Get Adobe Flash player

Nacionalinio kraujo centro duomenimis, kasdien Lietuvoje kraujo reikia 200 žmonių Vadinasi, kad į mūsų valstybėje esančius kraujo centrus kasdien turi ateiti ir duoti kraujo daugiau kaip 400 donorų. Kasdien Lietuvoje įvyksta šimtai operacijų, kurios neįmanomos be kraujo atsargų, todėl kraujo poreikis yra nuolat didelis. Visoje Lietuvoje kraujas surenkamas kraujo donorystės įstaigose, taip pat atvyksta komandos į jau suplanuotas kraujo donorystės akcijas. Kraujas žmoguje galiojimo laiko neturi, o iš žmogaus paimtas kraujo vienetas, deja, turi. Tad pagalba turi būti protinga ir gerai organizuota. Geriausias kraujo rezervas yra ne paimto kraujo kiekis, o supratingi donorai, pasirengę dovanoti kraujo bet kurią akimirką.

20220317_1 20220317_2 20220317_3 20220317_5 20220317_6 20220317_7 20220317_8 20220317_9

Kovo 14 dieną Lizdeikos gimnazijoje buvo organizuota neatlygintinos donorystės akcija „Padovanok kraujo“. Šią iniciatyvą parėmė gimnazijos direktorė Ina Bajarauskaitė. Į gimnaziją buvo pakviesti VŠĮ Nacionalinio kraujo centro Panevėžio skyriaus darbuotojai. Donorų organizatorė – gydytoja Sigita Vienažindienė pateikė gimnazistams svarbios informacijos: kas gali tapti kraujo donorais; kokius dokumentus privalo turėti donoru norintis tapti žmogus; kaip pasirengti kraujo donorystei; kaip įvertinama būsimojo kraujo donoro sveikatos būklė; kiek kartų per metus galima duoti kraujo; paaiškino, kaip elgtis po kraujo davimo; kada kraujo donorystė negalima; aptarė kraujo donorystės naudą. Pokalbio metu gimnazistams rūpėjo, kiek laiko negalima duoti kraujo po tatuiravimo arba auskarų vėrimo į kūną, kuriam laikui kraujo donorystė atidedama persirgus COVID-19 liga ar kita virusine liga.

Didžiuojamės mūsų gimnazistų aukštu sąmoningumu, nes neatlygintinai duoti kraujo atėjo 53 donorai. Tai III–IV klasių moksleiviai, taip pat ir gimnazijos darbuotojai. Gydytojai patikrinus savanorių sveikatą kraujo duoti galėjo 35 asmenys. 18 moksleivių dėl sveikatos problemų donorais tapti negalėjo.

Šią pirmą donorystės dieną donorai prisimins visą gyvenimą. Jausis pakylėti, kad nugalėjo nepasitikėjimą savimi, kylančias baimes ir abejones. Visoms merginoms ir vaikinams, atlikusiems šią kilnią misiją, buvo įteikti NKC pažymėjimai, suvenyrai ir kraujo donorystės įstaiga pasirūpino, kad šie asmenys būtų įtraukti į Kraujo donorų registrą. Taigi, atminkime, kad kraujo donorystė nekenkia žmogaus organizmui. Tai kilni pareiga ir didžiausia nauda ligonio sveikatai.

Biologijos mokytoja metodininkė Rūta Jankauskienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien5
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę5
mod_vvisit_counterŠį mėnesį5