Get Adobe Flash player

alt

Baigę mokyklą jaunuoliai nežino, kokias studijas rinktis. Jie tvirtina, jog sunku apsispręsti, kas tinka. Šiandien daugelis absolventų nedirba pagal specialybę, daugeliui įgyta profesija nemiela, nemaža dalis meta studijas vos pradėję studijuoti. Visa tai rodo, kad jaunuoliai nepažįsta savęs, nežino, ko nori iš gyvenimo, neturi ateities planų. Išvengti klaidų renkantis profesiją padeda šiuo metu šalyje vykdomas projekto „Ugdymo karjerai ir stebėsenos modelių sukūrimas ir plėtra bendrajame lavinime ir profesiniame mokyme“ I etapas. Didžiausias dėmesys projekte skiriamas mokinių galėjimui įvertinti savo gebėjimus ir pasitikrinti savo profesinį pasirinkimą realioje darbo vietoje – už mokyklos ribų. Kelionės išlaidos sumokamos iš projekto lėšų. Profesinio veiklinimo organizatorė rajone - G. Toleikienė,  Lizdeikos gimnazijoje - A. Samulienė.


Projektas laiduoja, kad mokiniai gali aplankyti įmones, įstaigas, organizacijas ne tik pažinimo tikslu, bet ir „pasimatuoti“ norimą profesiją, pabendrauti su tam tikrų specialybių atstovais bei geriau pažinti save. Šia galimybe pasinaudojo Lizdeikos gimnazijos mokytojai R.Grėbliūnienė, V.Andriušaitienė ir V.Marcišauskas, surengę išvyką 1 B, 1 C bei 2 E klasių mokiniams. Lizdeikiečiai „matavosi“ stiklo dirbinių technologo profesiją Panevėžyje, meninio stiklo studijoje „Glasremis". Arti prie 1000 laipsnių temperatūros stiklo lydymo krosnių mokinių neprileido, bet visi galėjo procesą stebėti stovėdami šalia. Du įmonės dizaineriai kūrė įvairių dydžių, formų ir savitos meninės išvaizdos gaminius. Stiklo dirbiniai buvo formuojami rankomis. Jų kokybei skiriamas labai didelis dėmesys. „Didžiausias mūsų turtas ir pasididžiavimas, - kaip sakė gamybos vadovė, - aukštos kvalifikacijos, turintys didelę patirtį stiklo meistrai“. Lizdeikiečiams įspūdingiausia buvo stebėti, kaip meistras iš karštos stiklo masės sukuria gaminį. Mokiniai suprato, kokia didžiulė profesijų įvairovė, kiek sričių, kur žmogus gali atrasti save.

Antrasis kelionės etapas - edukacinis Vilniaus Rusų dramos teatro spektaklis „Linksmoji Einšteino laboratorija", stebėtas Panevėžio J.Miltinio teatre. Gimnazistai pabuvojo fizikos genijaus Alberto Einšteino laboratorijoje ir sužinojo daug įdomių dalykų apie mūsų planetą: kaip žmonės apsigyveno Žemėje, kaip suprato, kad ji yra apvali, kodėl keičiasi metų laikai, diena ir naktis. Spektaklyje susipažino su astronomija: keliavo į tolimiausius Visatos pakraščius, žvelgė į pačias mažiausias kosmoso daleles, skaičiavo šviesmečius. Mokiniai praplėtė žinias apie supantį pasaulį, jo dėsnius bei reiškinius. Spektaklyje matytus fizikinius dėsnius gimnazistai namuose turėjo aprašyti ir apskaičiuoti. Tokia matematikos ir fizikos dėsnių mokymosi forma įdomesnė. Mokiniai suprato, kad aktorius turi mokėti ne tik vaidinti, bet ir atlikti cirko triukus, šokti, dainuoti, bendrauti su publika, išmanyti fiziką, matematiką, astronomiją.

„Prisimatavę“ įvairių profesijų, grįždami namo lizdeikiečiai svarstė, kokias dar profesijas norėtų iš arčiau pažinti.

 
Lizdeikos gimnazijos matematikos mokytoja R.Grėbliūnienė
Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien2
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę2
mod_vvisit_counterŠį mėnesį2