Get Adobe Flash player

Įgyvendindami projektą „Sveikatos versmės-2“ nuolat dalyvaujame įvairiose veiklose. Viena iš Tyrėjo dienos veiklų – išvyka į STEAM centrą Šiauliuose. Trečių ir ketvirtų gimnazijos klasių mokinių grupė STEAM laboratorijose aiškinosi, kodėl kvepia maistas. Atlikdami tiriamąjį darbą, mokiniai sužinojo, kad kai kurie kvapai gerina emocinę sveikatą: oro kvapas po vasaros lietaus dažniausiai nuteikia džiaugsmingai, o gaivaus oro kvapas – užima 1 vietą pasaulyje maloniausių kvapų dešimtuke. Gimnazistai taip pat susipažino su Europoje naudojamais maisto priedais. Vieni iš maisto priedų, gerinančių juslines savybes, yra esteriai. Mokiniai pasigamino penkių rūšių esterius – sužinojo, iš kokių cheminių medžiagų jie yra gaminami. Daug emocijų sukėlė pagamintas išskirtinis esteris – bruknuolė, kurio kvapas priminė dezinfekcinio skysčio ir vaistų kvapą.

20221123_1 20221123_2 20221123_3 20221123_4 20221123_5 20221123_6 20221123_7

Be to, aptarti sveikos gyvensenos ir gamtosaugos klausimai. Paaiškinta, kodėl kaljano rūkymas yra toks žalingas organizmui. Pasirodo, kaljanuose naudojami esteriai virsta dervomis. Aktyvus gyvenimo būdas ir sveikas maistas turi didelę įtaką mūsų fizinei ir emocinei sveikatai. Maistas žmogui suteikia ne tik maisto medžiagų, vitaminų, bet ir malonumo jausmą. Maistas dažniausiai vertinamas pagal šiuos kriterijus: kvapas, skonis, spalva. Daugeliui vartotojų labai svarbu valgant jausti malonų maisto kvapą. Nuo kvapų priklauso nuotaika ir koncentracija. Be to, kvapas turi atmintį. Tiriamoji veikla ir diskusija padėjo suprasti, kad mūsų emocinę sveikatą gali pagerinti esteriai ir gaivus šviežias oras. Norėdami būti žvalūs ir sveiki, turime būti aktyvūs, daugiau laiko leisti gamtoje ir tinkamai pasirinkti maistą.

Lionė Semeniukienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien4
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę4
mod_vvisit_counterŠį mėnesį4