Get Adobe Flash player

„Tere“, – taip  visą savaitę sveikinomės Estijoje.  Ši maža valstybė, esanti rytinėje Baltijos jūros pakrantėje,  garsėja ilgaamže istorija, kurios šimtmečiais kauptas tradicinis paveldas atsispindi šiandieninėse realijose. Būtent čia ir  vyko bendras Nordplus Junior lietuvių, švedų ir estų projektas ,,Kūrybinis kalbos mokymasis per kultūrinę veiklą”, kurio iniciatorės buvo Švedijos Vara mokyklos Nastegardsskolan  mokytoja Evacaisa Arvidsson, Estijos Marjamaa gimnazijos mokytoja Sirje Ehrenpreis ir Lizdeikos gimnazijos mokytoja Audronė Dailidonienė. Projekto tikslas – mokytis estų, švedų ir lietuvių kalbų susipažįstant su tų šalių nacionaliniais patiekalais, rankdarbiais, šokiais, žaidimais ir dainomis. Jo dalyviai septintų - devintų klasių mokiniai. Gegužės 15 dienos vakarą mus, Radviliškio Lizdeikos gimnazijos mokytojas Laimą Verbickienę ir Audronę Dailidonienę  bei 5 mokines, Eriką Gelumbauskaitę, Eisviną Pukertaitę, Agnę Sluckutę, Valeriją Složencevaitę ir Alainą Štreimikytę, pasitiko Marjamaa gimnazijos mokytojai, mokiniai bei jų tėveliai. Marjamaa- tai  administracijos centras Rapla apskrityje. Nors miestelis nedidelis (apie 3000 gyventojų), bet labai tvarkingas, žalias, pakankamai modernus. Nustebino prabangi kino salė, kurioje mėgsta leisti laisvalaikį miestelio gyventojai, renovuota biblioteka, Bendruomenės namai, kuriuose verda gyvenimas, kelios kavinukės, kaimo turizmo sodybos, puikios vaikų žaidimo aikštelės, stadionas, net šiuolaikinis baseinas. Marjamaa gyventojai labai didžiuojasi savo mokykla, kuri nustebino mus moderniai įrengtais kabinetais ir neįprasta tvarka.


 Pirmadienį pirmosios pamokos- savo šalių, gimtojo miesto ir mokyklų pristatymai. Nelengva užduotis – angliškai papasakoti apie  namus, savo pomėgius,  laisvalaikį bei pristatyti sukurtą filmuką apie savo mokyklą. Vėliau skiriama užduotis -maisto prekių parduotuvėje surasti ir užrašyti maisto produktų pavadinimus, kurie skamba vienodai ar labai panašiai estų, švedų ir lietuvių kalbomis.  Po pietų visi sugūžėjome į technologijų kabineto virtuvę, kurioje padedami technologijų mokytojos Mare Tonsau gaminome tradicinius estų patiekalus, vaišinomės pavasarinės raktažolės arbata. Laukė rimta užduotis – ne tik pagaminti patiekalą, bet ir išmokti maisto produktų pavadinimus trijomis kalbomis.

 Antradienis buvo skirtas tradicijoms ir papročiams, dainavome trijomis kalbomis, šokome, žaidėme estų liaudies žaidimus. Smagu tai, kad į šį projektą buvo įtraukti ne tik vyresniųjų klasių mokiniai, net trečiokai mokė mus, kaip suktis ar trypti polką. Vakare apžiūrėjome viduramžius menančią evangelikų – liuteronų bažnyčią, nors patys estai teigia, kad nėra giliai tikintys, tačiau  bažnyčia ir parapijos namai gerai sutvarkyti. Siaurais laipteliais užlipę į varpinės bokštą žvalgėmės po žaliuojančias Marjamaa apylinkes ir klausėmės intriguojančių padavimų apie miestelio kilmę.

Trečiadienį susipažinome su estų liaudies menu, rankdarbiais, dailės pamokoje klausydami legendos bandėme nulipdyti savo svajonių žuvį, siuvome ir siuvinėjome puošnias sages, netgi paėmę į rankas 3 kilogramus sveriantį kaltą mėginome nukalti papuošalą ar spalvotomis kreidelėmis  nutapyti draugo portretą. Apsilankę muzikos mokykloje bandėme pagroti nacionaliniais instrumentais, kurie primena lietuviškas kankles ir švilpynes. Buvo įdomu ir labai smagu.

