Get Adobe Flash player

mepa Jau penktus metus savo veiklą skaičiuoja projektas „Mokyklos – Europos Parlamento ambasadorės“ (MEPA). Radviliškio Lizdeikos gimnazijos mokiniai su istorijos mokytojomis Ana Savickiene ir Vaida Jankūniene projekte dalyvauja nuo projekto pradžios – 2017 metų.

Visą šį laikotarpį veiklos buvo įvairios, visos naudingos ir turiningos. Kauno technologijų universiteto socialinių, menų ir humanitarinių mokslų fakulteto dekanas dr. Ainius Lašas skaitė trečiokams gimnazistams paskaitą apie ES dabartinę situaciją ir Brexito aplinkybes. 2018 metų spalio 16–17 d. Briuselyje vyko mokyklų, MEPA narių seminaras mokytojams, o 2019 metų vasario mėnesį į Strasbūrą vyko 4 gimnazistai, kurie kartu su kitų mokyklų mokiniais atstovavo Lietuvai kaip jaunieji mokyklų ambasadoriai. Į MEPA projektą įsitraukė ir kitų mokomųjų dalykų mokytojai, tad savo žinias apie Europos Sąjungą, Euro atsiradimo istoriją gimnazistai gilino geografijos, ekonomikos, matematikos pamokose. Pirmokų gimnazistų komanda aktyviai dalyvavo Europos pinigų viktorinos nacionaliniame finale. Gimnazijoje lankėsi svečiai iš LR Statistikos departamento, kurie supažindino mokinius su oficialiąja statistika, pamokė, kaip galima naudotis Lietuvos ir Eurostato duomenų bazėmis, diskutavo, kokie skaičiai geriausiai atspindi mūsų valstybės ir Europos gyvenimą.

2019 metų pavasaris visame pasaulyje dėl prasidėjusios COVID-19 buvo kitoks. Europos diena taip pat buvo paminėta netradiciškai – sveikinimai buvo siunčiami internetu su Europos dienos solidarumo kavos puodeliu. Prie šių sveikinimų prisidėjo ir Lizdeikos gimnazijos MEPA projekto ambasadoriai, gimnazijos mokytojai. Kūrybiškumas, naujos ir kitokios netradicinės idėjos paminėti Europos dieną ir bendradarbiavimą dar kartą parodė mūsų vienybę ir solidarumą. Iki pandemijos kasmet organizuodavome Europos dienos šventę kartu su Radviliškio viešąja biblioteka ne tik gimnazijos, bet ir Radviliškio miesto bendruomenei. 2020 metų gruodžio 14 dieną gimnazijos jaunieji Europos parlamento ambasadoriai jungėsi į nuotolinę Euroscolos sesiją, kurios tema – „Švietimas ir jaunimo užimtumas“. Sugriežtintos karantino sąlygos neleido mokiniams kameromis jungtis iš mokyklos, tad teko stebėti renginį iš namų. Nesmagu buvo ir tai, kad jaunieji ambasadoriai laukė kelionės į Strasbūrą tų pačių metų pavasarį, todėl nuotolinis renginys negalėjo visiškai kompensuoti gyvų emocijų Strasbūre. Nuotolinis mokymas pakeitė renginių pobūdį, bet mes jų neatsisakėme ir veiklas išradingai ir netradiciškai organizavome internetu. Kitaip buvo paminėta tradicinė Europos kalbų diena, vaizdo pamokose su gimnazistais dalyvavo europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė ir LR Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius.

Šių metų vasario 9 dieną jaunieji MEPA ambasadoriai antrą kartą dalyvavo – jungėsi į nuotolinę Euroscolos sesiją, skirtą klimato kaitos, žiedinės ekonomikos ir tvarios aplinkos problemoms ir galimiems pokyčiams aptarti. Gimnazistai į sesiją jungėsi iš namų. Renginio metu mokiniai iš skirtingų šalių galėjo tiesiogiai dalyvauti vaizdo sesijoje – užduoti klausimus pranešėjams. Taip pat buvo galima pateikti klausimus raštu per slido.com. Lizdeikiečiai atliko namų darbus – siuntė vaizdo klausimą ir nuotraukų koliažą, kaip darniai, harmoningai sugyventi su gamta. Dviejų valandų renginys, pasak pačių mokinių, prabėgo labai greitai: „Dalyvavau pirmą kartą, labai patiko pasiklausyti inteligentiškų žmonių pamąstymų, atsakymų į klausimus, kuriuos galėjo užduoti visi jaunieji ambasadoriai. Buvau labai nustebintas, kad visas renginys vyko net keliomis kalbomis. Tikiuosi ateityje dar kartą dalyvauti“.Susitikimo metu tikrai buvo smalsu, kaip profesionalai atsakys į mokinių užduodamus gerus klausimus. Kai kurie atsakymai tikrai pribloškė mane ir neabejotinai pakeitė mano asmeninę nuomonę apie klimato kaitą, kaip jos išvengti ir, svarbiausia, kaip prisidėti prie to, kad pasaulis galiausiai taptų geresne vieta gyventi“. „Buvo įdomu pasiklausyti apie Europoje ir pasaulyje iškeliamas problemas ir galimus jų sprendimo būdus“.

Be abejo, dalyviai tikisi, kad pandemija ir suvaržymai greitai baigsis, ir mokiniai turės galimybę nuvykti į tikrą Euroscolos renginį Strasbūre. Kol kas lieka veiklos čia, gimnazijoje, dalyvavimas Europos Parlamento biuro Lietuvoje organizuojamuose renginiuose, paskaitų aktualiais klausimais klausymas.

Vaida Jankūnienė, istorijos mokytoja

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien12
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę12
mod_vvisit_counterŠį mėnesį12