Gyvendami nuolatinės skubos ir greito vartojimo amžiuje kartais pritrūkstame laiko ir dėmesio sau, savo fizinei ir emocinei sveikatai. Kiekvieną rudenį Radviliškio rajono sveikatos klubo „Atgaja“ organizuojama sveiko maisto šventė „Gyvenimas kiTAIP. Rudens gėrybių kraitelė“ primena, kokia svarbi yra sveika mityba, ir skatina domėtis sveikatai palankiais produktais, jų paruošimo įvairove ir galimybėmis.
Renginyje Lizdeikos gimnazijos komanda (trečiokės gimnazistės ir mokytojos L. Semeniukienė ir S. Karenauskienė) dalyvauja nebe pirmą kartą ir kasmet pristato romantiškas arbatėles ir įvairius pagardus. Šiemet pasirinkta tema „Ir miške, ir sode, ir darže“, todėl ant lizdeikiečių stalo puikavosi ne tik natūralios miško, sodo ir daržo gėrybės, bet ir iš jų skirtingais būdais pagaminti patiekalai. Gimnazistai vasaros sveikatos stiprinimo ir gamtotyrinėje stovykloje „ATRASK, PAŽINK IR SVEIK – 4“ mokėsi žoliavimo paslapčių, su biologijos mokytoja Asta Šmukštiene rinko vaistažolinius augalus ir komponavo jų derinius. Šventės metu trečiokės gimnazistės kartu su mokytoja Asta padėjo lankytojams iš vasarą surinktų ir išdžiovintų vaistažolinių ir prieskoninių augalų patiems sukurti derinius, papasakojo apie gydomąsias vaistinių augalų savybes bei kvietė paragauti kelių rūšių arbatų bei pomidorų, obuolių sulčių. Lankytojus ypač domino mokytojos Astos paruoštas gėrimas – kombučia, tai yra fermentuota arbata, kitaip vadinama „arbatos grybu“. Prie arbatos siūlyta paskanauti cukinijų pyrago, pagardinant jį aviečių uogiene ar moliūgų džemu, paragauti džiovintų svarainių traškučių ar užkąsti kepto moliūgo juostelių su skirtingo aštrumo naminiu pomidorų padažu. Taip pat vaišinta konservuotomis paprikomis, svogūnėliais, saulėje džiovintais pomidorais, raugintais agurkais ir morkomis. Daugelį nustebino netikėtas raugintų agrastų ir vyšnių skonis... Džiugu, kad Lizdeikos gimnazijos vaišių stalą miestiečiai prisimena, kaip skanių arbatų ir kvepiančių žolynų kampelį, o šiemet net sulaukta prašymų parduoti konservuotų produktų.
Kasmet šventėje dalyvauja vis daugiau organizacijų, kurių komandos stebina išradingumu ir netikėčiausiais skoniais. Džiugu, kad galime vieni iš kitų pasimokyti, sužinoti naujų receptų ir patys gaminti dar įvairesnį skanų ir sveiką maistą. Po patiekalų degustacijos dalyvavome fermentinės mitybos propaguotojo, klubo „Kelias į save“ vadovo Arūno Jonuškio paskaitoje „Rauginimo ir fermentacijos nauda sveikatai“, įsitikinome, kokia motulė gamta yra dosni: dovanoja mums daugybę natūralių ir sveikatai naudingų produktų, tereikia išmokti teisingai naudotis visomis gėrybėmis. Praturtėję žiniomis ir išragavę keliolika naujų patiekalų turbūt kiekvienas susimąstėme apie sveikos gyvensenos naudą ir pažadėjome labiau rūpintis savimi ir savo artimųjų mityba.
Lizdeikos gimnazijos mokytoja Sandra Karenauskienė