Get Adobe Flash player

Gimnazijos pirmokai ir antrokai prancūzų kalbos mokosi pagal EMILE (integruotas dalyko ir prancūzų kalbos mokymas) projektą. Tai toks užsienio kalbos mokymo  metodas, kai vienas ar keli dalykai iš dalies mokomi prancūzų kalba. Taip mokiniai įvaldo dalyko sąvokas abiem kalbom, gilina prancūzų kalbos žinias, lavina kalbėjimo, klausymo, skaitymo ir rašymo įgūdžius.  Lizdeikos gimnazija užtikrina  projekto EMILE,  pradėto Gražinos pagrindinėje mokykloje, tęstinumą. Šiais mokslo metais pirmokai ir antrokai turi modulį, kur istorijos mokosi dalinai prancūzų kalba (mokytoja Ana Savickienė). Gražinos pagrindinėje mokykloje aštuntokai  integruotai mokosi geografijos (mokytoja Salvinija Vaičiūnienė). Visi mokytojai dalykininkai dirbantys pagal šį projektą, yra išklausę po 300 valandų išplėstinių bendrinės prancūzų kalbos paskaitų Lietuvoje ir tris vasaras po mėnesį dalyvavo stažuotėse Prancūzijoje. Prancūzijos ambasada drauge su LR švietimo ir mokslo ministerija organizuoja EMILE vadovų ir mokytojų mokymus, konferencijas. EMILE metodus įtraukti į švietimo sistemas rekomenduoja Europos Taryba, skatinanti Eruropos piliečių daugiakalbystę.  Europoje ši metodika plėtojama 30 šalių, prancūzakalbėse klasėse pagal ją mokosi apie 60 000 jaunuolių.

Praėjusią vasarą Radviliškio rajono savivaldybėje lankęsis Prancūzijos ambasados Lietuvoje Kalbos ir švietimo bendradarbiavimo atašė ponas Luc Aubry domėjosi EMILE klasių veikla. Spalio mėn. kartu su Luc Aubry atvykusi LR švietimo ir mokslo ministerijos vyr. specialistė Vilija Sipaitė domėjosi,  kokias veiklas vykdo ir kaip EMILE klasėse dirba pedagogai, su kokiais sunkumais jie susiduria, ką reikėtų tobulinti. Mero pavaduotojas K. Augulis susitikime teigė, kad būtina kalbėtis su tėvais,  kad jie nukreiptų savo vaikus rinktis prancūzų kalbą kaip antrąją užsienio kalbą,  reikia populiarinti prancūzų kalbą.  Luc Aubry kvietė plačiau skleisti informaciją apie studijų galimybes Prancūzijoje, atkreipti dėmesį į prancūzų kalbos pasirinkimo naudą.

Švietimo ir mokslo ministerijos atstovė V. Sipaitė teigė, kad būtina standartizuoti EMILE programas, kurios užtikrintų ugdymo kokybę, o mokiniai, baigę EMILE klases,  gautų vienodus, juridinę galią turinčius, aukštųjų mokyklų vertinamus pažymėjimus.

 

 Loreta Brobaitienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien5
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę5
mod_vvisit_counterŠį mėnesį5