Get Adobe Flash player

Sparčiai modernėjančiame pasaulyje karjera yra suvokiama kaip žmogaus mokymosi, tobulėjimo, savęs pažinimo ir profesinio pasirinkimo kelias. Todėl karjerai svarbių savybių ir gebėjimų pažinimas, karjeros galimybių (darbo ar studijų), karjeros planavimo klausimai ypač aktualūs vyresniųjų klasių moksleiviams, bet svarbūs ir 1–2 klasių gimnazistams. Šiuo klausimu nuosekliai ir sistemingai dirbama Lizdeikos gimnazijoje, kurioje ne tik konsultuojami mokiniai, jų tėveliai, bet jau keleri metai yra organizuojama Studijų ir karjeros diena. Tai tradicija tapęs renginys, kai gimnazistai turi galimybę tiesiogiai bendrauti su Lietuvos universitetų, kolegijų, profesinio mokymo centrų specialistais, sužinoti naujausią informaciją apie stojimo sąlygas, studijų kryptis, klausytis paskaitų ar išbandyti savo gebėjimus, pasitikrinti žinias įvairiose pratybose.

20240113_5 20240113_6 20240113_7 20240113_8 20240113_9 20240113_10 20240113_11

Pasak karjeros specialistės A. Samulienės, besimokant mokykloje formuojasi asmenybės profesinis kryptingumas, priimami pirmieji karjeros sprendimai, todėl tikslinga jau 1 gimnazijos klasėje atkreipti dėmesį į asmens bendrųjų ir karjeros kompetencijų plėtojimą. Būtent šios kompetencijos yra vertingos organizuojant savo mokymąsi ir kitas veiklas, tikslingai planuojant laiką, įgyjant pasitikėjimo savimi ir motyvacijos kryptingai siekti tikslų. Pirmokai gimnazistai dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse „Susikonstruok savo karjerą pats“, klausėsi paskaitų apie emocinį intelektą, profesinį apsisprendimą, socialinės tapatybės paieškas XXI a. mokykloje, aiškinosi, ar lengva suklastoti parašą, ar yra pasirengę valdyti savo karjerą, gilinosi, kokie svarbiausi skirtumai bei panašumai gimnazijoje ir universitete, ką reikia daryti, kad mokytis būtų įdomu, gebėjimus demonstravo protmūšyje „PANKuOjam ir žinias demonstruojam“, dalyvavo Kahoot žaidime apie studijas ir lankė ekspozicijas. 2–4 klasių gimnazistai pirmiausia rinkosi į paskaitas pagal savo poreikius, vėliau mokinių srautai buvo tikslingai nukreipti į atskiras grupes. Antrokus Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas L. Vaičiūnas ragino realiai įsivertinti galimybes ir planuoti ateitį, pavaduotoja Ž. Onaitienė aptarė PUPP vykdymo tvarką, perėjimą prie aukštesnio lygmens ugdymo, direktorė I. Bajarauskaitė pristatė individualius ugdymo planus, pasirinkimo galimybes ir motyvus. 3–4 kl. gimnazistams ir svečiams iš kitų rajono mokyklų VDU Karjeros centro vyr. koordinatorė D. Pugevičienė skaitė paskaitą „Kada, jei ne dabar? Kas, jei ne aš?“, o MRU Priėmimo ir rinkodaros skyriaus specialistas S. Bugailiškis pristatė studentų priėmimo subtilybes 2025 m.: minimalius reikalavimus, konkursinio balo formavimą, balo skaičiavimo pavyzdžius.

Akivaizdu, kad jaunas žmogus, kuris tikisi rasti sau vietą šiuolaikiniame pasaulyje, turi gebėti tikslingai veikti nuolat kintančiose situacijose, atsižvelgdamas ne vien tik į savirealizacijos tikslus, bet ir rinkos poreikius. Tam reikalinga žinių, supratimo ir gebėjimų visuma, kuria ir grindžiamas individo savęs bei savo karjeros pažinimas, jos planavimas, valdymas ir derinimas su kitomis veiklomis. Todėl Lizdeikos gimnazijos iniciatyva – pakviesti skirtingų ugdymo įstaigų atstovus į renginį – kasmet sulaukia gana daug svečių: šiemet studijų programas pristatė VU, VDU, Vilnius Tech, KTU, MRU, LKA, LCC tarptautinis universitetas, Kauno (KK ir KTK), Šiaulių (ŠVK), Panevėžio (PK) kolegijos, Kauno ir Šiaulių technologijų mokymo centrai, Radviliškio technologijų ir verslo mokymo centras, Pasieniečių mokymo centras ir Gaisrininkų-gelbėtojų mokykla. Tikimės, kad paskaitos, praktiniai užsiėmimai, ekspozicijų lankymas ne tik suteikė žinių apie studijų pasirinkimo galimybes, bet buvo proga įvertinti savo svajonių ir galimybių koreliaciją, numatyti tolesnio mokymosi žingsnius.

Sandra Karenauskienė, Lizdeikos gimnazijos mokytoja

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien14
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę14
mod_vvisit_counterŠį mėnesį14