Get Adobe Flash player

„Plasnoti laisvės sparnais“ vasario 15 dieną pakvietė Radviliškio Lizdeikos gimnazijos mokiniai kompozicijoje „Žinutė Lietuvai“, skirtoje Lietuvos valstybės atkūrimo dienai ir respublikiniam „Žynio“ konkursui. Skaitovai kėlė klausimus, ką jiems reiškia ši įžymi data, kur slypi jos prasmė ir svarba. Atsakymai skambėjo įvairūs. Vasario 16-oji – tai vidinė žmogaus laisvė ir gimtoji kalba, tai galimybė atskleisti save ir išsakyti savo nuomonę, tai teisė į save ir savo privatumą. Išmintingasis žynys, pasidžiaugęs, kad į šventę susirinko daug jo bendraminčių, norinčių pasitikrinti savo žinias ir rasti atsakymus į klausimus, pakvietė vaidilutes uždegti simbolinę aukuro ugnį, kuri paskelbė šventės pradžią.

20220217_1 20220217_2 20220217_3 20220217_4 20220217_5 20220217_6 20220217_7 20220217_8 20220217_9 20220217_10 20220217_11 20220217_12 20220217_13 20220217_14 20220217_15 20220217_16 20220217_17 20220217_18 20220217_19 20220217_20 20220217_21 20220217_22

Radviliškio Lizdeikos gimnazijos direktorė Ina Bajarauskaitė pasidžiaugė, kad jau 26 kartą į „Žynio“ konkursą susirinko intelektualiausi Lietuvos žyniai. Šio konkurso tikslas – skatinti mokinius domėtis Lietuvos valstybės istorija, šiuolaikinio gyvenimo procesais, logiškai mąstyti. Konkurso metu kiekvienam mokiniui reikėjo atsakyti į 100 klausimų. Klausimynas buvo sudarytas iš įvairių visuomeninės veiklos, mokslo, technikos, meno, sporto sričių. Daugiausiai taškų surinkęs dalyvis yra skelbiamas Lietuvos metų Žyniu. Tuo pačiu metu vyko ir Radviliškio rajono 3–8 klasių mokinių konkursas „Žyniukas“, kuris šiais metais buvo skirtas Lietuvos Konstitucijos ir Lietuvos jaunimo metams paminėti bei Radviliškio miesto 455 metų jubiliejui įprasminti. Konkurso metu kiekvienam mokiniui reikėjo atsakyti į 50 klausimų iš įvairių sričių: literatūros, meno, gamtos mokslų, religijos, istorijos, geografijos, atradimų ir galimybių srities, politikos, sporto ir kt. Sudarant klausimyną, nebuvo laikomasi jokios sistemos ir programinių reikalavimų. Šių konkursų partneriai – Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto paslaugų centro Suaugusiųjų ir jaunimo neformaliojo ugdymo skyrius, o Lietuvos Respublikos Seimo nariai V. Juozapaitis ir A. Čepononis jau daugelį metų yra konkurso globėjai, taip pasveikinę šventės dalyvius. Profesorius V. Juozapaitis tikino, kad tai unikalus renginys, kuriam stiprybės suteikia mokyklos sienos. Pasidžiaugęs jaunaisiais tėvynės patriotais LR Seimo narys įteikė dovaną Lizdeikos gimnazijos bendruomenei – profesoriaus L. Mažylio Vokietijoje atrasto Lietuvos Tarybos Vasario 16 d. Nutarimo dėl Lietuvos Nepriklausomybės paskelbimo kserokopiją. A. Čepononis teigė, kad Radviliškis – istorinė vieta, įkvepianti žynius, kuriems palinkėjo sėkmės ir ryžto. Pasak Seimo nario, žynių buvimas įpareigoja Lietuvą mylėti širdyje. Dar vienas garbus svečias, Radviliškio rajono savivaldybės meras V. Simelis pasidžiaugė, kad Lizdeikos gimnazija atidaro Vasario 16-osios šventės renginių ciklą. Išsaugoti laisvę – didelis darbas. Meras nuramino susirinkusiuosius, kad visko žinoti neįmanoma, svarbiausia – mokytis surasti informaciją, o ne aklai ją iškalti.

