Get Adobe Flash player

Šiais metais lizdeikiečiai suplanavo per mokslo metus aplankyti visas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas Lietuvos vietoves. Lietuva didžiuojasi keturiomis, išskirtinę visuotinę vertę turinčiomis vietovėmis: Vilniaus istoriniu centru, Kuršių nerija, Kernavės archeologine vietove, Struvės geodezinio lanko punktais.

20230516_1 20230516_2 20230516_3 20230516_4 20230516_5 20230516_6 20230516_7

Gegužės pradžioje Radviliškio Lizdeikos gimnazijos UNESCO komanda aplankė Kernavę – vieną iš vietovių, įtrauktų į UNESCO Pasaulinio paveldo sąrašą. Tai jau trečioji komandos išvyka (rudenį aplankyta Nida, žiemą – Vilnius). Kadangi didžioji dalis gimnazistų yra aplankę Kernavę, šį kartą į kelionę buvo pakvieti jų tėveliai, kurie yra aktyvūs, prisideda prie mokyklos veiklų organizavimo.

Viena unikalių Radviliškio Lizdeikos gimnazijos tradicijų – pirmokų krikštynos. Krikštynų vieta Lizdeikos gimnazistams ypatinga – tai valstybinis Kernavės kultūrinis UNESCO saugomas rezervatas. Kernavės piliakalnių teritorija – vienas Lietuvos valstybės susidarymo centrų, didžiausias Lietuvoje gynybinis piliakalnių kompleksas bei buvusio viduramžių miesto vieta. Archeologinių paminklų kompleksą sudaro daugiau nei 50 archeologijos, istorijos ir kultūros paminklų, vienas iš kurių – Lizdeikos kalnas. Tad tėveliai, simboliškai norėdamas tapti Lizdeikos gimnazijos bendruomenės nariais, turėjo, kaip ir jų vaikai, įkopti į Lizdeikos vardu pavadintą kalną. Aplankėme Kernavės archeologinės vietovės muziejų, kurio rinkiniuose saugoma daugiau nei 30 tūkst. radinių, sukauptų per ilgamečius archeologinius tyrimus. Po apsilankymo muziejuje užsukome į Kernavės neogotikinę raudonų plytų Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčią. Pasidairėme po klebonijos-parapijos namų kiemą, kuriame nuo 1979 m. tarnauja Kristaus Karaliaus merginų diakonių kongregacija. Klebonijos kieme pamatėme du unikalius objektus – Lietuvos kontūro formos baseiną ir Jeruzalės miesto miniatiūrą. Sužinojome įdomų faktą, kad 2011 m. gruodį Kernavės archeologinei vietovei suteikta sustiprinta apsauga ginkluoto konflikto metu pagal Hagos konvenciją. Ji yra penktoji pasaulio paveldo vietovė, kuriai suteiktas toks statusas.

Vėliau vykome prie dešiniojo Neries skardžio, kur įrengta poilsiavietė „Baltasis kalnas“. Šioje vietoje upė daro kilpą ir atsiveria 180° panorama. Čia buvusi ir viena iš trijų brastų per Nerį. Upės pakrantėje prasideda ir baigiasi žiedinis, apie 2,5 km ilgio, turistinis poilsinis takas poetišku pavadinimu „Ateik, žmogau, tyla priglausiu“. Tėveliai įveikė ir šį taką. Nuostabus oras leido grožėtis ypatingomis Kernavės vietomis.

Visos keliautojų komandos vardu nuoširdžiai dėkojame Lizdeikos gimnazijai už aktyvią, pilną įspūdžių dieną. Tai mus nuteikia naujiems darbams ir idėjoms planuojant kitų mokslo metų veiklas.

Jolanta Kvedarienė ir Živilė Laurutienė, Radviliškio Lizdeikos gimnazijos mokytojos

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien65
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę65
mod_vvisit_counterŠį mėnesį65