Get Adobe Flash player

Radviliškio Lizdeikos gimnazijos Tolerancijos ugdymo centro veikla yra įdomi ir prasminga. Direktoriaus pavaduotoja Skirmantė Petraitienė ir iniciatyvių mokytojų komanda, savo pavyzdžiu skatindama domėtis istorija ir kitomis kultūromis, geba suburti mokinius aktyviai veiklai. Per projektinę veiklą siekiant ugdyti mokinių pažinimo, kultūrinę ir pilietinę kompetencijas, Tolerancijos centro dalyviai buvo supažindinti su tarpukario laikotarpio Telšių miesto žydų kultūra, gyvenimo būdu. Taip pat mokiniai daugiau sužinojo apie Holokaustą, suvokė, kokia tragedija yra karas.

20230630_1 20230630_2 20230630_3 20230630_4 20230522_5 20230630_6 20230630_7 20230630_8 20230630_9 20230630_10 20230630_11 20230630_12

Jau antrus metus gauname finansinę paramą iš TOLI instituto įvairioms veikloms. Šiais mokslo metais dalį lėšų skyrėme edukacinei išvykai. Norėdami geriau pažinti tautines bendruomenes, gyvenusias Lietuvoje prieš Antrąjį pasaulinį karą, mokiniai ir mokytojos birželio 8 dieną išvyko į Telšius. Aplankėme Telšių Ješivą, klausėmės įdomios „Alkos“ muziejaus ekskursijų vadovės Janinos Bucevičės paskaitos apie žydų švietimą ir papročius. Ekskursijoje po Telšius sužinojome apie didelės žydų bendruomenės likimą – dabar mieste nebėra nė vieno šios tautybės gyventojo. Kaip žmonės galėjo tai padaryti – totaliai, kryptingai naikindami žydų tautą. Grožėjomės Telšių miestu, džiaugėmės išsaugotu architektūriniu paveldu. Taip pat aplankėme netoli Telšių esančius Rainius, kur sovietų saugumas II pasaulinio karo pradžioje sušaudė lietuvius-politinius kalinius. Prie Rainių Kančios koplyčios ir Rainių miškelyje pagerbėme tragedijos aukas. Ir vėl iškilo tas pats klausimas – kaip žmonės galėjo tai padaryti – žudyti savo gentainius.

Kurdami prezentacijas, mokiniai panaudojo edukacinės ekskursijos į Telšius ir Rainius medžiagą, pagilino žinias apie tarpukario Lietuvos žydų bendruomenę, jos kultūrą ir tradicijas, sužinojo, kokius nusikaltimus žmoniškumui vykdė totalitariniai režimai. Prezentacijos, kurias parengė Tolerancijos centro veikloje dalyvaujantys mokiniai, bus pristatytos gimnazijos ir Radviliškio miesto bendruomenei rugsėjo mėnesį. Ši veikla padėjo mokiniams suvokti, kokią tragediją visų tautybių žmonėms sukelia karas, ugdė mokinių vertybines nuostatas ir toleranciją.

Istorijos mokytoja Ana Savickienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien3
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę3
mod_vvisit_counterŠį mėnesį3