Get Adobe Flash player

Vasario 13d. į mūsų gimnaziją, į respublikinį Žynio konkursą, jau dvidešimtą kartą rinkosi gabiausi mokiniai iš visos Lietuvos. Organizuoti tokį  renginį kilo mintis 1996 metais, minint Lietuvos Valstybės atkūrimo dieną. Keletą metų svarstyta, kaip sudominti jauną žmogų ir drauge skatinti jo pilietinius jausmus, kaip mokiniams nelabai patrauklius renginius paversti į jiems  mielus, tad nuspręsta, jog žynio vardu pavadintoje gimnazijoje prasminga organizuoti renginį, kurio metu dalyviai gali atskleisti savo apsiskaitymą, išmanymą įvairiose srityse. Per porą valandų reikia atsakyti į šimtą klausimų. Pirmiesiems konkursams klausimyną ruošė ŠU (tuometinis Šiaulių pedagoginis institutas), vėliau prisijungė LKKA (tuometinis Kauno kūno kultūros institutas) dėstytojai bei žurnalistai.  Paskutiniaisiais metais testą ruošia Kauno Vytauto Didžiojo ir Šiaulių universitetų dėstytojai. Vertinimo komisija iš visų dalyvavusių išrenka devynis geriausiai atsakiusius į klausimus mokinius. Paskutiniaisiais metais renkamas gabiausiųjų trejetukas. Nugalėtojams skiriami diplomai, rėmėjų dovanos ( pirmuosiuose konkursuose - pažymėjimai, atveriantys duris lengvatinėmis sąlygomis studijuoti LKKA ir ŠU ).  Džiugu, kad renginys sudomino prezidentūrą ir ji tapo rėmėja, o štai 2002 metais  į renginį atvyko ir eruditus pasveikino pats Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus. Apdovanojimą iš prezidento rankų atsiėmė Kauno technologijos universiteto gimnazijos moksleivis Mindaugas Šnipas. 2013 metais žynius sveikino šventėje apsilankęs europarlamentaras profesorius V. Landsbergis.  Ne viename renginyje su dovanomis lankėsi ir Seimo nariai. Pastaruosius dvejus metus renginio globėjas yra Seimo narys V. Juozapaitis, kuris susirinkusiems linkėjo sėkmės ne tik konkurse, bet ir apskritai gyvenime, išreiškė viltį, jog kada nors čia susirinkę eruditai papildys seimūnų gretas.  Sėkmės konkurse , džiugios nuotaikos  artėjančių švenčių proga mokiniams ir jų mokytojams linkėjo rajono meras D. Brazys, jo pavaduotojas K. Augulis, Radviliškio SJNUC metodininkė S. Petraitienė,  Lizdeikos gimnazijos direktoriaus pavaduotoja, pavaduojanti direktorių, I. Bajarauskaitė.


Kol mokiniai suka galvas prie testo klausimų, juos atlydėję mokytojai, konkurso svečiai bei lizdeikiečiai dalyvauja diskusijose, dalijasi pedagogine patirtimi.  Šiais metais direktoriaus pavaduotoja R. Dagienė paskaitoje ,,Smegenų kova“ atkreipė dėmesį į vyrų ir moterų mąstymo skirtumus, gan smagiai padiskutuota, kaip reikia dirbti pamokoje su vaikinais ir merginomis.  Vertinimo komisijai darbuojantis, visi norintys mokiniai ir pedagogai rinkosi pabendrauti su Seimo nariu profesoriumi V. Juozapaičiu.

 Renginio svečiams  parengtas šventinis koncertas.  Tradiciškai pirmiausia į dalyvius kreipėsi žynys su vaidilutėmis. Šiais metais literatūrinėje kompozicijoje ,,Kas man yra Lietuva“ dalyvavo ne tik gimnazistai, bet ir jų artimieji: senelis, mama, jaunesnioji sesutė. Ypač  savo profesionalumu daugelį svečių sužavėjo  miuziklas ,,Ugnies medžioklė“.

Į pirmąjį konkursą atvyko mokinių ne tik iš Radviliškio, bet iš Kuršėnų, Panevėžio, Plungės, Klaipėdos, Molėtų, Prienų, Joniškio, Šakių vidurinių mokyklų ir gimnazijų. Tąkart patį aukščiausią ,,Žynio“ laipsnį gavo Radviliškio Vaižganto vidurinės mokyklos mokinė Eglė Digrytė. Netruko pasklisti žinia apie šį konkursą ir kitais metais norinčių išbandyti žinias susirinko dar daugiau.

