Įgyvendindami projektą „Sveikatos versmės-2“ nuolat dalyvaujame įvairiose veiklose. Viena iš Tyrėjo dienos veiklų – išvyka į STEAM centrą Šiauliuose. Trečių ir ketvirtų gimnazijos klasių mokinių grupė STEAM laboratorijose aiškinosi, kodėl kvepia maistas. Atlikdami tiriamąjį darbą, mokiniai sužinojo, kad kai kurie kvapai gerina emocinę sveikatą: oro kvapas po vasaros lietaus dažniausiai nuteikia džiaugsmingai, o gaivaus oro kvapas – užima 1 vietą pasaulyje maloniausių kvapų dešimtuke. Gimnazistai taip pat susipažino su Europoje naudojamais maisto priedais. Vieni iš maisto priedų, gerinančių juslines savybes, yra esteriai. Mokiniai pasigamino penkių rūšių esterius – sužinojo, iš kokių cheminių medžiagų jie yra gaminami. Daug emocijų sukėlė pagamintas išskirtinis esteris – bruknuolė, kurio kvapas priminė dezinfekcinio skysčio ir vaistų kvapą.
Be to, aptarti sveikos gyvensenos ir gamtosaugos klausimai. Paaiškinta, kodėl kaljano rūkymas yra toks žalingas organizmui. Pasirodo, kaljanuose naudojami esteriai virsta dervomis. Aktyvus gyvenimo būdas ir sveikas maistas turi didelę įtaką mūsų fizinei ir emocinei sveikatai. Maistas žmogui suteikia ne tik maisto medžiagų, vitaminų, bet ir malonumo jausmą. Maistas dažniausiai vertinamas pagal šiuos kriterijus: kvapas, skonis, spalva. Daugeliui vartotojų labai svarbu valgant jausti malonų maisto kvapą. Nuo kvapų priklauso nuotaika ir koncentracija. Be to, kvapas turi atmintį. Tiriamoji veikla ir diskusija padėjo suprasti, kad mūsų emocinę sveikatą gali pagerinti esteriai ir gaivus šviežias oras. Norėdami būti žvalūs ir sveiki, turime būti aktyvūs, daugiau laiko leisti gamtoje ir tinkamai pasirinkti maistą.
Lionė Semeniukienė