Get Adobe Flash player

Ar žinote, kas yra Vecekrugas? Pasirodo, tai Kuršių nerijos aukščiausias taškas – 67,2 metrų aukščio Vecekrugo arba Senosios smuklės kopa, į kurią rugsėjo 18 dieną užkopė Radviliškio Lizdeikos gimnazijos UNESCO komandos nariai.

20220921_1 20220921_2 20220921_3 20220921_4 20220921_5 20220921_6 20220921_7

Paveldo išsaugojimas ateities kartoms yra vienas iš svarbiausių UNESCO tikslų. Vertingiausi kultūros ir gamtos paminklai, kuriuos žmonija privalo tausoti, yra įrašyti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Kiekviena šalis didžiuojasi, jei jos teritorijoje yra tokių vietovių. Radviliškio Lizdeikos gimnazijos UNESCO komanda, aktyviai dalyvaujanti UNESCO veikloje, aplankė Kuršių neriją. Tai unikali vietovė Lietuvoje, įrašyta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Išvykos metu sužinojome, kad Kuršių nerijos formavimosi istorija siekia daugiau nei 7000 metų, kad Lietuvos teritorijai priklauso 52 km Kuršių nerijos pusiasalio, kad pusiasalio plačiausia vieta yra 4 kilometrai, o siauriausia 380 metrų. Ši unikali vieta pasaulyje puikiai parodo, kaip žmogus gali draugauti su gamta ir puikiai įrodo, kaip žmogaus neatsakingas elgesys su gamta gali pražudyti ir pačius žmones, nes iškirtus miškus 18 amžiaus viduryje smėlis įgavo pagreitį ,,keliauti“ ir užpustė net 14 kaimų.

Puikus savaitgalio oras leido aplankyti pažintinį taką Naglių gamtos rezervate (Mirusias kopas), Parnidžio kopą, Vecekrugo kopą, Nidą, Juokrantę ir Raganų kalną. Išvykos metu diskutavome, kaip ir kiek mes galime prisidėti prie šios unikalios vietos išsaugojimo, nes ji labai jautri visiems aplinkos pokyčiams. Todėl po šios kelionės dalis gimnazistų nusprendė dalyvauti Tarptautiniame kadruočių piešimo konkurse (anglų k. Patrimonito International Storyboard Competition) ir kartu ieškoti sprendimų, užtikrinančių pasaulio paveldo išsaugojimą ateinančioms kartoms.

Radviliškio Lizdeikos gimnazijos UNESCO komanda šiems mokslo metams išsikėlė dar vieną tikslą – aplankyti visus Lietuvoje esančius objektus, įrašytus į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Tai yra keturios išskirtinę visuotinę vertę turinčios ir pasauliniu mastu pripažintos vietovės: Vilniaus istorinis centras, Kernavės archeologinė vietovė, Kuršių nerija ir Struvės geodezinis lankas. Komandos veiklos plane ne tik aplankyti šias vietoves, bet ir pasidomėti, kokie klimato kaitos veiksniai daro neigiamą įtaką šioms vietoms bei ką žmonės gali padaryti dėl šių veiksnių mažesnės žalos.

Radviliškio Lizdeikos gimnazijos UNESCO komandos atstovės mokytojos Jolanta ir Živilė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien7
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę7
mod_vvisit_counterŠį mėnesį7