Get Adobe Flash player

Radviliškio Lizdeikos gimnazijos mokiniai, pasirinkę projektą „Praeities šydą praskleidus: įamžintas masinių žydų žudynių atminimas“ birželio mėn. įgyvendino pirmąjį projekto etapą – lankė ir fotografavo Šiaulių apskrityje esančias masinių žydų žudynių vietas ir kapines. Projekto dalyviai, 1–3 klasių mokiniai, ne tik iš įvairių šaltinių rinko medžiagą apie žydų kultūros pėdsakus Šiaulių apskrityje, lankė masinių žydų žudynių vietas, fotografavo objektus, menančias žydų praeitį, bet ir dalyvavo pėsčiųjų žygyje po Šeduvą bei edukacinėje programoje Pakruojyje. Džiugu, kad prie projekto prisidėjo ir kai kurių mokinių tėveliai – kartu su vaikais aplankė istorines vietas. Taip pat stebėjome ir aptarėme Radviliškio miesto kultūros centro jaunimo teatro studijos spektaklį „Ir tik vienas teisingas ėjimas...“ pagal I. Mero romaną „Lygiosios trunka akimirką“ (režisierė G. Každailytė).

1eduva 2 eduva 3 eduva 4 eduva 5 eduva 6 eduva 7 eduva 8 eduva 9 eduva 10 pakruojis 11 pakruojis 12 pakruojis 13 pakruojis 14 pakruojis 15 pakruojis 16 pakruojis 17 pakruojis 18 19 20 21 22 rozalimas 23 rozalimas baisogala kelm

Projekto dalyviai dirbdami grupelėmis rinko ir sistemino medžiagą apie Radviliškio, Šeduvos, Baisogalos, Šiaulėnų, Pakruojo, Rozalimo, Kelmės žydų praeitį ir tragišką likimą. O vieną saulėtą birželio popietę susirinkę Šeduvoje pradėjome pėsčiųjų žygį. Istorijos mokytoja V. Jankūnienė prie paminklo „Mergaitė“ priminė skaudžius istorinius faktus apie tragišką žydų likimą, po to leidomės į žygį. Aplankėme atkurtas senąsias žydų kapines, iš tolo apžiūrėjome modernaus muziejaus „Dingęs štetlas“ statybas ir kepinant saulei keliavome iki Pakutenių miško, kur buvo nužudyti 27 žydai, atvaryti iš Pavartyčių geto. Masinių žydų žudynių vietoje dabar stovi skulptoriaus Romo Kvintos paminklas „Šviesios žvaigždės buveinė“, įamžinantis Šeduvos žydų atminimą. Toks patirtinis žygis buvo varginantis, bet privertė susimąstyti apie litvakų situaciją Lietuvoje ir tragišką jų baigtį 1941 m.

Antroji išvyka, kurią finansavo TOLI (Olgos Lengyel institutas), į Pakruojį ir Rozalimą. Edukacinio užsiėmimo metu aplankėme išlikusį žydų kvartalą, sužinojome Pakruojo žydų bendruomenės gyvenimo įdomiausius faktus ir galiausiai aplankėme restauruotą senąją medinę Pakruojo sinagogą. Įdomus gidės pasakojimas, eksponatai ir atkurta autentiška aplinka iš tiesų padėjo geriau pažinti žydų kultūrą, jų bendruomeniškumo supratimą, auklėjimo metodiką. Grįždami sustojome Rozalime, kur tebėra išlikusi, bet visiškai apleista sinagoga.

Projektinė veikla, integruojanti skirtingus ugdymo dalykus (lietuvių k. ir lit., anglų k., istoriją, informacines technologijas) ir paremta patirtiniu mokymu, padeda ugdyti(s) socialines emocines kompetencijas, iš tiesioginio patyrimo įgytos žinios – įsimintinesnės, o tokia ugdymo forma patrauklesnė mokiniams. Pritariame filosofo Antano Maceinos minčiai, kad „tai, kas atrodė esą nuo mūsų nutolę, išnykę, mirę, prisikelia atmintyje ir gyvena toliau“, tereikia noro ir pastangų. Tad mūsų projektas dar nesibaigė, turime idėjų ir suplanuotų veiklų, o šio etapo apipavidalintą ir susistemintą medžiagą pristatysime gimnazijos bendruomenei rugsėjo 23 d., minėdami Lietuvos žydų genocido dieną, ir lapkričio 16d. – Tolerancijos dienai skirtų renginių metu.

Mūsų aplankytos vietos – nuotraukų galerijoje.

Lietuvių k. ir lit. mokytoja metodininkė Sandra Karenauskienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien7
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę7
mod_vvisit_counterŠį mėnesį7