišome. Dedame miltus ir sodą, viską vėl maišome. Kepimo indą padengiame kepimo popieriumi, o jei neturite, ištepate sviestu ir pabarstote maža saujele miltų. Pusę gautos masės supilame į paruoštą kepimo indą (kepame per 2 kartus, kadangi turės išeiti 4 apskritimai). Pašauname į orkaitę ir kepame 10–15 minučių, kol paruduos iki cinamono spalvos. Kol kepa, pradedame ruošti kremą pertepimui. Paėmę didelį indą, pilame grietinę, vanilinį cukrų, rūgščią druskelę bei cukrų. Viską išmaišome. Ant viryklės užviriname puodą su vandeniu, palaukiame, kol užvirs. Kiaurasamtį dedame ant puodo, į jo vidų dedame indelį su išbrinkusia želatina. Maišome ir laukiame, kol ištirps. Tuomet paliekame porą minučių, po to supilame į kremą. Viską gerai išmaišome.
Iškeptą blyną perpjauname perpus (turi išeiti 2 skrituliai). Iš visų blynų turime „pastatyti pilį“, kurios 4 aukštai turi būti pertepti kremu. Ant viršaus galime supilti visą likusį kremą, nes jo niekada nebus per daug. Pasitelkiate savo vaizduotę ir puošiame uogomis, vaisiais ir pan. Pyragą dedame į šaldytuvą arba nešame į šaltą sandėliuką ir paliekame per naktį, kad sustingtų. Per šventes skanaujame. Šalutinis poveikis – paragavus negalima sustoti.
SKANAUS!
Pagal auklėtinių pasakojimus parengė lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Gitana Abromikienė