Get Adobe Flash player

Ar įmanoma suderinti pramogas ir mokslą? Pasirodo, kad įmanoma. Tai patyrė grupė lizdeikiečių, pasirinkusi edukacinę kelionę į Vokietiją ir  Lenkiją. Bremenas- įspūdingo grožio Vokietijos miestas, kurio pagrindinėje viduramžių  aikštėje stovi renesansinė XIV amžiaus rotušė, švento Petro  katedra, pastatyta XI amžiuje, parlamento rūmai, Rolando skulptūra, pastatyta 1404 m. ir įtraukta į  UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Tai didžiausia šio riterio skulptūra visoje Vokietijoje, nes jos aukštis – 10 metrų.  Karolio Didžiojo sūnėnas Rolandas simbolizuoja miesto nepriklausomybę. Kitas paminklas toje pačioje aikštėje pastatytas Brėmeno muzikantams: asilui, šuniui, katinui ir gaidžiui, kurie, kaip teigiama brolių Grimų pasakoje, keliavo į Brėmeną.

Mes gyvūnų pasaulyje - Serengečio parke, įsikūrusiame 110 ha teritorijoje. Čia  laisvai gyvena daugiau kaip 1500 žvėrelių, kurių nemaža dalis – egzotiški gyvūnai. Lipame į specialų autobusą ir judame į kelionę, žvalgydamiesi keliu, kurio ilgis  10 km. Gražuolė žirafa pro atviras autobuso duris įkiša ilgą kaklą reikalaudama skanėstų, tolėliau vaikštinėja bizonai, raganosiai, kupranugariai, zebrai, antilopės, meškos ir kt. Važiuojant pro tigrų, leopardų, liūtų teritoriją gidas įspėja elgtis autobuse labai ramiai, nes suerzinti snaudžiantį ar besimaitinantį grobuonį yra pavojinga. Sezono sensacija- baltieji liūtai, aukščiausios valdžios simbolis,  Afrikoje laikomi šventaisiais, tačiau laisvėje išmirę. Saugesnėse vietose  išlipame paglostyti ir fotografuoti avis, ožkas, asilus ir kitus keturkojus. 2006 metais šiame zoologijos sode gimė pirmas drambliukas, o dabar čia gyvena kelios dramblių šeimynos. Žaismingas   beždžionių pasaulis: kai eini pėsčiomis, aplink tave sukiojasi 200 skirtingų rūšių  beždžionių!

Neprailgo diena  Heidės parke.  Čia 85 hektarų plote įvairiausios pramogos, skirtos ne tik vaikams, bet ir suaugusiems.Šiuo metu laisvalaikio ir pramogų parke veikia 55 atrakcionai, o sezono metu dirba 900 žmonių. Vos įėjus pro parko vartus, apima pasakiška nuotaika. Spalvingai išpuošti amatininkų namai, žėrėdamos įvairiomis spalvomis sukasi arkliukų karuselės, ežere ramiai plaukia rąstų plaustai. Kur tik pažvelgsi - gausybė įvairiausių gėlių ir sodinukų. Čia kiekvienas gali susirasti pramogų pagal savo skonį ir nervų atsparumą. Klykavome išdrįsę įlipti į atrakcionus „Didžioji kilpa“, „Dykumų ralis“, „Kolosas“, „Šauksmas“, „Raftingas“ ir kt. Pabūgusieji aukščio rinkosi ne tokius ekstremalius išbandymus, sukosi „kavos puodeliuose“, karuselėse, vairavo senovinius automobilius,  plaukė plaustais ir mėgavosi „Piratų“  šou. Vakare netikėtas atradimas -  viešbutis „Port Rojalis“. Tai pirmasis teminis viešbutis Vokietijoje. Kodėl teminis? Todėl, kad jis priklauso piratams: jie čia viską valdo, linksmina svečius ir ruošia piratiškus pokylius. O ir pats viešbutis – galinga piratų pilis: 166 temiškai įrengti kambariai, restoranas „La Tortuga“, piratų baras „Kapitonas Hukas“, piratų scena, kurioje vyksta įvairiausi vaidinimai.

Varšuvoje aplankėme M.Koperniko mokslo centrą –  vieną moderniausių šiandieninių muziejų, kurį geriausia būtų vadinti laboratorija. Čia nėra jokių gidų ar popierinų  bukletų, kuriuose būtų pasakojama istorija. Prie kiekvieno eksponato kabo tik instrukcija. Pažinti jį privalo pats lankytojas – liesdamas, klausydamas ar žiūrėdamas. Muziejuje svajonės tampa realybe. Norėjote groti muzikos instrumentu? Jums nereikia kelerius metus sėdėti muzikos mokyklos suole. Čia tai taps įmanoma per keletą minučių.  Būgnai gros pagal tavo širdies ritmą, tereikia abiem rankomis sugriebti prie šio instrumento esančios rankenėlės,  arfa užgros be stygų, nes vietoje jų bus nematomi lazeriniai spinduliai. Nori pajusti žemės drebėjimo jėgą arba tapti skęstančio povandeninio laivo kapitonu ir pabandyti jį išgelbėti bei lengvai pakilti nuo žemės ant skraidančio kilimo, nori pamatyti, kaip susiformuoja tornadas- visa tai čia įmanoma. Besidomintys biologija ir aplinkosauga gali tyrinėti žmogaus kūno dalis, pasitikrinti savo fizinę būklę ir palyginti ją su laukinių gyvūnų savybėmis. Įdomu tai, kad bilietas – magnetinė kortelė- muziejuje tampa tavo atminties kortele. Prie eksperimentų esantys skaitytuvai įrašo kiekvieno bandymo duomenis, nuotraukas ir kitą informaciją, o vėliau išsiunčia juos į lankytojo, registracijos metu pateiktą elektroninio pašto dėžutę. Taigi, išbandę   įvairius mokslinius eksperimentus,  pasivaikščiojome po senamiestį, kuris įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Senamiesčio širdis – Karalių rūmai ir šalia jų esanti aikštė, kurioje visai netikėtai susidūrėme su smagiaisiais cirko artistais. Vėliau Senojo ir Naujojo turgaus aikštės, apsuptos nedidelių spalvingų namų, kuriuose įsikūrę viešbučiai, galerijos, Barbakano gynybinė siena, Šv. Jono krikštytojo katedra, kurioje palaidoti paskutinieji Mozūrijos kunigaikščiai, konservatorija, kurioje mokėsi M. K. Čiurlionis, Šv. Kryžiaus bažnyčia, kurioje palaidota  kompozitoriaus Frederiko Šopeno širdis.  

Kelionės įvertinimui pritarė visi: puiki kelionė, iš kurios parsivežėme begalę įspūdžių, kurių užteks iki ateinančios vasaros.

Laima Verbickienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien26
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę26
mod_vvisit_counterŠį mėnesį26