Per tuos 20 metų daugiausiai žynių išrinkta iš Radviliškio Lizdeikos gimnazijos (6 mokiniai), Šiaulių Didžvario gimnazijos (5 mokiniai). Taip pat žynio titulą yra gavę mokiniai iš Vilniaus Užupio vidurinės mokyklos, Vilniaus jėzuitų gimnazijos, Rokiškio J. Tūbelio gimnazijos, Kauno KTU gimnazijos,  Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazijos,  Kauno Maironio universitetinės gimnazijos, Radviliškio raj. Šeduvos gimnazijos.  Žynio titulą gavo šie mūsų gimnazistai: Agnė Račkauskytė (1997m.), Simona Kanapeckaitė (1998m.), Evelina Uogintaitė (2003m.), Raimondas Stakėnas (2004m.), Brigita Kučinskaitė (2009m.), Hermanas Ūsas ( 2010m.),  2012m. Dominykas Dambrauskas, nuo nugalėtojo atsilikęs tik pusė taško, turėjo tenkintis antrąja vieta.   

Šiais metais susirinko 34 gabiausi mokiniai. Pusė iš jų iš mūsų rajono gimnazijų: Baisogalos, Šiaulėnų M. Šikšnio, Šeduvos, Grinkiškio J. Poderio, Sidabravo, Vaižganto ir Lizdeikos bei V. Kudirkos pagrindinės mokyklos.   Savo žinias pasitikrinti panoro gimnazistai iš Panevėžio Juozo Balčikonio, Panevėžio raj. Smilgių ir Ramygalos gimnazijų, Šiaulių J. Janonio, Didžvario, Šiaulių universiteto gimnazijų, Šiaulių raj. Meškuičių Tauragės ,,Versmės“ Jonavos senamiesčio bei Kauno Maironio gimnazijų. Beje, Kauno Maironio gimnazistai nepraleido nė vieno Žynio konkurso.                      Dvidešimtuoju žyniu paskelbtas Tautvydas Karvelis iš Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijos.  Antroji vieta atiteko  Šiaulių universiteto gimnazijos atstovei Robertai Bartkutei, trečioji  - Dovydui Jokšui iš Šiaulių Didždvario gimnazijos. Lizdeikiečiai buvo arti lyderių Joelis Verdingas  - ketvirtas,  Evelina Plukaitė – penkta.  

Radviliškio rajono savivaldybė skatindama jaunąją kartą domėtis įvairiais gyvenimo klausimais įsteigė prizą geriausiam rajono mokiniui, pasirodžiusiam ,,Žynio“ konkurse. Šiais metais prizas atiteko Lizdeikos gimnazijos mokiniui Joeliui Verdingui.

Kadangi žyniai neatsiranda savaime, sumanyta rengti ir ,,Žyniuko“ konkursą rajono mokyklų 3-8 klasių mokiniams. Į jį taip pat susirenka didelis būrys gabių mokinių. Šiais metais jų sugužėjo net 64 iš įvairių rajono mokyklų. Puiki pamaina auga žyniams įvairiose amžiaus grupėse: trečiokų būryje geriausiai pasirodė Virginijus Skumanas iš Šaukoto pagrindinės mokyklos, ketvirtų klasių mokinių lyderis – Martynas Rušys iš Baisogalos, 5 - 6 klasių grupėje geriausiai atsakė  į klausimus V. Kudirkos pagrindinės mokyklos atstovas – Matas Budreckas, 7 – 8 klasių grupėje daugiausiai taškų surinko Grinkiškio J. Poderio gimnazijos mokinė Eglė Dučinskaitė.

Į jubiliejinį renginį nutarta pakviesti ankstesnių metų nugalėtojus ir išrinkti žynių žynį. Į kvietimą atsiliepė tik šeši. Ankstesnių konkursų nugalėtojų  vardu kalbėjusi Agnė Račkauskytė, šiuo metu dirbanti Seimo kanceliarijos socialdemokratų frakcijos referente, teigė, jog mažų valstybių kaip Lietuva – stiprybė yra gabūs, protingi žmonės, tad džiugu, kad mokiniai skatinami plėsti savo akiratį. Susirinkusieji žyniai kaip ir prieš daugelį metų pasitikrino žinias. Suskaičiavus rezultatus paaiškėjo žynių žynys – Justas Dapkūnas, 1999 m. iškovojęs žynio vardą, Vilniaus Užupio vidurinės mokyklos mokinys.   

Nugalėtojams prizus įteikusi Seimo nario profesoriaus V. Juozapaičio patikėtinė R. Ivanauskaitė linkėjo gražių ir prasmingų, kaip ir šis renginys, švenčių.

Džiugu, kad idėja kitaip nei įprastai  pažymėti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną gyvuoja jau 20 metų. Juk Vasario 16 –oji – tai pilietiškumo, laisvės ir nepriklausomybės šventė, simbolizuojanti stiprybę ir viltį, skatinanti branginti savo tapatybę, ugdanti  pilietiškumą ir ryšį su gimtąja žeme.

                                          

Lietuvių kalbos mokytoja Gintauta Dauneckytė 

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien9
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę9
mod_vvisit_counterŠį mėnesį9