Jauniesiems žyniams panirus į painių klausimų labirintus, juos lydėję mokytojai buvo pakviesti į Lizdeikos gimnazijos psichologės R. Maselskienės praktikumą „Emocijų bokštas“, o pasibaigus konkursui ir laukiant jo rezultatų psichologė 6–8 klasių konkurso dalyviams organizavo praktikumą „Tautinė juostelė dovanai ir kasdienai“. Lizdeikos gimnazijos etikos mokytojas V. Vaidžiulis kalbėjosi su 3–5 klasių žyniukais, o rimčiausiai pokalbyje „Pilietiškumas. Ar pilietiškumas?“ diskutavo vyriausieji. LR Seimo narys V. Juozapaitis kalbėjosi su mokiniais apie užsienio politiką, prisiminė savo vaikystę ir kelią į Seimą, primindamas Seimo funkcijas, Seimo nario darbo pobūdį, LR Prezidento galias.

Taigi, balai suskaičiuoti ir rezultatai aiškūs. Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto skyriaus vedėjas L. Vaičiūnas, pasveikinęs visus su švente, palinkėjo žinių ir noro sugrįžti į šį konkursą kitąmet, o Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto paslaugų centro Suaugusiųjų ir jaunimo neformaliojo ugdymo skyriaus metodininkė J. Simanavičienė kartu su Lizdeikos gimnazijos direktore I. Bajarauskaite paskelbė konkurso rezultatus. I–III vietų laimėtojai buvo apdovanoti Lietuvos Respublikos seimo narių V. Juozapaičio ir A. Čepononio padėkomis ir Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto paslaugų centro Suaugusiųjų ir jaunimo neformaliojo ugdymo skyriaus bei Radviliškio Lizdeikos gimnazijos prizais, Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto paslaugų centro Suaugusiųjų ir jaunimo neformaliojo ugdymo skyriaus padėkomis. Specialius prizus Žyniui ir daugiausiai taškų surinkusiam radviliškiečiui įteikė Radviliškio savivaldybė.

Radviliškio rajono „Žyniuko“ konkurse 3-ų klasių grupėje nugalėjo Matas Samulis (Radviliškio Gražinos pagrindinė mokykla), surinkęs 38 balus. Beatričė Krivickaitė (Radviliškio Vaižganto progimnazija) ir Kotryna Kerpytė (Radviliškio V. Kudirkos progimnazija) pasidalino antra trečia vietomis. 4-ų klasių grupėje nugalėjo Pijus Navickas (Radviliškio V. Kudirkos progimnazija), surinkęs 36 balus, o Adija Meškauskaitė (Radviliškio V. Kudirkos progimnazija) ir Agota Hokušaitė (Radviliškio Gražinos pagrindinė mokykla) užėmė antrą ir trečią vietas. 5–6 klasių grupėje nugalėjo Kajus Korsakas (Radviliškio Vaižganto progimnazija), surinkęs 37 balus. Matas Svirplys (Radviliškio V. Kudirkos progimnazija) – antra vieta, o Augustas Šereiva (Radviliškio rajono Šeduvos gimnazija) – trečia vieta. 7–8 klasių grupėje nugalėjo Aistė Jankūnaitė (Radviliškio V. Kudirkos progimnazija), surinkusi 39,6 balo. Aistė Asačiovaitė (Radviliškio V. Kudirkos progimnazija) – antra vieta, o Berta Vičiūtė (Radviliškio rajono Šeduvos gimnazija) – trečia vieta.

Įtempta kova vyko vyriausiųjų grupėje, į kurią buvo susirinkę mokiniai ne tik iš Radviliškio, bet ir iš Panevėžio, Šiaulių, Raseinių rajonų. Respublikinį „Žynio“ konkursą nugalėjo ir 2022 metų Lietuvos žyniu tapo Virginijus Skumanas (Radviliškio rajono Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazija), surinkęs 73 balus. Antroji vieta atiteko Rokui Mickui (Radviliškio Lizdeikos gimnazija), o trečioji – Laimiui Genevičiui (Radviliškio Lizdeikos gimnazija).

Taigi, konkursas – šventė baigėsi. Plasnoti laisvės sparnais padėjo konferencijų salėje eksponuojama Šiaulių žydų bendruomenės paroda „Šiaulių žydai anuomet ir dabar“, meninė lizdeikiečių programa, kurią ruošė mokytojai J. Plukienė, A. Krivickienė, E. Vaikasas, R. Atkočiūnienė bei organizuoti padėjo visa Lizdeikos gimnazijos bendruomenė. Laisvės skrydis tvirtas ir nenugalimas. Tai įrodė laikas ir istorija.

Laimutė Verbickienė, Lizdeikos gimnazija

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien5
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę5
mod_vvisit_counterŠį mėnesį5