Get Adobe Flash player

Nuo lapkričio 29-osios prasidėjo ypatingas laukimo periodas, kupinas rimties ir susikaupimo – Adventas. Adventas paprastai prasideda ketvirtąjį sekmadienį iki šv. Kalėdų ir dažniausiai sutampa su šv. Andriejaus diena.

Šv. Kalėdos neįsivaizduojamos be žaliaskarės eglės, padabintos dailiais žaislais. Kol nebuvo tradicijos puošti namuose eglutę, žmonės namus puošdavo šiaudinukais – vadinamaisiais sodais virš stalo, paukštukais arba eglišakiais. Tradicija puošti namuose eglutes nėra tokia jau ir labai sena. Šis  paprotys Lietuvoje paplito maždaug prieš 70 metų. Kalėdų eglutės iš  pradžių buvo puošiamos obuoliais, saldainiais, spalvoto popieriaus  pynėmis, šiaudiniais žaisliukais, žvakutėmis.  

Anksčiau nė vienas Advento vakarojimas neapsieidavo be rankdarbių. Vienas vakarų būdavo skiriamas šiaudiniams Kalėdų eglutės žaisliukams gaminti. Todėl, nepamiršdami šios tradicijos, iki švenčių likus dar beveik trims savaitėms, šeštadienio dieną, pasimokyti originaliai puošti žaliaskarę buvo kviečiami Lizdeikos gimnazijos bendruomenės nariai.

Originalius šiaudinius žaisliukus mokė daryti šiaulietė, tautodailininkė Bronė Gricienė, kuri įsitikinusi, kad šiaudiniai sodai, žaislai ne tik namų puošmenos, bet ir apsaugo nuo blogio, atneša gėrį ir santarvę  namams. Šiaudinių žaisliukų  kūrimo procese dalyvavo ne tik mokytojai su savo atžalomis, bet ir mokiniai, tėveliai, tautodailininkai.

Nors tautodailininkė dažnai kviečiama mokyti rišti sodų, daryti papuošimų, tačiau pasekėjų yra labai mažai. Papuošti eglutę patiems ir pasigaminti žaisliukų nėra taip sunku, tik reikia kantrybės, kruopštumo ir susikaupimo. Tautodailininkė nuoširdžiai džiaugėsi, kad gali savo amato jau antrus metus pamokyti lizdeikiečius ir matyti net kelių iš jų darbus parodose. Radviliškio tautodailininkų sąjungos pirmininkė Aurelija Norvaišienė, dalyvavusi mokymuose, apgailestavo, kad Radviliškyje yra vos 3-4 sodų rišimo meistrai.

Šiaudiniai žaislai gali būti įvairiausi: tai kūrėjo fantazijos vaisius. Pagaminimo technika taip pat nėra  sudėtinga.  Labai greitai prabėgo šeštadienio diena. Mokymų dalyviai džiaugėsi praleidę puikią dieną bei išmokę surišti žvaigždutes, saulytes, paukštukus, angeliukus bei kitus žaisliukus. Dabar visi ieško kuo įvairesnių žaislų, girliandų, papuošalų kalėdinei  eglutei ar šakai. Tačiau nesvarbu, koks puošnus pirktinis žaisliukas būtų,  jis nesuteiks tiek džiaugsmo, kaip paties padaryta puošmena.  Dabar kiekvienas ant savo eglutės turės po  tokį mielą, originalų ir šiltą žaisliuką, kuris ne tik puoš, bet ir saugos namus. 

Jolanta Kvedarienė, IT mokytoja

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien13
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę13
mod_vvisit_counterŠį mėnesį13