Get Adobe Flash player

Lizdeikos gimnazijos gidai – muziejininkai vyko apžiūrėti Šeduvos gimnazijos Antano Bukausko kraštotyros muziejų, pasisemti muziejaus steigimo patirties – jų laukia didelis darbas savo mokykloje perkelti mokyklos muziejų į naują šiuolaikišką erdvę.

20211001_1 20211001_2 20211001_3 20211001_4 20211001_5 20211001_6

Pasirinkta Šeduvos gimnazija, nes šeduviškiai rajone garsėja kaip žymių kraštotyrininkų: Šeduvos kraštotyros muziejaus darbuotojo Vytauto Šenausko bei geografijos mokytojo Antano Bukausko, darbų tęsėjai, jų surinktų praeities turtų saugotojai.

Šeduvos gimnazijos kraštotyros muziejų, kuriam, kaip matyti, ir buvo suteiktas mokytojo Antano Bukausko vardas, dabar globoja darbuotoja Inga Kielienė. Ji lizdeikiečius supažindino su Šeduvos miesto ir gimnazijos istorija, parodė senovinius buities daiktus, mokyklos reikmenis. Trečiokai ir ketvirtokai apžiūrinėjo, stebėjosi, kiek daug senų, vertingų daiktų sukaupta, saugoma. Darbuotoja teigė, kad didžia dalimi tai minėto geografijos mokytojo entuziasto A. Bukausko nuopelnas. Jis žavėjosi senove, rinko įvairiausius praeitį menančius daiktus. Muziejininkai iš Lizdeikos gimnazijos domėjosi, kaip padarytos muziejaus vitrinos, iš kur gauti baldai, prašė darbuotojos įsileisti į savo darbo „virtuvę“. Užėjus į spintomis atskirtą nuo ekspozicijos erdvę, stebėtasi, kiek didelių darbų galima nuveikti su paprastais įrenginiais: kompiuteriu, skaitytuvu, spausdintuvu. Šeduvos ugdymo įstaigoje rekonstruoti senieji mokinių laidų portretinių nuotraukų rinkiniai, sukurta mokyklos šimtmečio nuotraukų alėja, kiti įdomūs darbai.

Labiausiai jaunuoliai žavėjosi, netikėjo, kad Radviliškio rajone, Šeduvoje, yra vienas įdomiausių senosios technikos muziejų „Retromobile“, kad gali būti tokių entuziastų, drąsiai savo svajones įgyvendinančių žmonių, koks yra asociacijos „Retromobile“ narys-ekspertas šeduviškis Juozas Jučas. Jo prižiūrimas istorinės bei karinės technikos muziejus atidarytas 2016 metų vasarą. Visi apžiūrėjimui skirti daiktai – automobiliai, motociklai, sunkvežimiai – originalūs, svarbiausia – veikiantys, važiuojantys. Be to, renkamos įvairios tarnautojų (policininkų, įvairių šalių kareivių) senovinės uniformos, kiti daiktai. Uniformas galima pasimatuoti, imti į rankas daiktus, į automobilius galima lipti, tyrinėti jų technines savybes, lyginti su šiuolaikiniais.

Lizdeikiečiai galėjo pasimokyti iš pono J. Jučo, kaip reikia domėtis praeitimi, ieškoti eksponatų, kaip verta juos atnaujinti, saugoti, nes laikas labai greitai bėga; žmonių susidomėjimas technikos kultūros paminklais auga. Lankymasis įstaigoje, renkančioje, saugančioje ir eksponuojančioje įvairius senovinius, retesnius daiktus – turiningo ir prasmingo laisvalaikio praleidimo būdas. Lizdeikos gimnazijos gidai gavo iš retromobilių kolekcionieriaus dovanų – mokyklinį metalofoną su lazdelėmis. Šeduvos vaikų darželis atsikratė senienų, o muziejus praturtėjo keliolika eksponatų. Ponas Juozas dalindamasis atlygio neėmė, tvirtino, kad paveldo saugotojams, atiduodant ką savo, svarbiausia gauti į tą vietą kitą daiktą, daryti mainus. Taigi, liekame skolingi.

Lizdeikos gimnazijos gidai-muziejininkai užsikrėtė – gerąja to žodžio prasme – šeduvių potraukiu vertinti, rinkti, sutaisyti, saugoti senus daiktus; kitiems juos parodyti; pasakoti įdomias daiktų istorijas, pažinti savo krašto praėjusį laiką; kurti, gaivinti mokyklos muziejų.

Radviliškio Lizdeikos gimnazijos mokytoja Alvydė Panova

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien6
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę6
mod_vvisit_counterŠį mėnesį6