Get Adobe Flash player

,,Norint savos kalbos išmokti ir eiti paskui – su plunksna – į žmones, reikia mokėti pirmiausia žmonių dainas, pasakas, priežodžius suprasti ir jų kalbos turtais brangenybėmis stebėtis,“- tokiais Jono Jablonskio žodžiais Lizdeikos gimnazijoje balandžio 15 dieną prasidėjo Gimtosios kalbos savaitė, skirta Tarmių metams. Kiekvieną dieną mokinių laukė vis kiti renginiai ir kitos užduotys.

Pirmadienis – dailyraščio diena. Mokiniai varžėsi, kas gražiau perrašys Radviliškio rajono Grinkiškio parapijos Gražiškių kaime užrašytą tarminį tekstą ,,Apie linksmybes“.  Dailiausiai raides dėliojo ir jungė pirmųjų klasių mokiniai  R.Šiaulianskaitė, S.Jankus, antrųjų klasių - A.Ivanova, O.Žakys, trečiųjų – K.Mickūnaitė, S.Vaičiūnas ir ketvirtųjų - M.Paskočimaitė ir E.Jurpalis. Nugalėtojų dailyraščiai papuošė pirmąjį aukštą, o likusieji darbai puikavosi  parodoje antrajame aukšte.


Antradienis – kūrybinių darbų diena. Mokiniai, pasirinkę raidę iš savo vardo arba pavardės, turėjo sukurti įvairių žanrų kūrinius, kurių visi žodžiai prasidėtų tik iš vienos raidės. Džiaugiamės, kad mokiniai noriai įsijungė į šią veiklą, darbų sulaukėme tiek daug ir tokių  puikių, žaismingų, įdomių, kad nusprendėme nugalėtojais paskelbti visus ir trečiojo aukšto koridoriuje  surengti įspūdingą mokinių darbų parodą.

Trečiadienį rinkome geriausią 1-2-ų klasių oratorių. Aktų salėje vyko lietuvių kalbos pamoka, kurios pradžioje mokytojos L.Verbickienė ir S.Karenauskienė priminė mokiniams, kas yra iškalbos menas, kas yra oratorius, kaip juo tapti. Paskaitoje nuskambėjusi mintis, kad nemokėti kalbėti inteligentiškam žmogui yra ne šiaip trūkumas, o socialinė ir asmeninė tragedija, kaip nemokėti skaityti ir rašyti, paskatino mokinius ne tik įdėmiai klausytis oratorių kalbų,  bet ir jas vertinti. Įveikęs aštuonis kalbėtojus, nugalėtoju tapo 2K klasės mokinys M.Jakštas. Džiaugiamės, kad šiame konkurse įgyta patirtis padėjo Mantui penktadienį  Vaižganto gimnazijoje tapti Radviliškio rajono geriausiu oratoriumi.

Ketvirtadienį gimnazijos foje mokiniai televizoriaus ekrane  stebėjo draugų paruoštas skaidres apie tarmes, gimtąją kalbą, gražiausius žodžius, o penktadienį sulaukėme garbingo svečio iš Šiaulių universiteto  Lietuvių  kalbotyros ir komunikacijos katedros. Ketvirtų ir trečių klasių mokiniai susižavėję klausėsi dėstytojo,  docento, daktaro, Šiaulių universiteto studijų prorektoriaus J.Pabrėžos paskaitos. Charizmatiškas pranešėjas ne tik priminė mokiniams apie lietuvių kalbos tarmes, jų bruožus, panašumus ir skirtumus, bet ir žaismingai pateikė daug tarminių pavyzdžių. Prasmingas gimtosios kalbos savaitės pabaigos akcentas – už nuoširdų ir kruopštų darbą puoselėjant gimtąją kalbą įteiktos knygos ir padėkos raštai ketvirtųjų klasių mokinėms: K.Šniolytei, E.Briliūtei, D.Taučiutei ir G.Matuzaitei.

Baigėsi gimtosios kalbos savaitė – renginių ciklas, akcentavęs žodžio reikšmę, tarmės svarbą ir unikalumą. No­rė­tų­si ti­kė­ti- gim­to­sios kal­bos sa­vai­tė gimnazijoje paskatino visus stengtis, kad skambėtų taisyklingas lietuviškas žodis, kuris bels­tų­si į kiek­vie­no žmogaus šir­dį.

 

 

L.Verbickienė, lietuvių kalbos mokytoja ekspertė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien12
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę12
mod_vvisit_counterŠį mėnesį12