Get Adobe Flash player

Baltijos šalims 2004 m. tapus NATO narėmis, Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvės apsaugą perėmė NATO. Kadangi Baltijos šalys neturi tinkamų kovinių orlaivių savarankiškai oro erdvės apsaugai, NATO sąjungininkės, rotuodamos tarpusavyje, siunčia savo karius ir naikintuvus į Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų bazę Šiauliuose dalyvauti oro policijos misijoje Baltijos šalyse.

Radviliškio Lizdeikos gimnazijoje jau tapo tradicija organizuoti 3 klasių moksleiviams susitikimus su Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Nato Oro policijos misiją vykdančiais kariškiais. Susitikimų tikslas yra supažindinti su Lietuvos kaip NATO narės kariuomenės funkcijomis ir uždaviniais, ugdyti jaunosios kartos pilietiškumą, patriotizmą, supažindinti su kitų šalių kultūromis ir žmonėmis, tobulinti anglų kalbos įgūdžius. Šiuos susitikimus organizuoja anglų kalbos mokytoja ekspertė Rima Tarbūnienė.


Šiais metais gruodžio 8 d. jau antrame susitikime su trečiokais gimnazistais dalyvavo LK KOP Aviacijos bazės kapitonė, vado padėjėja Ieva Gulbinienė, NATO Oro policijos misiją vykdančio Kanados oro pajėgų kapelionas kapitonas Gerson Flor, Nato Oro policijos misiją vykdančio Portugalijos oro pajėgų viešųjų ryšių karininkas leitenantas Marco Mauricio bei jų technikas. Susitikimo pradžioje 3 klasės gimnazistai Brigita Zevakinaitė ir Laurynas Šimkus svečiams pristatė lankytinas vietas Radviliškio mieste ir rajone, Lizdeikos gimnazijos atributiką, papasakojo apie gimnazistų veiklą, renginius ir draugus.

Portugalijos  oro pajėgų viešųjų ryšių karininkas leitenantas  papasakojo mokiniams ir mokytojams apie NATO oro policijos misijos tikslus ir organizavimą, taip pat papasakojo apie Portugalijos karių pilotuojamus naikintuvus F-16 ir juose įrengtą modernią įrangą. Karininkas vaizdžiai pristatė savo šalį Portugaliją, jos nuostabią gamtą ir šiltą klimatą. Gimnazistai susidomėję ne tik klausėsi pasakojimo, bet ir aktyviai klausinėjo apie vykdomos oro misijos ypatumus, naikintuvų technines galimybes bei kariškių patirtus įspūdžius Lietuvoje laisvu nuo tarnybos metu. Kanados oro pajėgų kapelionas kapitonas taip pat akcentavo misijos svarbą, paaiškino mokiniams, kodėl taip svarbu saugoti šalies oro erdvę. Karininkas pabrėžė, kad kanadiečių komandą sudaro ne tik kariškiai vyrai, bet ir moterys, ne tik baltaodžiai, bet ir tamsiaodžiai, taip ypač akcentuodamas rodomą pagarbą ir toleranciją abiejų lyčių bei įvairių rasių atstovams. Paklaustas, ar lengva gyventi toli nuo šeimos ir artimųjų, kanadietis paaiškino, kad tikrai nėra lengva, ypač kai reikia praleisti svarbiausias metų šventes be pačių brangiausių žmonių, tačiau pabrėžė, kad visi misijos nariai supranta, kaip svarbu padėti Baltijos šalims užtikrinti oro erdvės saugumą. Aktyviausi gimnazistai buvo apdovanoti plakatais. Technikas iš Portugalijos pademonstravo piloto aprangą, papasakojo apie jos funkcijas ir svarbą piloto sveikatai. Pateikė įdomią informaciją – lėktuvai, gavę signalą, privalo pakilti per 15 minučių. Prie kavos puodelio ir savo suruoštų vaišių gimnazistai Emilijus Buinauskas, Inga Samoškaitė ir Faustas Norvaiša papasakojo kariškiams, administracijos atstovams ir anglų kalbos mokytojams apie gimnazijoje vykstančias krašto gynybos pamokas ir kitus su tuo susijusius renginius, parodė video reportažą. Susitikimo laikas prabėgo akimirksniu, bet paliko tikrai daug malonių įspūdžių.

 

Audronė Dailidonienė, anglų kalbos vyresnioji mokytoja

Rima Tarbūnienė, anglų kalbos mokytoja ekspertė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien5
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę5
mod_vvisit_counterŠį mėnesį5