Get Adobe Flash player

Labai nudžiugome, kai baigiantis vasaros atostogoms sulaukėme skambučio iš VU Botanikos sodo ir kartu su mokinių grupe buvome pakviestos dalyvauti edukacinėse „Tyrėjo nakties“ veiklose.

20 21 23 24


Pirmą kartą „Tyrėjų naktis“ surengta 2005-aisiais metais, Europos Komisijos iniciatyva. Renginio tikslas – didinti mokslininkų pripažinimą visuomenėje ir sudaryti galimybę iš arti susipažinti su jų darbais bei pasiekimais. Šis renginys kasmet vyksta paskutinį rugsėjo penktadienį daugiau nei 30 Europos šalių, daugiau nei 300 miestų. Daugelis Europos mokslo centrų, tyrimų laboratorijų atveria duris visuomenei.

28 Lizdeikos gimnazijos mokiniai ir jų biologijos mokytojos buvome tarp milijono šio renginio lankytojų. VU Botanikos sodas, įkurtas Kairėnuose, yra ne tik didžiausias Lietuvoje, bet ir turtingiausias augalais. Mūsų grupės „Tyrėjų naktis“ prasidėjo nuo ekskursijos „Ruduo žiedų pasaulyje“. Daktarė Gitana Štukėnienė supažindino mus su dekoratyvinių žolinių augalų kolekcijomis, vykdomais darbais. Visus nustebino rododendrų gausa, dar gausiai tebežydinčios įvairių rūšių hortenzijos, įvairiaspalviai viržiai, samanų kalnelis (čia botanikai įkurdino Lietuvoje augančias įvairias samanų rūšis), jurginų kolekcija. Pasigrožėjome japonišku sodu. Pasivaikščioję botanikos sodo alėjomis, pasigėrėję rudens spalvomis, patekome į laboratorijas, kuriose patys trumpam tapome tyrėjais. Dr. Donato Naugžemio vadovaujami išskyrėme DNR iš sodo augalų žiedų.

Dr. Stasė Dapkūnienė ir jos komanda pakvietė į Biotechnologijų ir genetikos laboratoriją. Įdomu buvo sužinoti, kaip iš vieno augalėlio per metus galima išauginti milijoną sveikų, gražių ir lygiai tokių pat augalų. Edukacinėje veikloje „Pasigaminkite augalų klonų patys“ pasijutome tikrais mokslininkais – laikydamiesi visų taisyklių, sterilumo reikalavimų, pasodinome augalų klonus. Mokiniai savo augalėlius parsivežė ir toliau augina namuose.

Pati skaniausia veikla buvo „Rudens vaisiai“. Teko pažinti įvairių augalų vaisius naudojantis pojūčiais. Eksponatus buvo leista ne tik apžiūrėti, bet ir ragauti. Visus nustebino šermukšnių, svarainių, spanguolių įvairovė, valgomos sedulos ir net egzotiški, nematyti vaisiai. Gera, kai mokiniai apie ekskursiją parašo: „Kelionė paliko pačius puikiausius įspūdžius, kurių negalime patirti savo kasdieninėje mokyklos rutinoje“.

Asta Šmukštienė, Lionė Semeniukienė, Lizdeikos gimnazijos biologijos mokytojos
Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien4
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę4
mod_vvisit_counterŠį mėnesį4