Get Adobe Flash player

Minint žiaurias Holokausto tragedijos metines lizdeikiečiai turėjo galimybę nuotoliniu būdu pabendrauti su Holokaustą išgyvenusia radviliškiete ponia Gilda Kaplanaite Sosnovik. Šiuo metu moteris gyvena Bostone, JAV. Grupelė besidominančių istorija mokinių susirinko vėlyvą pirmadienio popietę susitikti su buvusia radviliškiete, kuri išgyveno 1941–1944 metų nacių ir juos palaikiusių tautiečių inicijuotą genocidą ir sutiko pasidalinti skaudžiais prisiminimais.

20240113_16 20240113_17 20240114_1 20240315_1

Ponia Gilda pradėjo savo pasakojimą nuo prisiminimų apie ankstyvąją vaikystę, Radviliškio miestelio socialinę bei kultūrinę aplinką. Ji prisiminė savo pirmuosius metus mokykloje, papasakojo apie žydų padėtį tarpukario Lietuvoje. Ponia Gilda paminėjo ir Lietuvos politinius sprendimus apie žydų bendruomenės padėtį tuometinėje Lietuvoje.

Skaudžiausi prisiminimai susiję su prasidėjusia nacių okupacija. Maža mergaitė turėjo suvokti ir išgyventi savo tėčio, senelio netektį, kurie buvo nužudyti dar naciams neįsitvirtinus Radviliškyje. Moters geniali atmintis leido jai prisiminti tuo meto radviliškiečių pavardes, kurie padėjo jai su mama išsigelbėti ir kurie buvo nusikaltėliai, vykdę žydų genocidą. Buvusi radviliškietė atsimena tuometinį kleboną Mackevičių (aut. pastaba), kuris per pamokslą savo kalboje išdėstė, kad nenori matyti vaikų ir moterų žudymų savo parapijoje. Ponia Gilda yra įsitikinusi, kad tai jas su mama ir išgelbėjo. Moteris vaizdžiai papasakojo, kaip jos su mama slėpėsi pas pažįstamus kaime.

Mokiniai atidžiai klausėsi ir labai jautriai priėmė p. Gildos Kaplanaitės Sosnovik istoriją. Uždavė juos dominančius klausimus, kurie buvo labiau jausmai, negu istorinės detalės, apgailestavimo dėl šių patirtų išgyvenimų bei kai kurių lietuvių kolaboravimo su naciais.

Gimnazija įgyvendina nemažai prasmingų projektų, padedančių gilinti mokinių kultūrines, istorines ir literatūros žinias. Neformaliojo ugdymo veiklos suteikia galimybę giliau panagrinėti mokinius dominančias sritis. Lizdeikos gimnazija skiria daug dėmesio neformaliojo ugdymo veikloms, tokioms, kaip gimnazijos projektai apie žydų kultūrą, jų gyvenimą bei veiklas tarpukario Lietuvoje, skaudžius išgyvenimus Holokausto metu. Pastaraisiais metais, ypač įsteigus tolerancijos ugdymo centrą gimnazijoje, suaktyvėjo projektinės veiklos, skirtos žydų kultūrai ir Holokausto temai. Pokalbis su p. Gilda Kaplanaite Sosnovik – neįkainuojama istorijos medžiaga jaunimui suprasti tarpukario Lietuvos politikos vingius bei vertinti tuometinius socialinius ir politinius sprendimus, išgyventi Holokausto katastrofą, suprasti žmones, išgyvenusius šiuos siaubus, susitaikiusius su netektimis, paklususius savo lemčiai.

Lizdeikos gimnazijos bendruomenė yra dėkinga JAV Holokausto memorialiniam muziejui Vašingtone ir jo darbuotojai p. Inai Navazelski, iniciavusiai ir padėjusiai įgyvendinti šį puikų projektą, leidusį mokiniams giliau pažinti savo miesto istoriją tarpukario Lietuvoje ir išgirsti skaudžią Holokausto istoriją, kuri performuoja mūsų vertybes ir tuo pačiu brandina šiuolaikinę visuomenę.

Skirmantė Petraitienė, Radviliškio Lizdeikos gimnazija

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien42
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę42
mod_vvisit_counterŠį mėnesį42