Get Adobe Flash player

Šių metų kovo 28 dienos popietę gimnazijos aktų salėje, papuoštoje trispalviais balionais,  švietė žibintai, ant staliukų degė žvakės,  prancūziškas melodijas grojo gimnazistas Kernius Petraitis ir muzikos mokytojas Egidijus Kablys. Į popietę ,,Po Paryžiaus dangumi“ rinkosi ne tik gimnazijos frankofonai ir gausus mokytojų būrys, bet ir svečiai iš Šiaulių J. Janonio ir Didždvario gimnazijų, Radviliškio Vaižganto gimnazijos ir Gražinos pagrindinės mokyklos. Atvyko ir dvi studentės  bei  Šokio teatro grupė iš Vilniaus,  vadovaujama  argentiniečių tango šokėjo ir žinovo,  buvusio radviliškiečio Sigito Repšio.

Abiturientai Miglė Remeikaitė ir Rokas Abromikas susirinkusius pasveikino savo kūrybos daina pagal prancūzų poeto Žako Prevero žodžius.

Pirmoje renginio dalyje istorijos mokytoja Ana Savickienė pakvietė pirmokus, dalyvaujančius EMILE (integruotas dalyko ir prancūzų kalbos mokymas)  projekte, pristatyti Paryžiaus ir jo statinių istoriją. Skambant populiariai dainai ,,Voyage“ prancūzų kalbos mokytoja Loreta Brobaitienė, šio renginio organizatorė, nenuilstanti prancūzų kalbos propaguotoja,  prisiminė keliones su mokiniais ir mokytojais į Paryžių. Pirmoji buvo prieš dvidešimt metų su būriu mokinių sutikti Naujieji metai Paryžiuje, po to dar keletas įvairiausio pobūdžio išvykų į Prancūziją  o paskutinė – praėjusį rudenį būrelis gimnazijos mokytojų bandė kuo daugiau susipažinti su Paryžiaus įžymybėmis. Apie ją papasakojo lietuvių kalbos mokytoja Gintauta Dauneckytė. Gražinos pagrindinės mokyklos septintos klasės mokinė Justina Karenauskaitė savo įspūdžius net sueiliavo (Paryžiuje ir Disneilende ji lankėsi šeštoje klasėje). Jos klasės draugas Gabrielius Verdingas saksofono melodija kvietė pasivaikščioti po garsiuosius Elyziejaus laukus. Visi dainavo Joe Dassin dainą ,,Aux Champs – Elysées“. Po kelionės į Paryžių  vaižgantietė Ugnė Zakšauskaitė sukūrė eilėraštį apie Samotrakės Nikę, kurią apžiūrėjo Luvre.  Ugnė jau baigė gimnaziją, tad jos eilėraštį deklamavo kita vaižgantietė - Milda Urbonavičiūtė. Visus pralinksmino Lizdeikos gimnazijos pirmoko Karolio Vileikio perskaityta  ištrauka iš J. Melniko knygos ,,Paryžiaus dienoraštis“.

Antroje rengino dalyje Lizdeikos gimnazijos abiturientai prancūziškai deklamavo eiles apie meilę, visus džiugino šokių mokytojos Almos Krivickienės ugdytinių pasirodymai, šiauliečių atliekamos dainos. Daugiau sužinojome apie garsųjį Moulin Rouge ir jame dirbusį dailininką Anri Tuluz de Lotreką, stebėjome etiudą pagal prancūzų dramaturgo Žano Kokto kūrinį, klausėmės poeto Šarlio Bodlero mažų eilėraščių proza.

Buvusi gimnazijos mokinė Silvija Sviatikaitė - jau ketvirto kurso studentė. Ji Vytauto Didžiojo universitete studijuoja prancūzų filologiją, tad savo prisiminimais apie mokyklinius metus dalijosi prancūziškai. Jaunųjų vertėjų būrelis, kurio užsiėmimus ji lankė gimnazijoje, nulėmė jos studijų  pasirinkimą. Studentė Rūta Semeniukaitė - dar tik pirmakursė. Vilniaus universitete ji studijuoja anglų ir prancūzų kalbas. Rūta dar besimokydama gimnazijoje dainavo prancūziškai, sėkmingai pasirodydavo konkursuose, buvo aktyvi frankofoniškų renginių organizatorė. Ir universitete  ji tai tęsia. Šiame renginyje ji taip pat dainavo prancūziškai.

Popietės dalyviai grožėjosi šokėjų iš Vilniaus pasirodymu ir klausėsi choreografo S. Repšio pasakojimo apie argentinietišką tango. Po to mokėsi pagrindinį šio šokio žingsnį.

Renginio dalyviai gaivinosi vynuogų sultimis, vaišinosi kruasanais, ragavo prancūziškų blynų su kaštonų uogiene, specialiai šiam renginiui atgabenta iš Prancūzijos.

Renginį organizavo prancūzų kalbos mokytoja Loreta Brobaitienė ir 1B klasės auklėtoja Jolanta Kvedarienė. Tai buvo puiki popietė, kurios metu sklandė prancūziška dvasia, kuri kvietė nuvykti  į šią puikią šalį. Pasibaigus renginiui, dar nesinorėjo pasinerti į lietuvišką kasdienybę.

Au revoir, Paris!  Tikimės, kad dar pavaikščiosime po tavo dangumi.

                                                                                                           Gintauta Dauneckytė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien17
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę17
mod_vvisit_counterŠį mėnesį17