Get Adobe Flash player

2014 m. gruodžio 29 d. Radviliškio Lizdeikos gimnazijoje vyko ketvirtoji 

Mokslinė – praktinė konferencija mokytojams

SVEIKAS MOKYTOJAS – SĖKMINGO

UGDYMO GARANTAS – 4

pranešimai:

Skaityti daugiau...

 2014 m. sausio 3 d. Radviliškio Lizdeikos gimnazijoje vyko trečioji 

Mokslinė – praktinė konferencija mokytojams

SVEIKAS MOKYTOJAS – SĖKMINGO

UGDYMO GARANTAS – 3

Skaityti daugiau...

Jums rašo Antanas Pakerys iš Lietuvos edukologijos universiteto (buv. Vilniaus pedagoginis universitetas). Šiuo metu ypač domiuosi vardų kirčiavimu. Kaip žinote, išsamiausias rekomenduojamų kirčiuotų vardų sąrašas yra pateiktas K. Kuzavinio ir B. Savukyno knygoje „Lietuvių vardų kilmės žodynas“.

Žodyne kai kurie vardai kirčiuojami dvejopai, pvz.: Ártūras ir Artū̃ras, Dóvilė ir Dovìlė, Gražvydà, -õs, Grãžvydą ir Grãžvyda ir kt. Be specialių tyrimų sunku pasakyti, kuris kirčiavimo variantas labiau paplitęs šnekamojoje kalboje.

Kai kurių vardų kirčiavimo norma, rodos, nėra visai įsitvirtinusi, pvz.: Árnoldas (sakoma ir Arnòldas), Gabijà, -õs, Gãbiją (dažnai girdime sakant Gãbija), Rìmantė (ištariama ir Rimañtė, Rimántė) ir pan.

Pastaraisiais metais randasi naujų vardų (dažnai neaiški jų kilmė ir daryba), pvz.: Dainotas, Meinardas, Ermina, Evija ir kt. Labai svarbu išgirsti, kaip tie vardai tariami gyvojoje kalboje.Todėl reikia Jūsų pagalbos. Labai prašyčiau užrašyti ir sukirčiuoti visų savo mokinių vardus. Juos reikia kirčiuoti taip, kaip patys mokiniai taria (nereikia stengtis kirčiuoti labai taisyklingai, pagal žodynus). Lapus norėčiau gauti paštu: A. Pakeriui, Žirgo g. 1-12,Vilnius LT-10211.

Dar patogiau būtų, jei vardus perrašytumėt kompiuteriu ir atsiųstumėt el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo Spam'o, jums reikia įjungti Javaskriptą, kad matytumėte tai .

Raidyne (sakysim, Times New Roman), manau, nesunku bus rasti kirčio ženklus   ̀   ́ ̃ (juos galima nusikopijuoti iš šio el. laiško; galėtų padėti ir Jūsų mokiniai).

Ypač puiku būtų, jei guvesnis mokinys pamokos gale dar pereitų per klasę ir su mobiliuoju telefonu įrašytų pačių mokinių ištartus vardus ir tuos garso įrašus atsiųstų el. paštu. Ar tai įmanoma?

Būčiau labai dėkingas gavęs kuo daugiau vienaip ar kitaip užrašytų mokinių vardų.

Gautais duomenimis stengčiausi remtis rašydamas straipsnius. Sukauptą medžiagą ketinu perduoti Lietuvių kalbos institutui.

Pagarbiai Antanas Pakerys

Sausio 5 dieną Radviliškio Lizdeikos gimnazijoje vyko pirmoji Lietuvoje respublikinė mokslinė konferencija „Sveikas mokytojas – sėkmingo ugdymo garantas“.

Pranešimus skaitė:

Skaityti daugiau...

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien9
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę9
mod_vvisit_counterŠį mėnesį9