Get Adobe Flash player

Teisinis ugdymas bendrojo lavinimo mokykloje yra ta terpė, kuri ugdo sąmoningus mokinius – piliečius, suprantančius savo teises ir pareigas, gebančius išmoktas teisines žinias pritaikyti konkrečioje situacijoje ir konstruktyviai dalyvauti nuolat kintančios visuomenės gyvenime. Žmogus gali visapusiškai išreikšti save kaip pilietis tik tada, kai jis žino ne tik savo teises ir pareigas. Ugdymo realybėje kylančios problemos yra susijusios su visuomenės gyvenimo pokyčiais, todėl modernioje visuomenėje yra svarbus ir reikšmingas teisinis ugdymas. Mokykla yra ta vieta, kurioje mokiniai gali įsigilinti į teisės esmę ir jos reikšmingumą.

20210227_1 20210227_2

Radviliškio Lizdeikos gimnazijoje teisinis ugdymas vyksta per neformalaus ugdymo būrelį „Temidė“. Nuotolinis mokymas – ne kliūtis, sakyčiau – priešingai, tai padeda atsiskleisti mokinių savarankiškumui ir kūrybingumui. Šiais mokslo metais „Temidės“ būrelio nariai jau dalyvavo Šiaulių policijos bendruomenės pareigūnų organizuotame konkurse „Aš už geresnį rytojų“ ir buvo apdovanoti daiktiniais prizais. Tarptautinei antikorupcijos dienai paminėti Policijos departamento organizuotam antikorupcinių pasakų konkursui sukūrė ir iliustravo ,,Pagranduko” interpretaciją. O minėdami Laivės gynėjų dienos trisdešimtmetį gimnazistai dalyvavo Valstybės pažinimo centro organizuotame konkurse „Aš išsaugosiu laisvę“ ir pabandė įsivaizduoti, kaip masinis taikus pasipriešinimas galėtų būti įgyvendintas šiandien.

Neseniai Radviliškio rajono savivaldybės Viešoji biblioteka ir Radviliškio rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnai, siekdami prisidėti ir padėti kurti sveikesnę, saugesnę visuomenę, paskelbė patyčių prevencijos konkursą jaunimui „Sakmė apie tai, ką skauda“. Komiksas jau sukurtas, beliko išsiųsti. Dabar laukia svarbiausias metų išbandymas – kasmet vykstantis „Temidės“ konkursas. Gimnazistai studijuoja įstatymus, kuriuose akcentuojama nepilnamečių atsakomybė, jų teisės, pareigos, ir mokosi žinias bei gebėjimus pritaikyti konkrečiose situacijose. „Temidės“ būrelio nariai nori parodyti savo darbus visai gimnazijos bendruomenei ir pasidalinti savo žiniomis apie tai, kad „įstatymų nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės“. Kūrybiniai darbai yra sudėti prieduose.

Taigi, Lizdeikos gimnazijoje sėkmingai organizuojamas teisinis ugdymas yra sparčios visuomenės demokratinio auklėjimo pagrindas, skatinantis jaunimo politinį aktyvumą ir suteikiantis praktiniam gyvenimui būtinas žinias.

Priedai:

Aš išsaugosiu laisvę

Konkursui apie korupciją

Ana Savickienė, istorijos mokytoja

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien6
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę6
mod_vvisit_counterŠį mėnesį6