Ketvirtąją dieną apsilankėme garsiausiame Estijos pajūrio kurorte – Pernu, kuris yra vadinamas  šalies ,,vasaros sostine”, nes yra  įsikūręs prie Baltijos jūros ir populiarumą pelnė dėl jame plytinčio nuostabaus smėlėto paplūdimio. Antrojo pasaulinio karo metais dalis miesto buvo sugriauta – kai kurie  pastatai liko neatstatyti, vis dėlto istorinių paminklų čia netrūksta. Labiausiai čia įsiminė Talino Vartai – vieninteliai miesto sienos vartai, išlikę Baltijos šalyse. Pamokos šiuolaikiname moderniame gamtos muziejuje prabėgo greitai, apžiūrėdami ekspoziciją skubėjome atlikti praktines užduotis, pasinaudodami planšetiniais kompiuteriais turėjome surasti nurodytus objektus, vėliau rankdarbių pamokoje iš įvairių gamtos medžiagų kūrėme atvirukus ir gaminome nuotraukų rėmelius.

Paskutinę dieną aplankėme  šalies sostinę - Taliną. Tai miestas, 1977 metais įtrauktas    UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, todėl, atšilus orui, jame gausu turistų. Istorikai teigia, kad Talinas – vienas geriausiai išlikusių viduramžių miestų visoje Europoje. Apie tai liudija siauros, akmenimis grįstos gatvelės, pirklių rezidencijos, akmeninės tvirtovės ir bažnyčios. Pro Storosios Margaretos bokštą patekę į senojo miesto vidų, susimąstėme prie paminklo kelto ,,Estonija“ aukoms, grožėjomės   miesto simboliu-    Talino rotuše, pastatyta XIII a., sužavėjo impozantiška       Aleksandro Nevskio katedra,  gausiai papuošta vitražais, nustebino kukli Švč. Mergelės Marijos katedra, kurios viduje stūkso antkapiai iš XIII-XVIII a. bei herbų epitafijos. Erdvioje Kohtu apžvalgos aikštelėje išvydome senojo miesto panoramą: seni raudonų stogų pastatai, pilki sargybos bokštai, smailios bažnyčių viršūnės.  Smagiai praleidome laiką     aukščiausiame Estijos statinyje -   Talino televizijos bokšte, kurio aukštis 314 metrų. Greitaeigiu liftu mažiau nei per minutę pakilome į 21-ąjį aukštą, iš kurio atsivėrė nuostabi panorama. Kadangi oras buvo puikus, nepabūgome pasižvalgyti ir apžvalginėje aikštelėje, įrengtoje    net 175 metrų aukštyje. Skambiai uždainavome Dainų slėnyje, kuriame telpa net 15 000 žmonių, dalyvaujančių  įvairiuose koncertuose ir festivaliuose. Čia rinkosi Madonos, Michaelo Jacsono, Eltono Johno, Tinos Turner ir kitų įžymybių gerbėjai.

Greitai prabėgo  savaitė svetinguose estų namuose, dėkojame Marikai, Anei, Keitei, Triinu ir visiems, prisidėjusiems prie projekto. Nors patys estai juokavo, kad apie juos sklando gandas, kad jie lėtapėdžiai, šeimininkai pasirodė labai svetingi ir nuoširdūs žmonės, kuriems nesvetimas humoro jausmas, o švaros ir tvarkos galima tik pavydėti. Mokyklose ir kitose įstaigose, kuriose lankėmės, būtina persiauti batus, kad lankytojai neprineštų purvo ir dulkių. Taigi, projektas tik įsibėgėjo, jo tęsinys numatomas rudenį  Vara mieste Švedijoje, o 2017 m. pavasarį baigiamasis etapas planuojamas Radviliškio Lizdeikos gimnazijoje.

 Radviliškio Lizdeikos gimnazijos mokytojos Audronė Dailidonienė ir Laima Verbickienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien7
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę7
mod_vvisit_counterŠį mėnesį7