Get Adobe Flash player

Gegužės pradžioje gausu žymių datų, susijusių su gimtąją lietuvių kalba. Viena jų – Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena. Kaip ir kasmet Vilniaus Edukologijos universiteto  lituanistikos fakultetas ir Lietuvių kalbotyros ir komunikacijos katedra, bendradarbiaudama su Vilniaus Simono Daukanto gimnazija ir ,,Saulės” privačia gimnazija, organizavo  moksleivių tiriamųjų ir kūrybinių darbų konferenciją ,,Aš ir kalba”. Renginio iniciatorė docentė Jurgita Girčienė džiaugiasi, kad konferencija kasmet sulaukia vis daugiau dalyvių ir vis įdomesnių pranešimų apie gimtąją kalbą.

Moksleiviai pristatė savo tyrimus įvairiomis temomis: vieni gilinosi į tarmių ypatumus, kiti tyrė frazeologizmus, zoonimus, skolinius, treti domėjosi pavardėmis ir pravardėmis, giminystės pavadinimais ar gimtojo krašto vietovardžiais. Konferencijoje dalyvavo ir pranešimus skaitė Radviliškio Lizdeikos 2a klasės mokiniai Aistė Štankelytė, Ingrida Daukšaitė, Eimantas Razmus, ir Donatas Kareckas (mokytoja Sandra Karenauskienė). Mokiniams pavyko įtraukti auditoriją į senųjų giminystės vardų analizę, aiškinant žodžių reikšmes, kilmę, darybą ir vartoseną. Paruošta filmuota medžiaga ,,Klausimėlis?” iliustravo tyrimo rezultatus ir išprovokavo nuotaikingą diskusiją. Taip pat audringų diskusijų sukėlė Kauno ,,Saulės” gimnazijos moksleivis, pasiūlęs adaptuoti K.Donelaičio ,,Metus”, Klaipėdos ,,Ąžuolyno” gimnazijos abiturientas, svarstęs lietuvių kalbos brandos egzamino reikalingumą, tautinių mažumų gimnazijos mokiniai, akcentavę valstybinės kalbos svarbą. Įdomu buvo klausyti pranešimų apie gimtąją kalbą trumposiose žinutėse ar svarstyti, kaip keičiasi kalba keičiantis žmogui. Konferencijoje kartu su mokiniais ir jų mokytojais aktyviai dalyvavo  mokslininkai, edukologijos universiteto dėstytojai, žurnalistai ir studentai. Ilga, bet prasminga diena Edukologijos universiteto auditorijoje praturtino žiniomis apie gimtąją kalbą, mokslininkų išsakytos pastabos privertė susimąstyti, o nuoširdžios ir įdomios diskusijos leido suprasti, kad gimtosios kalbos lobynas neišsemiamas ir kiekvienas jame gali atrasti savąjį ,,perlą”. Juk mokytis kalbos galima ne tik tiriant ir studijuojant, bet ir žaidžiant. 

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien8
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę8
mod_vvisit_counterŠį mėnesį8