Get Adobe Flash player

,,Norėdamas sveikas būti, žmogus būtinai turi gyventi protingai ir išmintingai. Išmintingas yra, kurs gyvena žmoniškai. Tada jis visą savo gyvenimą tvarko iš esmės, iš dvasios – sielos. O tai yra vyriausios sveikatos pagrindas“. Vydūnas.

  

Pasak Vydūno, sveikata yra žmogaus lobis ir brangumynas. Tačiau informacijos ir techninės pažangos metais dauguma žmonių sveikata nesirūpina, kol yra sveiki. Todėl Radviliškio Lizdeikos gimnazijoje jau antrus metus sausio mėnesį organizuojama respublikinė konferencija ,,Sveikas mokytojas - sėkmingo ugdymo garantas“. Renginio iniciatorė ir organizatorė, Lizdeikos gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui, l.e.d. pareigas, biologijos ir psichologijos mokytoja metodininkė Rasa Dagienė, sveikindama konferencijos dalyvius, pabrėžė, kad mokytojui išlikti sveikam, kai aplink įsigali naujos žmogiškumo ydos: dvasinis daltonizmas, santykių buhalterija ir meilės biurokratija, yra gana sunku. Bet negalima prarasti entuziazmo ir noro pakeisti pasaulį, tik pirmiausia reikia pasikeisti pačiam.  

Konferencijos aktualumą  akcentavo ir Radviliškio rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Genovaitė Juodeikienė, primindama, kad 2013 m. Seimo paskelbti sveikatos ir sveikatinimo metais, ir Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto paslaugų centro Suaugusiųjų ir jaunimo neformaliojo ugdymo skyriaus vedėja R.Vaigauskienė, džiaugdamasi gimnazijos iniciatyva. Konferencija, finansuota laimėjus Radviliškio savivaldybės 2012 m. Visuomenės sveikatos rėmimo specialiųjų programų konkursą, sukvietė draugėn apie 120 dalyvių. Be to, renginio metu  sudarytos sąlygos nemokamai pasitikrinti kraujo spaudimą, moderniais aparatais nustatyti KMI, kūno raumenų ir riebalų santykį, vandens kiekį ir kitus parametrus.

Moksliniai konferencijos pranešimai - intriguojantys ir įdomūs. Rasa Dagienė pranešime ,,Sveikas mokytojas- sėkmingo ugdymo garantas“ supažindino su 2012m. tyrimu apie mokytojų ir gydytojų sveikatą ir darbe patiriamą stresą. Ryšių su visuomene specialistas Tomas Juknevičius pranešime ,,Personalo vadyba- tironų paslaptys arba kaip jaustis laimingu XXI amžiaus pradžioje“, pristatydamas garsių pasaulyje žmonių biografijos epizodus, požiūrį į gyvenimą ir tai  susiedamas su Lietuvos visuomenės gyvenimo aktualijomis, išprovokavo dalyvių diskusiją. Antrojoje pranešimo dalyje ,,Darna darbe. Darbuotojų vaidmuo“ pastebėjo, kad žmogus pats yra atsakingas už tai, kaip gyvena ir kaip elgiasi. Biomedicinos mokslų daktaras, Vytauto Didžiojo Universiteto docentas Aidas Perminas, aptaręs streso įtaką sveikatai ir streso valdymo būdus, pademonstravo keletą praktinių pratimų, o Loreta Gustaitienė, Vytauto Didžiojo Universiteto docentė, socialinių mokslų daktarė, pranešimu ,,Pedagogų psichologinė gerovė- realybė ar siekiamybė?“ aptarė pastarųjų metų sveikatos ir požiūrio į ją tyrimus bei fizinės ir psichinės sveikatos dermę. Asmenybės ugdymo trenerė Sniegė Naku emocingai pristatė pranešimą ,,Traukos dėsnis. Sėkmės etika. Menas būti“. Anot lektorės, būtina visuomenę įkvėpti sveikai gyventi, teikti reikiamą dėmesį savo sveikatai ir galiausiai matyti konkrečią naudą ir laimę išsaugant darbingumą, kūrybingumą ir sveikatą. Juk svarbus kiekvieno asmeninis gebėjimas ir noras vertinti bei tobulinti save ir savo galias gyvenant darnoje su gamtine ir socialine aplinka.

 Konferencijos organizatorių nuomone, iki šiol valstybėje daugiau dėmesio skiriama pasekmėms – farmacijai remti bei gydymui,  ir per mažai - sveikatos kultūros ugdymui, sveikatingumo bei sveikatinimo programoms. Todėl džiaugdamiesi, kad 2013 m. paskelbti Sveikatos metais, tikisi, kad konferencija po metų vėl sukvies gausų būrį dalyvių. Juk svarbu pirmiausia pačiam suvokti sveikatos kaip vertybės svarbą, kad galėtum ugdyti(s) su sveikatos išsaugojimu ir stiprinimu susijusias vertybines nuostatas bei tinkamą požiūrį į savo ir kitų sveikatą.  

Lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Sandra Karenauskienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien37
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę37
mod_vvisit_counterŠį mėnesį37