Get Adobe Flash player

Kasmet Gegužės 9-ąją minima Europos diena – taikos ir vienybės diena. Europos diena Lietuvoje švenčiama nuo 2002 metų. Ji skirta paminėti Prancūzijos užsienio reikalų ministro Roberto Schumano 1950 metų gegužės 9 dieną iškeltą suvienytos Europos idėją ir yra laikoma oficialia Europos Sąjungos pradžia.

20220511_1 20220511_2 20220511_3 20220511_4 20220511_5 20220511_6 20220511_7 20220511_8 20220511_9 20220511_10 20220511_11 20220511_12 20220511_13 20220511_14

Lietuva išliks stipri tik stiprioje Europoje, siekiančioje taikos ir saugumo. Galime pasidžiaugti sukurta Europa, besididžiuojančia savo laimėjimais, – galime daug lengviau ir paprasčiau keliauti, keisti gyvenamąją vietą, mokytis ir dirbti. Galime jaustis saugūs, nes esame gerbiami Europos šeimos nariai. Europa – tai visų mūsų erdvė, kurioje jaučiamės laisvi, bet kartu ir atsakingi už savo laisvę europiečiai.

Radviliškio Aušros aikštė prie savivaldybės sumirgėjo mėlyna ir geltona spalvomis – tai Lizdeikos gimnazijos šokėjai, solidarizuodamiesi su kovojančia Ukraina, pasipuošė tokių spalvų balionais. Skambėjo muzika, kurią lydėjo dainos ir šokiai. Gimnazistai kalbino praeivius, sveikino su Europos diena, dalino lankstinukus, vaišino keksiukais. Radviliškio viešoji biblioteka visiems besidomintiems paruošė daug įdomios literatūros apie Europos Sąjungą, kurią buvo galima gauti nemokamai, tereikėjo ateiti į aikštę. Visus susirinkusius sveikino ir taikos po saule linkėjo Radviliškio rajono meras Vytautas Simelis. Radviliškio rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Laisvūnas Vaičiūnas padėkojo jaunimui už iniciatyvą ir palinkėjo būti atsakingais europiečiais.

Europos dienos šventė yra būtina MEPA projekto dalis, o Radviliškio Lizdeikos gimnazija yra aktyvi jo narė. MEPA projektas – tai mokyklos, Europos Parlamento ambasadorės. Projektas „Mokyklos – Europos Parlamento ambasadorės“ tai galimybė mokykloms suteikti savo moksleiviams gilesnį supratimą apie Europos parlamentinę demokratiją ir prisijungti prie Europos Sąjungos mokyklų tinklo. Lizdeikiečiai dalyvauja įvairiose su Europos Sąjunga susijusiose veiklose.

Džiugu, kad pandemijos metu vykdytos nuotolinės projekto veiklos grįžta į „gyvus“ renginius. Vienas iš projektų, skirtų Europos dienai paminėti, – protmūšis 8–10 klasių Radviliškio miesto ir rajono mokyklų mokiniams. Į renginį atvyko mokinių komandos iš Baisogalos gimnazijos, Gražinos pagrindinės mokyklos, Grinkiškio Jono Poderio gimnazijos, Vinco Kudirkos progimnazijos, Šeduvos gimnazijos, Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijos ir Vaižganto progimnazijos. Mokiniai istoriškai, kultūriškai, o kartu ir politiškai keliavo po Europos Sąjungos šalis, atliko įvairias istorijos mokytojos Vaidos Jankūnienės paruoštas užduotis. Visos komandos ir jas renginiui konsultavę mokytojai buvo apdovanoti saldžiomis dovanėlėmis bei su Europos Sąjunga susijusia atributika. Pasidžiaugę renginiu, savo žinių pasitikrinimu ir galimybe susitikti su bendraamžiais iš kitų mokyklų, mokiniai išskubėjo į miesto Aušros aikštę dalyvauti kituose Lizdeikos gimnazijos inicijuotose renginiuose.

Būdami kartu, vieningi – mes stiprūs. Ir šis renginys pavyko todėl, kad lizdeikiečių iniciatyvą parėmė partneriai: Radviliškio rajono savivaldybė, leidusi organizuoti spalvingą renginį miesto centre; Radviliškio rajono Švietimo ir sporto paslaugų centro Suaugusiųjų ir jaunimo neformaliojo ugdymo skyrius, skyręs finansinę paramą; Radviliškio Kultūros centras, aprūpinęs aparatūra ir įgarsinęs renginį; Radviliškio Viešoji biblioteka, aprūpinusi informacine literatūra. Nuskambėjo finalinė daina „Europos vidury.“ Radviliškio Lizdeikos gimnazijos mokiniai garsiai minėdami Europos dieną norėjo parodyti, jog tiki, kad į Europą vėl sugrįš taika. #MEPALietuva

Ana Savickienė, Radviliškio Lizdeikos gimnazijos istorijos mokytoja

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien11
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę11
mod_vvisit_counterŠį mėnesį11