Get Adobe Flash player

Gruodžio 11d. Lizdeikos gimnazijoje vyko rajono mokinių gamtos ir tiksliųjų mokslų konferencija ,,Mano žemė. Tyrėjų diena-2“. Tądien gimnazijos mokiniai ir svečiai dalyvavo netradicinėse pamokose, kurias vedė Lietuvos aukštųjų mokyklų dėstytojai ir studentai, o gabūs ir biologijos mokslu besidomintys lizdeikiečiai, vadovaujami vyresniosios biologijos mokytojos  L. Semeniukienės, vyko į Kauną, kur aplankė Tado Ivanausko zoologijos muziejų bei Kauno sveikatos mokslų universiteto Anatomijos muziejų.


Mokiniai, besiklausydami įdomaus gido pasakojimo, apžiūrėjo unikalią Tado Ivanausko zoologijos muziejaus Lietuvos bei pasaulio faunos kolekciją, kurią sudaro daugiau kaip 200 tūkst. eksponatų. Apžiūrėję muziejaus žuvų, varliagyvių ir roplių, paukščių, žinduolių skyrius, kurie turtingi savo įvairove, mokiniai pasisėmė įdomios informacijos. Įdomu tai, kad daugumą eksponuojamų iškamšų yra pagaminę muziejaus taksidermijos laboratorijos specialistai. Mokiniai galėjo stebėti vaizdo medžiagą, kaip šis darbas atliekamas.

Susipažinę su sukauptomis gyvūnijos pasaulio vertybėmis, su žmogų supančia gyvąja gamta, lizdeikiečiai skubėjo į Kauno sveikatos mokslų universiteto Anatomijos muziejų. Čia mokinius ir juos lydinčius mokytojus pasitiko muziejaus specialistė, kurios įdomus pasakojimas  ir muziejaus aplinka, kur mediciną studijuojantys studentai įdėmiai mokėsi, vartydami rankose muziejaus eksponatus, vienaip ar kitaip paveikė mokinius, nes jie turėjo puikią progą įsitikinti, kokia žmogui yra svarbi sveikata ir kaip svarbu ją tausoti bei ja rūpintis. Dabartinės Anatomijos muziejaus kolekcijos pagrindą sudaro 1920-1940 m. profesoriaus J. Žilinsko ir jo bendražygių surinkti muziejiniai preparatai. Vėliau  buvo pagaminta ir gaminama daug naujų eksponatų. Pasak gidės, mirusio žmogaus palaikai į Anatomijos institutą patenka įvairiais keliais. Anksčiau tam tikslui vartodavo mirusių benamių, kalinių palaikus, vėliau gyvas žmogus galėdavo ,,parduoti savo kūną“. Atsirasdavo tokių vikruolių, kurie parduodavo savo kūną kelis kartus. Vėliau tokio pirkimo buvo atsisakyta, nes jis prieštaravo moralės normoms, juk negali žmogus dar būdamas gyvas parduoti savo palaikų. Dabar naudojami tik pagal testamentą ar paskutinės valios pareiškimą palikti žmonių palaikai. Kai žmogaus palaikai patenka į Anatomijos institutą, jie yra balzamuojami, kad daug kartų galėtų pasitarnauti medicinos studijoms praktinių užsiėmimų metu. Mokiniams muziejaus eksponatai paliko be galo didelį įspūdį ir jie būtų dar apžiūrinėję juos ne vieną valandą. Tad  slapčiomis dirstelėję į prozektoriume besidarbuojančius studentus bei laisvą nuo edukacinės veiklos pusvalandį  pasivaikščioję po kalėdinį Kauno senamiestį, pasigrožėję  originalia debesų egle ir  įsiamžinę su schogetten angelais lizdeikiečiai išvyko namo.

Dar kartą įsitikinta, jog veikla kitoje edukacinėje aplinkoje skatina žinių plėtrą ir savirealizaciją bei mokymosi motyvaciją, taip pat padeda priimti vienokį ar kitokį sprendimą dėl profesijos pasirinkimo.

Gitana Abromikienė, lietuvių kalbos mokytoja

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien18
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę18
mod_vvisit_counterŠį mėnesį18