Get Adobe Flash player

Man visi geri ir visus myliu, bile tik dirbtų ir tarnautų Lietuvos pažangai“,- rašė Juozas Tumas-Vaižgantas, viena iškiliausių XX a. pradžios Lietuvos kultūros asmenybių, savo įvairiapuse veikla puoselėjusi lietuviškumą. Tad neatsitiktinai spalio pradžioje Radviliškio Lizdeikos 2D klasės mokiniai ir keletas mokytojų išsiruošė kelionę - atvirą integruotą pamoką „Tarnystė Lietuvai“, vykusią dviejuose muziejuose -  Linų ir rašytojo Juozo Tumo – Vaižganto.  Pamokoje, kurią vedė Lizdeikos gimnazijos matematikos mokytoja metodininkė S.Vaitiekūnė, lietuvių kalbos mokytoja metodininkė S.Karenauskienė, tikybos vyresnioji mokytoja I.Zabulienė ir etikos mokytojas, istorikas A. Daukša iš Panevėžio, integruoti šie mokomieji dalykai: matematika, lietuvių kalba, istorija ir tikyba. Planuojant netradicinės pamokos veiklą ir rengiant užduotis,  atsižvelgta į vaikų amžiaus tarpsnių ypatumus bei gebėjimus, faktai, problemos ir reiškiniai analizuoti remiantis vaikų žiniomis ir patirtimi.

Pasirinkę analizuoti rašytojo J.Tumo- Vaižganto gyvenimą – nuolatinę tarnystė Lietuvai – susiejome daugybę dalykų: istorines aplinkybes, lėmusias Vaižganto veiklą, tikėjimo tiesas ir literatūrą, lietuviškų papročių puoselėjimą ir tautodailę. Mokiniai ne tik sudarė kelionės biudžetą, bet ir pakartojo plokštumos figūrų įvairovę lininių audinių raštuose, skaičiavo jų plotus. Analizavo, kodėl taip vėlai į Lietuvą atkeliavo krikščionybė, domėjosi Vaižganto religinėmis pažiūromis, kalbėjo apie pagonybės ir krikščionybės sąsajas bei kryždirbystę. Taip pat išsiaiškino rašytojo slapyvardžio kilmę (Vaižgantas – linų ir kanapių dievas), aptarė veiklos sritis ir kūrybinį palikimą.

Pamoka buvo informatyvi ir įdomi ne tik dėl netradicinės aplinkos, bet ir dėl mokinių kūrybiškumą ir saviraišką puoselėjančių užduočių. Pamoką stebėjo ir vertino lietuvių k. mokytoja G.Abromikienė ir dailės mokytoja I.Andrušaitienė, kurios pasiūlė naujų idėjų. Manome, kad praėjusio amžiaus epochą reprezentuojančių asmenybių pažinimas yra viena iš galimybių, kaip galima sėkmingai ir įdomiai mokytis, įsitraukiant į aktyvią kūrybinę veiklą.

                                                                                          Sandra Karenauskienė ir Sonata Vaitiekūnė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien5
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę5
mod_vvisit_counterŠį mėnesį5